D. Trumpas apkaltino B. Obamą „didžiausiu politiniu nusikaltimu Amerikos istorijoje”

Autorius: minfo.lt Šaltinis: https://minfo.lt/pasaulis/stra... 2020-05-12 19:07:00, skaitė 1043, komentavo 2

D. Trumpas apkaltino B. Obamą „didžiausiu politiniu nusikaltimu Amerikos istorijoje”

Sekmadienį Donaldas Trumpas toliau piktinosi, kad užsitęsė tyrimas dėl tariamo jo politinės kampanijos ir Rusijos sąmokslo. Prieš daugiau nei metus specialusis prokuroras Robertas Muelleris pateikė savo pranešimą, kuriame kaltinimai prezidentui nebuvo rekomenduojami. Šis pranešimas buvo pateiktas praėjus trims dienoms po Teisingumo departamento pareiškimo, jog nutraukiama Michaelo Flynno, pirmojo D. Trumpo nacionalinio saugumo patarėjo, byla.

„Kol kas tai didžiausias politinis nusikaltimas Amerikos istorijoje!“ prezidentas D. Trumpas rašė savo „Twitter” paskyroje, po to, kai konservatyvių pažiūrų laidos „Fox & Friends“ vedėjas pareiškė, kad Barackas Obama „naudojo paskutines savaites savo tarnyboje tam, kad nuteiktų visuomenę prieš būsimus valstybės pareigūnus ir sabotavo naująją administraciją“.

„Twitter” platformoje vėl pasklido anksčiau publikuotos žinutės apie tariamas konspiracijos teorijas, kuriomis dalinosi ir D. Trumpas. Sekmadienio popietę prezidentas toliau dalinosi tokiais įrašais, tikindamas, jog „anti-Trump” konspiracija nėra išgalvota. Vienas iš prezidento įrašų, sulaukusių itin daug dėmesio, buvo „OBAMAGATE!” frazė.

2017 m. pradžioje D. Trumpas atleido iš pareigų buvusį generolą M. Flynną dėl to, jog pastarasis melavo viceprezidentui Mike'ui Pence'ui apie pokalbius su Rusijos ambasadoriumi. Pokalbio tema buvo Rusijai taikomos B. Obamos administracijos sankcijos, paskirtos kaip atsakas į 2016 rinkimų kišimąsi. 

JAV žvalgybos bendruomenė jau seniai laikėsi nuomonės, kad tokios pastangos turėjo nukreipti rinkimų eigą link D. Trumpo ir toliau nuo demokratų kandidatės Hillary Clinton.

M. Flynnas prisipažino, kad melavo FTB, D. Trumpas taip pat pripažino jo kaltę ir bendradarbiavo su R. Muelleriu, kuris perėmė Rusijos kišimosi į JAV rinkimus tyrimą, po to, kai Trumpas atleido FTB direktorių Jamesą Comey.

R. Muelleris atmetė nusikalstamo sąmokslo teoriją, tačiau išdėstė apie plačius D.Trumpo ir Maskvos ryšius bei atvejus, kai prezidentas galimai kliudė teisingumo vykdymui.

Laukdamas nuosprendžio M. Flynnas dar siekė pakeisti savo argumentus, o prezidentas betarpiškai jį gynė, užsimindamas apie visišką išteisinimą. Ketvirtadienį JAV žiniasklaidą pribloškė paskelbtas aktas, kuriame generalinis prokuroras Williamas Barras teigė, kad teisingumo departamentas visiškai nutraukia šią bylą.

D. Trumpas ir jo šalininkai garsiai džiūgavo dėl šio sprendimo, o šeštadienį ir sekmadienį prezidentas paleido laviną įrašų, atakuojančių konservatorius, B. Obamą, J. Comey, R. Mullerį ir rūmų žvalgybos komiteto pirmininką, Adamą Schiffą.  

Prezidentas taip pat pasidalino pokalbių laidos vedėjo, Bucko Sextono, įžvalgomis. B. Sextonas yra buvęs CŽV analitikas, šiuo metu kuruojantis laidą, kuri, jo teigimu, „sako visą tiesą apie valdžią ir atsveria milžinišką liberalių nesąmonių, šiuo metu be perstojo sklindančių iš pagrindinės žiniasklaidos, kiekį “. 

Kitoje B. Sextono žinutėje, kuria taip pat pasidalino D. Trumpas, buvęs FTB direktoriaus pavaduotojas Andrew McCabe'as buvo vadinamas „nesąžiningu šykštuoliu, kuris padarė neišmatuojamą žalą FTB reputacijai ir turėtų sėdėti kalėjime dėl melavimo davus priesaiką“.

Vasario mėn. JAV teisingumo departamentas pareiškė, kad A. McCabe’ui nebus keliama apkalta dėl mestų kaltinimų, kad jis melavo tyrėjams ir nutekino informaciją žiniasklaidai. 

Kaip ir J. Comey, A. McCabe išleido knygą, kurioje itin kritiškai vertino D. Trumpą, kuris, pasak jo, elgėsi kaip nusikalstamos grupuotės bosas. A. McCabe taip pat rašė, kad D. Trumpas Amerikos viešajame gyvenime įskiepijo „beprotybės daigą“.

Savo paties įrašuose D. Trumpas tiesiogiai nesikreipė į B. Obamą ir griežtus jo pasisakymus, publikuotus portale „Yahoo News“. Buvęs prezidentas teigė, kad sprendimas dėl M. Flynn yra  „pavyzdys, kai jūs pradedate nerimauti ne tik dėl elementarių institucinių normų, bet ir dėl pagrindinio supratimo apie teisinės valstybę “.

Tačiau D.Trumpo pyktis buvo akivaizdus.

Prezidentas sekmadienį rašė: „Kuomet yra netikri žurnalistai, nepagrįstai gavę Pulicerio premiją dėl Rusijos ir neteisėto sukčiavimo, jie privalo grąžinti savo apjuodintus apdovanojimus, kad šie galėtų būti įteikti tikriems žurnalistams, tiems, kurie jų nusipelnė. Aš jums atskleisiu vardus, jų yra daugybė! “

Prezidentas iš karto neįvardino nė vienos pavardės.

Tačiau tiesa ta, kad 2018 metais Pulicerio premijos komisija, kartu su „Washington Post“ ir „New York Times“ dienraščiais, skyrė žurnalistams apdovanojimą už tariamą  „giliai išanalizuotą ir negailestingai publikuotą informaciją, kuri dramatiškai sustiprino tautos supratimą apie Rusijos kišimąsi į 2016 m. prezidento rinkimus ir šios šalies ryšį su D.Trumpo kampanija, rinkimų komanda ir jo administracija “.

D. Trumpas turi dar vieną priežastį piktintis Pulicerio komitetu ir abejoti jo pasirinkimų skaidrumu.

Pavyzdžiui, 2019 m. „New York Times“ komanda laimėjo Pulicerio premiją už „išsamų, 18 mėnesių trukusį, prezidento Donaldo Trumpo finansų tyrimą, kuris demaskavo jo teiginius apie paties sukrautus turtus ir atskleidė, kad jo verslo imperija vengia mokesčių“.

Tuo tarpu „Wall Street Journal“ buvo apdovanotas už tai, kad „atskleidė informaciją apie D. Trumpo kampanijos metu neteisėtai skirtas išmokas dviems moterims, kurios tvirtino, kad turėjo slaptų santykių su prezidentu bei išmokas rėmėjų tinklui, kuris palengvino sandorius, inicijavo baudžiamąjį tyrimą ir kvietimus apkaltai“.

Tikrąjį apkaltos procesą D. Trumpas išgyveno vasario mėnesį. Teismas Senate buvo susijęs su prezidento bandymais priversti Ukrainą ištirti jo politinius konkurentus. Tačiau nei vienas žurnalistas ar dienraštis nelaimėjo šią savaitę paskelbto 2020 metų Pulicerio apdovanojimo dėl pagalbos tiriant šį įvykį.

Sekmadienį D. Trumpas savo įrašuose daugiausia dėmesio skyrė tyrimams dėl Rusijos, nepaisant dabartinių aktualijų - nuolatinių koronaviruso protrūkių. Virusu užsikrėtė jau daugiau nei 1,3 mln. Amerikiečių, o mirė daugiau nei 80 000 žmonių.

Sergančiųjų tarpe taip pat yra Baltųjų rūmų pagalbininkų, esančių prezidento artimoje aplinkoje, aukščiausiųjų visuomenės sveikatos ekspertų, įskaitant daktarą Anthony Fauci, kuris šiuo metu karantine. Pasak portalo „New York Times“, D. Trumpas pranešė, jog dabartinė situacija jį baugina. Tačiau viename iš nedaugelio įrašų, nesusijusių su Rusija, D. Trumpas skelbė: „ Gauname puikių įvertinimų dėl tvarkymosi su koronaviruso pandemija. ” 

Jis taip pat užsipuolė B. Obamą ir buvusį viceprezidentą Joe'ą Bideną, numatomą šių metų demokratų kandidatą į prezidento postą, dėl jų reakcijos į 2009 m. „Katastrofą, vadinamą H1N1 kiaulių gripu“.

Sekmadienį D. Trumpas taip pat atkreipė dėmesį į amerikiečiams ypatingą dieną, ir savo „Twitter” paskyroje didžiosiomis raidėmis paskelbė: „LAIMINGOS MOTINOS DIENOS!“