Už ką ir kaip Putinas baudžia Lukašenką?

Autorius: BūkimeVieningi.lt Šaltinis: https://bukimevieningi.lt/uz-k... 2020-05-17 15:22:00, skaitė 1044, komentavo 20

Už ką ir kaip Putinas baudžia Lukašenką?

Baltarusijos prezidentas nesupranta, kodėl Rusija dujas Baltarusijai parduoda žymiai brangiau nei Vokietijai. Atsakymas gali būti paprastas arba labai sudėtingas

„Vakar gavau informacijos, kad šiuo sunkiu metu Rusija parduoda gamtines dujas Europoje iki 70 USD: 65–68 USD, bet ne 127 USD, kaip Baltarusijai. Kas čia per situacija ir ko mes galime tikėtis ateityje… Norėčiau žinoti, kas iki šiol imtasi siekiant sumažinti gamtinių dujų kainas Baltarusijai“, – pranešė naujienų agentūra Belta.

A. Lukašenka pažymėjo, kad keistai atrodo, kai 75-ųjų Didžiojo Tėvynės karo pergalės proga, Rusija pigiau parduoda dujas Vokietijai nei Baltarusijai. Balandį Lukašenka paragino Rusiją sumažinti gamtinių dujų kainą Baltarusijai kilus kornoviruso infekcijos pandemijai COVID-19. Jis pažymėjo, kad esant dabartinei situacijai gamtinių dujų kaina turėtų būti lankstesnė.

Kodėl Putinas nusprendė „paauklėti“ Lukašenką?

Baltarusija pradeda naftos tiekimą iš JAV. „Tai tapo įmanoma po susitarimų, pasiektų per vizitą Baltarusijoje 2020 metų vasario 1 dieną, kurį surengė JAV valstybės sekretorius Maikas Pompėjas“.

Tai buvo pirmas aukščiausio rango JAV diplomato vizitas Baltarusijoje nuo 1994-ųjų. M. Pompeo patikino, jog JAV nori padėti ir pasiūlė eksportuoti naftą į Baltarusiją. JAV pirmą kartą per daugiau nei dešimtmetį Baltarusijoje paskyrė ambasadorę Julie Fisher, siekdamos palenkti artimą Rusijos sąjungininkę arčiau Vakarų.

JAV nafta jau pakeliui į Baltarusiją

„Tanklaivis pradėtas pildyti ketvirtadienį Teksaso valstijos Bomonto uoste, iš kurio turėtų išplaukti gegužės 17-ąją, o į Klaipėdos uostą atvykti birželio pradžioje“, – sakė „Belneftechim“ atstovas spaudai Aleksandras Tiščenka. Pasak A. Tiščenkos, kurį cituoja Rusijos naujienų agentūra „Interfax“, šis tanklaivis atgabens apie 80 tūkst. tonų „Bakken“ rūšies naftos.

Lukašenka kaltina Putiną, kad šis Vokietijai (kaip buvusiam priešui) tiekia dujas žymiai pigiau nei Baltarusijai (sąjungininkei), o pats „glėbesčiuojasi“ su JAV sekretoriumi ir džiaugiasi atnaujintais ekonominiais ryšiais.

Iš vienos pusės gerai, kad Baltarusijos prezidentas nepasiduoda ir rodo stuburą derybose, bet neaišku vienas dalykas – kodėl Putinas neparduoda „broliškajai“ Baltarusija dujų ir naftos žemesne kaina?

Lukašenkos „glėbesčiavimaisi“ su JAV prasidėjo po nesutarimų su Putinu, o ne prieš.

Laikas parodys, kuo visa šita baigsis. Ar pavyks Baltarusijai tapti nepriklausomai nuo Rusijos, ar parodžius „ožiukus“ ir vėl teks sėsti prie derybų stalo – parodys laikas.

Egidijus Paulauskas