D. Trumpo administracija patvirtina: „Neegzistuoja teisė į abortą“

Autorius: Mary Margaret Olohan Šaltinis: https://laisvavisuomene.lt/d-t... 2020-05-24 16:22:00, skaitė 784, komentavo 1

D. Trumpo administracija patvirtina: „Neegzistuoja teisė į abortą“

Praėjus vos keletui valandų po to, kai JAV prezidentas D. Trumpas pagrasino išstosiantis iš Pasaulio sveikatos organizacijos, JAV paprieštaravo PSO koronaviruso rezoliucijoje vartotiems teiginiams apie abortą.

JAV atstovai Pasaulio sveikatos asamblėjoje savo pranešime teigė, kad JAV „atsiriboja“ nuo Pasaulio sveikatos organizacijos (PSO) teiginių, kad vargingoms šalims turi būti užtikrinta teisė atsisakyti intelektualinės nuosavybės taisyklių sudėtingų situacijų metu tam, kad būtų gaunamos medicinos paslaugos ir užtikrinta reprodukcinės ir seksualinės sveikatos priežiūrą pandemijos metu.

„Jungtinės Valstijos stipriai palaiko moteris siekiant geriausių įmanomų rezultatų sveikatos, gyvybės, orumo ir gerovės srityse per visą jų gyvenimą“, sakoma pranešime.

„Mes pasisakome už tai, kad moterys ir mergaitės gautų aukštos kokybės sveikatos paslaugas bet kuriuo amžiaus tarpsniu. Tačiau mums nepriimtinos užuominos į „seksualinę ir reprodukcinę sveikatą“, ar kiti teiginiai, kurie netiesiogiai ar tiesiogiai sako, kad į nuostatą dėl visuomeninės ir asmeninės sveikatos paslaugų yra įtraukta ir galimybė pasidaryti abortą“, sakoma pranešime.

„Jungtinės Valstijos tiki negimusios gyvybės teisine apsauga ir atmeta bet kokias tarptautinių žmogaus teisių interpretacijas“, tęsiama pranešime. „Kaip sakė prezidentas D. Trumpas, „Amerikiečiai niekada nepavargs ginti nekaltą gyvybę.“ Kiekviena šalis turi suverenią teisę įgyvendinti susijusias programas ir veiklas pagal jų įstatymus ir politiką, be išorinio spaudimo.“

Pranešime pažymima, kad „neegzistuoja tarptautinė teisė į abortą“, kad Jungtinės Valstijos neprivalo „finansuoti aborto ar palengvinti jam sąlygų“ ir kad JAV nepripažįsta aborto „kaip šeimos planavimo būdo“.

Nepaisant kritikos dėl teiginių apie abortą, JAV nebalsavo prieš rezoliuciją, o leido ją vienbalsiai priimti.

Prieštaravimas teiginiams apie abortą pasirodė po to, kai pirmadienio naktį D. Trumpas paskelbė ultimatumą PSO dėl organizacijos „nerimą keliančio nepriklausomybės trūkumo“ nuo Kinijos valdžios. D. Trumpas perspėjo, kad PSO turi persitvarkyti per artimiausią mėnesį, arba praras JAV finansavimą.

„Negaliu leisti Amerikos mokesčių mokėtojų pinigais toliau finansuoti organizaciją, kuri, tokia, kokia yra dabar, taip aiškiai netarnauja Amerikos interesams“, teigiama JAV prezidento laiške PSO. <…>

Balandžio pradžioje PSO atstovai sakė „Daily Caller News Foundation“, kad „paslaugos, susijusios su reprodukcine sveikata, yra dalis būtinųjų paslaugų COVID-19 protrūkio metu.“

„Moterų pasirinkimas ir teisė į seksualinę ir reprodukcinę sveikatos priežiūrą turi būti gerbiami, nepaisant to, ar jai įtariama ar patvirtinta COVID-19 infekcija,“ PSO teigė pranešime DCNF.

„Į tai įeina kontracepcija, kokybiška sveikatos priežiūra nėštumo ir gimdymo metu ir vėliau, ir saugus abortas kaip numato įstatymai,“ sakė organizacijos atstovai, pažymėdami, kad PSO teikia technologines ir politines gaires PSO narėms „dėl kontracepcijos naudojimo siekiant išvengti nepageidaujamo nėštumo, saugaus aborto ir komplikacijų po nesaugaus aborto gydymo.“

PSO neatsakė į pakartotinius DCNF prašymus plačiau pakomentuoti.                                                                                                                 

versta pagal Trump Administration Confirms: “There is No Right to Abortion”

© 2020, Laisvos Visuomenės Institutas.