"Iškilaus TSKP veikėjo sūnus": Savickas priminė Tapinui apie tėvo tarybinę praeitį

Autorius: SputnikNews.lt Šaltinis: https://sputniknews.lt/society... 2020-05-21 21:01:00, skaitė 1232, komentavo 5

p-Rezidentūrinė kovinė beždžionėlė vėl susimovė

Žydrūną Savicką šioje istorijoje palaikė politologas Dovilas Petkus, kuris pateikė keletą faktų iš žurnalisto Laimono Tapino gyvenimo

VILNIUS, gegužės 21 — Sputnik. Lietuvos sportininkas galiūnas, stipriausiu pasaulio žmogumi tituluojamas Žydrūnas Savickas pareiškė, kad žurnalisto Andriaus Tapino tėvas Laimonas Tapinas buvo komunistas ir ilgą laiką vadovavo "sovietinės propagandos ruporui" — Lietuvos televizijai.

Sportininkas parašė, kad Laimonas buvo "iškilus TSKP veikėjas, sovietinis nomenklatūrininkas, Lenino ir Kapsuko premijų laureatas".

"[Tapino] tėvas buvo LKP centro komiteto narys, Tarybinės propagandos ruporo Lietuvos televizijos ilgametis vadovas. O ten be KGB palaiminimo vadovu netapsi. Taig vaikas užaugo prabangiam butelyje apsuptas komunizmo gėrio ir palaimos. Beje Laimonas Tapinas yra Sorošo fonfų kontorų vienas iš steigėjų Lietuvoje", — parašė Savickas.

Tapinas pasipiktino galiūno kritika. Savo Facebook puslapyje žurnalistas viską, ką Žydrūnas parašė, pavadino melu ir šmeižtu bei pareikalavo Savicko atsiprašyti.

"Mano tėtis nebuvo jokios Lenino partijos laureatas. Nebuvo jokio LKP Centro komiteto narys. Nebuvo ilgametis sovietinės televizijos vadovas. Nežinau, kaip ten su prabangiu buteliu, ar 60 kvadratų Žirmunuose skaitosi prabanga, tai čia nesiginčysiu", — parašė Tapinas.

Dviejų Lietuvos veikėjų konfliktą pakomentavo politologas Dovilas Petkus. Jo manymu, Tapinas bando "išbaltinti istoriją", tačiau faktai, apie kuriuos žino ne tik "privatūs rateliai", bet ir išdėstomi viešai prieinamuose šaltiniuose, kalba kitaip.

Politologas paneigia žurnalisto žodžius, kad "tokios Savicko istorijos išgalvotos ir reikalauja tučtuojau atsiprašyt", ir primena, kad Laimonas Tapinas universitete dėstė "partinės spaudos" istoriją. Tokia pozicija, jo teigimu, "tikrai ne bet kam iš kadrų buvo paliekamos tokios pareigos".

Petkus teigia, kad sovietmečiu visi televizijoje buvo susiję su komunistų partija, "ne išimtis ir Laimonas". Be to, Tapino tėvui buvo leista išvykti į Vakarus ir stažuotis Sorbonos universitete. Politologas pabrėžia, kad tais laikais ne į socialistinius kraštus, o į Vakarų valstybes vykti galėjo tik "super lojalūs režimui asmenys arba trumpiau tariant — agentai". Tokioms išvykoms tikrai KGB laiminimas buvo neišvengiamas.

"Tikrai nereikia kaltinti vaikų už tėvų nuodėmes, bet bandymus perrašyti istoriją irgi visada reikia pastebėti. Žinau, Žydrūnas stiprus vyras, bet sakydami tiesą mes dar stipresni", — parašė Petkus.

Laimonas Tapinas — Lietuvos eseistas, prozininkas, žurnalistas. Dėstė Vilniaus universitete. Jis buvo Lietuvos radijo ir televizijos pirmininkas, taip pat Žurnalistikos centro direktorius.