Už estišką pieną Lietuvos pieno perdirbėjai moka 20–30% daugiau

Autorius: Ekspertai.eu Šaltinis: http://www.ekspertai.eu/uz-est... 2015-07-25 01:49:38, skaitė 3190, komentavo 0

Už estišką pieną Lietuvos pieno perdirbėjai moka 20–30% daugiau

Lietuvos valstiečiai grasina, kad blokuos kelius, kuriais pienovežiai grįžta iš Latvijos ir Estijos.

Lietuvos pieno perdirbimo įmonės perka Estijoje pieną 2030% brangiau nei pas vietinius pieno gamintojus. Smulkieji pieno pardavėjai pasipiktinę mažomis kainomis ir tuo, kad perdirbėjai moka užsienio pardavėjams aukštesnę kainą nei vietos gamintojams. Lietuvos pieno perdirbėjai tvirtina, kad pieno supirkimo kainos užsienyje krenta, be to Lietuvoje yra šešios didelės pieno perdirbimo įmonės, kurios didžiąją dalį savo produkcijos eksportuoja į užsienį, todėl jos negali mokėti už pieną didesnės kainos. Lietuvos pieno perdirbėjai taip pat nerimauja dėl žaliavos trūkumo. Į Lietuvą neperdirbtas pienas gabenamas iš Latvijos ir Estijos.

„Įmonės žadėjo derėtis su mumis dėl žaliavos kainos ir sudaryti ilgalaikes sutartis, tačiau fiksuoti konkrečią pieno supirkimo kainą nenori niekas“, – teigė „Pieno centro“ vadovas Egidijus Simonis.

Situacija toliau kaista, ir pieno gamintojai kreipėsi pagalbos į vyriausybę. Pasak Lietuvos žemės ūkio ministrės Virginijos Baltraitienės, nėra tokios valstybinės struktūros, kuri galėtų nustatyti kainą ir rinkos organizacijos principus. Sprendimą, kuriuo remiantis galima būtų kontroliuoti pieno gamybą, vyriausybė patvirtino, tačiau Lietuvos prezidentė jo nepasirašė.

Pagrindinė priežastis, kodėl Lietuvos pieno perdirbimo įmonės perka žaliavą užsienyje, yra logistika ir kokybė. Pienininkų asociacijos „Epiko“ tarybos pirmininkas ir „Kehtna Mõisa“ vadovas Mertas Risenbergas (Märt Riisenberg) teigia, kad įmonė kiekvieną dieną parduoda lietuviams 100 tonų pieno.

Estijoje daug didesnės galvijų bandos nei Lietuvoje, todėl pieno surinkimas užima daug mažiau laiko, tad Lietuvos pieno gamintojai geriau vyks į Estiją, kur iš vieno pieno gamintojo galima iš karto nupirkti visa pieno cisterną. Be to, Estijoje parduodamas geresnės kokybės pienas.

Liepos mėnesį vidutinė natūralaus pieno supirkimo kaina Estijoje siekė 250, o Lietuvoje – 210 eurų.

Šaltinis: rus.delfi.ee