Ką veikia JAV ir Britanijos karo laivai Barenco jūroje

Autorius: Aleksandras Chrolenko Šaltinis: https://sputniknews.lt/columni... 2020-05-07 16:43:00, skaitė 929, komentavo 1

Ką veikia JAV ir Britanijos karo laivai Barenco jūroje

Gegužės pradžioje amerikiečių eskadriniai minininkai "Donald Cook", "Porter", "Roosevelt", britų fregata "Kent" ir greitaeigis pagalbinis laivas įplaukė į Barenco jūrą

JAV ir Didžiosios Britanijos jūrų pajėgų laivai padarė pirmąjį bandymą "įvaldyti" Šiaurės jūros kelią. Planuodama Šiaurės laivyno pratybas Rusija ryžtingai uždarė Barenco jūrą nekviestiems svečiams. Šaltą priėmimą su mokomaisiais, tačiau koviniais šaudymais užtikrina raketinis kreiseris "Maršal Ustinov".

Gegužės 4 dieną amerikiečių eskadriniai minininkai "Donald Cook", "Porter", "Roosevelt", britų fregata "Kent" ir greitaeigis pagalbinis laivas įplaukė į Barenco jūrą. Tikslai, deklaruojami 6-ojo (Viduržemio jūros) JAV karinio jūrų laivyno flotilės pareiškime: operatyvi jūrų saugumo parama ir "laivybos laisvės už poliarinio rato patvirtinimas".

JAV karinio jūrų laivyno 6-ojo laivyno vadė viceadmirolė Lisa Franchetti pažymėjo: "Šiais sunkiais laikais svarbiau nei bet kada anksčiau palaikyti nuolatinį veiksmų ritmą Europos teatre". Ji pridūrė, kad ši operacija yra labai svarbi siekiant sustiprinti kovinės parengties Arktyje pagrindus. Tuo tarpu JAV antvandeniniai laivai pirmą kartą per tris dešimtmečius pateko į Barenco jūrą. Eskadrinių minininkų "Donald Cook", "Porter" ir "Roosevelt" pasirodymas šalia Rusijos pakrantės už poliarinio rato yra dar paradoksalesnis, nes 6-ojo laivyno atsakomybės sritis daugiausia yra Viduržemio jūra, gretimi Atlanto vandenys ir Afrikos vakarinė pakrantė. Galbūt prieš mūsų akis formuojasi naujas — Arkties — JAV karinis jūrų laivynas (numeris jam bus priskirtas vėliau).

Anksčiau NATO vyriausiasis vadas Europoje ir JAV pajėgų Europoje vadovybės vadovas generolas Tod'as Wolters'as Senato Ginkluotųjų pajėgų komiteto nariams teigė, kad Arktis tebėra rimta aljanso problema, o JAV turėtų būti koncentruota Arktyje kaip ir Baltijos šalyse ir kitur. Dabar tampa aiškiau, kad aptarti klausimai buvo susiję ne su JAV ir Kanados, o Rusijos ir Norvegijos Arktimi.

Rusijai buvo pranešta apie 6-ojo JAV karinio jūrų laivyno karinių jūrų pajėgų būrio atvykimą į Barenco jūrą gegužės 1 dieną, siekiant "išvengti nesusipratimų, sumažinti riziką ir užkirsti kelią netyčiniam eskalavimui". Ir vis dėlto ši žinia primena nekviestų svečių skambutį iš domofono prie įėjimo. Rusijos šiaurinis laivynas tiesiogiai stebi JAV ir Didžiosios Britanijos laivus Barenco jūroje.

Padėtis regione

Šaltą svečių iš "Viduržemio jūros" priėmimą Barenco jūroje užtikrina raketinis kreiseris "Maršal Ustinov", kuris gegužės 5 dieną išplaukė iš pagrindinės Šiaurės laivyno bazės (Severomorsko) vykdyti savo misijos. Ekipažas vykdo artilerijos šūvius į jūrų ir oro taikinius per jūrų pratybas, skirtas oro gynybai ir kovai su įprastais priešo laivais. Šaudymo vieta ilgam uždaryta laivams ir aviacijai. Šiaurės laivyno spaudos tarnyba informavo, kad raketinis kreiseris "Maršal Ustinov" kelias dienas bus jūroje.

Įgula dalyvauja pratybose, tačiau jei Rusijos Arktyje iškils rimta grėsmė, bus panaudotos visos galingo raketinio kreiserio "Project 1164 Atlant" galimybės. Pagrindinė "Maršal Ustinov" ginkluotė yra 16 viršgarsinių kruizinių raketų "P-500 Bazalt", galinčių nešti branduolines galvutes. Kruizinėje raketoje "P-500 Bazalt" (sveriančioje šešias tonas, o skrydžio greitis viršija 3000 km/h) yra sumontuota galinga (500 kg) įprasta didelio sprogimo kaupiamoji ar branduolinė kovinė galvutė, galinti pataikyti į taikinius 1000 km atstumu. Skrydį sudėtinga trajektorija ir nenugalimą smūgį suteikia priešo oro gynybos sistemų nuotolinio valdymo sistema ir elektroninė oro erdvės kovos priemonių stotis. Neatsitiktinai šio projekto laivai buvo vadinami "orlaivių žudikais" (panašūs kreiseriai tarnauja Ramiojo vandenyno ir Juodosios jūros laivynuose — atitinkamai "Variag" ir "Maskva").

Žinoma, operacinėje zonoje nepastebimai budi daugiafunkciai Rusijos šiaurinio laivyno povandeniniai laivai — povandenininkai turi puikią galimybę užfiksuoti būdingą užsienio eskadrinių minininkų keliamą triukšmą Arkties hidrologijos fone ir rengti sąlygines torpedų (raketų) atakas. Negali būti kitaip. Amerikos kruizines raketas "Tomahawk" Barenco jūroje reikia akylai stebėti iš skirtingų kampų.

"Arleigh Burke" tipo eskadriniai minininkai aprūpinti priešraketinės gynybos sistema su universaliaisiais paleidimo įrenginiais "Mk-41", kurie gali būti naudojami priešlėktuvinėms ir kruizinėms raketoms paleisti. Kiekvienas iš trijų aukščiau paminėtų naikintojų gali nešti iki 96 "Tomahawks" su įprastais branduoliniais užtaisais. Britų fregata gali gabenti iki aštuonių "Harpoon" priešlaivinių raketų. Bendra JAV karinio jūrų laivyno 6-ojo laivyno smogiamosios grupės ginkluotė Barenco jūroje yra beveik 300 kruizinių raketų. Ar Rusija negali to vertinti kaip grėsmės? Klausimas retorinis.

Destabilizacijos kelias

Pentagonas skelbia, kad 6-ojo JAV karinio jūrų laivyno Arkties operacija atitinka tarptautinę teisę. Tariamai britų ir amerikiečių karinių jūrų pajėgų smogiamoji grupė su valdomaisiais raketiniais ginklais patruliuoja Barenco jūroje, kad užtikrintų saugumą ir skatintų laivybos laisvę už Arkties rato ribų. Tačiau tokie eskadriniai minininkai kaip "Arleigh Burke" dalyvavo daugelyje karinių konfliktų, 1996, 1998 ir 2003 metais pradėjo raketų išpuolius prieš Iraką, 1999 metais prieš Jugoslaviją ir 2017 ir 2018 metais prieš Siriją. "Donald Cook" kelis kartus dalyvavo antirusiško pobūdžio karinėse pratybose, 2014 metų pavasarį atliko provokuojamus veiksmus prie Rusijos Krymo pakrantės.

Tuo tarpu Rusija ir Norvegija taikiai sugyvena Arktyje ir prieš dešimt metų sėkmingai "pasidalino" Barenco jūrą. Aiškios dviejų valstybių ekonominių zonų ribos nesukelia ginčų ar konfliktų. Pavojų laivybai regione kelia nebent ledo laukai ir JAV karinio jūrų laivyno smogiamosios grupės.

Galbūt kažkam nepatinka reikšmingas Rusijos gynybos stiprinimas Arktyje, kai kurios šalys nori be teisinių pagrindų dalyvauti Arkties gamtos išteklių dalybose. Arba kas nors iš Pentagono turi iliuziją, kad Šiaurės jūros kelią galima naudoti kaip savo Meksikos įlanką. Be to, turint vienintelį veikiantį pakrančių apsaugos ledlaužį.

Leiskite priminti, kad Šiaurės jūros maršrutas daugiausia eina netoli Rusijos pakrantės (į šiaurę — ledo laukai). Remiantis tarptautine teise, šį kelią teritorinėse ir vidaus jūrose, išskirtinėje Rusijos ekonominėje zonoje, reglamentuoja Rusijos Federacijos nacionaliniai įstatymai. Kartu Rusija yra pasirengusi suteikti paramą visiems laivams, plaukiantiems Šiaurės jūros keliu, trumpiausiu tarp Europos ir Tolimųjų Rytų. Žinoma, tik jei nebus prieštaraujama Rusijos vyriausybės patvirtintoms taisyklėms. Beje, metams bėgant dešimtys šalių šių taisyklių nepažeidė. Tikėtini JAV ir jos sąjungininkų jūrų pajėgų bandymai plėtoti Šiaurės jūros kelią "pranešimo metodu" yra akivaizdžiai pasmerkti nesėkmei.

Vašingtonas ilgą laiką kūrė Arkties jūrų tarptautinio naudojimo planus, kritikuodamas Rusiją dėl Arkties "militarizacijos". 2019 metų spalio mėnesį Pentagonas paviešino Arkties doktriną, kurios tikslas yra užblokuoti Rusijos Šiaurės jūros kelią. Tikėtinas nuolatinis JAV karinių jūrų pajėgų smogiamųjų grupių (eskadrinių minininkų, tokių kaip "Arleigh Burke") dislokavimas Europos sektoriuje, kurį anksčiau pranešė JAV karinio jūrų laivyno institutas, neišvengiamai sukels regiono destabilizaciją. Rusija niekam neatiduos savo Arkties.

Arktis visada buvo svarbi branduoliniam atgrasymui — Rusijos strateginių raketų povandeninių laivų kreiseriai yra nematomi priešui ir nepažeidžiami po poliarinio ledo kepure. Rusijos Arkties ir 26 milijonų kvadratinių kilometrų jūros ploto ekonominis potencialas yra didžiulis. Visa tai patikimai apsaugo bendrą strateginę vadovybę Arkties zonoje — Šiaurės laivyną.

Autoriaus nuomonė gali nesutapti su redakcijos pozicija.