Energetikos ministras Ž. Vaičiūnas mandagiai perspėjo ES institucijas

Autorius: Ekspertai.eu Šaltinis: http://www.ekspertai.eu/energe... 2020-05-13 12:00:00, skaitė 1066, komentavo 2

Energetikos ministras Ž. Vaičiūnas mandagiai perspėjo ES institucijas

Atsakydama į Lietuvos ministrų paklausimą dėl branduolinės saugos reikalavimų užtikrinimo Baltarusijoje statomoje branduolinėje elektrinėje (BE), Europos Komisija (EK) informavo apie artimiausių ES veiksmų planą dėl šios atominės elektrinės (AE). EK laiške rašoma, kad į Baltarusiją vykusiai EK vadovaujamai misijai patvirtinta, kad Baltarusija yra įsipareigojusi įgyvendinti pagrindinius saugumo reikalavimus iki BE paleidimo.

„Lietuvos pavojaus signalas dėl Astravo atominės elektrinės ES institucijų buvo išgirstas ir mes matome praktinius to žingsnius. EK atsakymą Lietuvai vertinu ir kaip pačios EK įsipareigojimą, užtikrinti, kad ES valstybių ir jos piliečių saugumas bus užtikrintas ir saugumo reikalavimai bus įgyvendinti iki Astrave statomos AE paleidimo. Esu dėkingas EK už aktyvias pastangas, tačiau ir toliau akcentuojame, jog neįgyvendinus visų Baltarusijoje vykdomam atominės elektrinės projektui keliamų branduolinės saugos reikalavimų, atsakomybės našta kris ne tik ant Baltarusijos, bet ir ant procese dalyvaujančių ES institucijų“, - pranešė Energetikos ministras Žygimantas Vaičiūnas.

Už energetiką atsakingos ES komisarės Kadri Simson ir už kaimynystės ir plėtrą atsakingo ES komisaro Olivér Várhelyi laiške rašoma, kad Baltarusija įsipareigojo tęsti bendradarbiavimą su ES branduolinės saugos reguliavimo institucija (ENSREG), įskaitant tam tikrą ENSREG peržiūrą, kaip įgyvendinamas Nacionalinio veiksmų planas.

„Lietuvos energetikos ir užsienio reikalų ministrams adresuotame laiške nurodyta, kad balandžio pabaigoje EK pateikė detalų peržiūros planą ir šiuo metu laukiama Baltarusijos atsakymo. Savo ruožtu EK imasi parengiamųjų žingsnių dėl tolimesnių ENSREG veiksmų. EK vadovaujama bendra su ENSREG ekspertais misija į Baltarusiją buvo surengta kovo mėnesį“, - skelbiama ministerijos pranešime visuomenei „EK pateikė Lietuvai artimiausių veiksmų planą dėl Baltarusijos AE“.

skirt.png

Ekspertai.eu primena, kad Lietuva daro viską, kad ši atominė niekada nepradėtų veikti.

Seimas yra priėmęs įstatymą, kuris garantuoja, kad mūsų valstybė nepirks nė trupučiuko elektros energijos iš Baltarusijos atominės. Apie tai skelbėme publikacijoje „Baltarusijos atominė Lietuvoje patyrė fiasko: lietuviška taisyklė garantuos 0 MW“.

Apie šią atominę griežtą poziciją yra išsakę ir nuolatos tai kartoja Lietuvos politikos lyderiai – Gitanas Nausėda, Viktoras Pranckietis, Gediminas Kirkilas, Linas Linkevičius.

2020 m. pradžioje Žmonių (Landsbergių-Šimonytės) partija įkūrė visuomeninį sąjūdį, kurio tikslas yra kova prieš Baltarusijos atominę elektrinę, o tuo pačiu sėkmė šių metų Seimo rinkimuose.

Sąjūdžio įkūrėjai taip pat tikėjosi, kad jiems pavyks sukelti tarptautinę pasipriešinimo bangą ir Baltarusijos atominė nepradės veikti.

Tačiau kol kas tarptautinė pasipriešinimo banga iki šiol nesukilo.

Atvirkščiai – Tarptautinė atominės energijos agentūra (TATENA) (angl. International Atomic Energy Agency, IAEA) pranešė, kad Baltarusijos atominė elektrinė priartėjo prie reikalavimams atitinkančios AE infrastruktūros (apie tai skelbėme publikacijoje „TATENA konstatavo: Baltarusija rodo pagirtiną progresą nuo noro paleisti AE pradžios“).

skirt.png

Ekspertai.eu primena, kad žalią šviesą Baltarusijos AE uždegė Žmonių partijos atstovo Andriaus Kubiliaus vyriausybė, kuri viską gerai žinojo, sekė informaciją, net susitikinėjo su Baltarusijos aukščiausiais pareigūnais, tačiau nieko nenuveikė, kad prie pat Lietuvos sienos atominė neatsirastų. Baltarusija lemiamus sprendimus priėmė 2011 metais, kai pasirašė elektrinės statybos kontraktą su Rusijos korporacija „Rosatom“.

Žmonių partijos patriarchas, buvęs Aukščiausiojo Sovieto (vėliau parvadinto į Atkuriamąjį Seimą) pirmininkas, profesorius Vytautas Landsbergis yra informavęs, kad Lietuva yra pasmerkta dėl Kremliaus keršto, o tas Kremliaus keršto projektas ir yra Baltarusijos atominė.

„Tai – karas“, - yra informavęs Žmonių partijos profesorius.

Jau anksčiau buvo skelbta, kad valstybinės institucijos yra pasirengusios galimai avarijai Baltarusijos atominėje elektrinėje – Baltarusijos elektrinės veiklos pradžiai Lietuva pirks apie 4 mln. vienetų jodo tablečių už beveik milijoną eurų. Tabletės turėtų būti dalijamos pasienio gyventojams bei vilniečiams.

Ekspertai.eu taip pat primena, kad Lietuva save priimtais įstatymais yra įpareigojusi nieko nepirkti iš Baltarusijos atominės elektrinės – dabar mūsų šalyje galiojanti lietuviška taisyklė numato, kad jungiamųjų linijų tarp Lietuvos ir Baltarusijos pralaidumai prekybai bus lygūs 0 MW. Apie tai buvo skelbta publikacijoje „Baltarusijos atominė Lietuvoje patyrė fiasko: lietuviška taisyklė garantuos 0 MW“.

Daugiau apie Baltarusijos atominę elektrinę skaitykte ekspertai.eu skiltyje „Baltarusijos atominė“.

Ekspertai.eu taip pat primena, kad jei Lietuvos rinkėjams būtų užtekę proto ir 2016 m. Seimo rinkimus būtų rinkimus laimėję Žmonių partija, tuomet, pasak Žmonių partijos, būtų didėję atlyginimai ir pensijos, išvykusieji būtų sugrįžę, eksportas būtų augęs, būtų suklestėję regionai, Lietuva būtų ėjus sėkmingų valstybių keliu, būtų nebenykę kaimai ir miesteliai, kiekvienas norintis būtų gavęs gerą išsilavinimą, būtų sukurta galimybė dirbti ir užsidirbti visoje Lietuvoje, būtų užtikrintas ekonomikos augimas, būtų sukurta europietiška gerovė ir t.t.

Daugiau šia tema informacijos rasite ekspertai.eu skiltyje „Baltarusijos atominė“.