V. Jurgilevičienė. Ar patriotinės jėgos sugebės susivienyti?

Autorius: Virginija Jurgilevičienė Šaltinis: http://alkas.lt/2020/05/13/v-j... 2020-05-15 10:15:00, skaitė 618, komentavo 1

V. Jurgilevičienė. Ar patriotinės jėgos sugebės susivienyti?

Virginija Jurgilevičienė

Tie, kurie pasirašys vienijimosi uniją, supranta susikalbėjimo būtinybę, o svarbiausia žino, kad rinkėjas to laukia ir nuvilti jo negalima. Nuo 2020 m. spalio mėnesio gyvensime su kita Seimo ir vyriausybės sudėtimi. Kokia ji bus priklauso nuo to, ar patriotinės jėgos sugebės susivienyti ir kokį sąrašą pateiks rinkėjams.

Algirdas Karčiauskas įvairias visuomenines jėgas prašė pasirašyti dėl vieningo politinių partijų rinkiminio sąrašo. Susisiekė ir su mumis, Klaipėdos visuomeninkais. Jei tautinės-pilietinės partijos sugebės rinkėjams pateikti vieną sąrašą, tai sugebės ir apsijungti.

Lietuvos rinkėjas per beveik 30 Nepriklausomybės metų pasidalino į dvi grupes: pirmoji, tai ištikimi konservatorių, liberalų, socialdemokratų rinkėjai, antroji – renkanti   gelbėtojus, o per 2020 m. Seimo rinkimus turėtų likti Valstiečių ir Darbo partijos. Per tą laiką ėmė aktyviau veikti ir trečioji rinkėjų grupė, tai patriotinės jėgos, kurios dar kitaip įvardinamos protesto balsais.

Valdžioje buvusioms ir esančioms partijoms būtų didžiausias pavojus, jei patriotinės jėgos  patektų į Seimą, tai galėtų suardyti sukurtą ydingą sistemą.

Piliečiai, o tai apie 15 procentų rinkėjų, būdami aktyvūs, suvokia negražius įstatymų priimančios, vykdomosios, teisėtvarkos bei ketvirtos valdžios – žiniasklaidos siekius suskaldyti rinkėjus ir taip panaikinti tautines-pilietines partijas iš aktyvaus politinio gyvenimo į užribį. Jie tai daro pasitelkdami patyčias, išvadindami patvoriniais, marginalais, vatnikais ir t. t.

Įdomu, kas yra ta jėga, kuri niekina dirbančius Lietuvos piliečių naudai? Pirmiausia monopolijos, jos turi pinigų ir viską perka, joms padeda jų nusamdyti lobistai. Geriausias pavyzdys yra urėdų reforma. Lietuvos Valstiečių ir Žaliųjų Sąjunga (LVŽS), tapusi valdančiąja partija, premjero Sauliaus Skvernelio dėka miškus paaukojo Vakarų medienos grupei, kuriai vadovauja Sigitas Paulauskas. Jų apetitus stabdo pilietinės organizacijos „Gyvas miškas“, „Už Lietuvos miškus“ ir t. t.

Rinkėjai, matydami trečiosios politines jėgos naikinimą, mano, kad patriotinės partijos  privalo susikalbėti. Deja, skaldančiai jėgai, kuri siekė, jog partijos nesusėstų prie bendro derybų stalo, sekėsi iki šio laiko. Kiršintojų žaidimams turi būti padėtas taškas. Vienijimosi iniciatoriais tapo visuomeninkai: A. Karčiauskas ir Gedeminas Merkys.

Kudirkos žodžiais tariant: „vardan tos Lietuvos“ jau yra pakviestos prie Apskrito stalo tautiškai-pilietiškai nusiteikusios politinės jėgos. Greitai sužinosime, kas supranta atsakomybę ir sugeba „perlipti“ per savo ego.

Autorė yra Lietuvos žmogaus teisių gynimo asociacija, Klaipėdos atstovybė