Laikas reikalauti kompensacijos už BelAE

Autorius: SputnikNews.lt Šaltinis: https://sputniknews.lt/satires... 2020-05-27 13:23:00, skaitė 727, komentavo 1

Laikas reikalauti kompensacijos už BelAE

Baltarusijos AE priešininkai Lietuvoje gali ramiai miegoti — pasirašyta sutartis, pagal kurią Baltarusijos valdžia įsipareigoja nedelsdama pranešti savo kaimynams apie bet kokį pavojų ar avarinę situaciją, kuri gali kilti reaktorių veikimo metu

Atrodytų, kad ilgalaikiame Lietuvos kare prieš Astravo AE galima padėti tašką. Bet tai pagaliau bus galima spręsti tik po spalio mėnesio Seimo rinkimų.

— Ką gi, Audroniau, Lietuvą galima pasveikinti su maža, bet vis tik pergale prieš Baltarusijos AE? Girdėjau, kad aukščiausiu lygiu tarp Lietuvos ir Baltarusijos buvo pasirašytas susitarimas dėl skubaus pranešimo įvykus net pačiai mažiausiai avarijai Astravo AE?

— Dar per anksti džiaugtis, Laurynai! Kova dar nesibaigė! Nors Lietuvos valstybinė atominės energijos saugos inspekcija yra pasirašiusi sutartį su Baltarusijos ekstremalių situacijų ministerija, ji pareiškė, kad "nepaisant šio susitarimo, visi Lietuvos iškelti klausimai dėl aplinkos apsaugos ir branduolinės saugos išlieka. kad Baltarusijos AE (BelAE) nebus pradėta eksploatuoti tol, kol bus įgyvendinti visi tarptautiniai aplinkos apsaugos ir branduolinės saugos reikalavimai". Ir mes primygtinai reikalausime, kad būtų laikomasi visų saugos standartų pačiame branduoliniame objekte prie pat Lietuvos sienų.

— Na, tada turbūt turime reikalauti iš Baltarusijos valdžios institucijų, kad jie "BelAE" sukurtų dešimt ar net dvidešimt etatų ombudsmenams iš Lietuvos, kurie dieną naktį sėdės pasienyje ir stebės atominę elektrinę. Ir jiems reikia mokėti gerus vidutinio Europos dydžio atlyginimus!

— Bus dar geriau, jei Minskas sumokės mums už visas pratybas, kurios vyks Lietuvos sostinėje avarijos Astravo AE atveju. Ir šie pinigai turėtų būti nemaži. Bent jau dėl prarasto pelno už mūsų atsisakymą pirkti elektrą iš šios atominės elektrinės.

— Išties vertas dėmesio pasiūlymas! Turime konkrečiai numatyti, kad mes, pavyzdžiui, nuo 2025 metų pirksime trūkstamą elektros energiją iš kaimyninės Lenkijos. Už metus sumokėsime jai, sakykim, du milijardus. O jei pirktume tiesiai iš Astravo AE, sumokėtumėte tik vieną milijardą. Taigi, tegul baltarusiai kompensuoja mums prarastą milijardą!

— Aš siūlau visa tai surašyti į naujų politinių partijų, ketinančių dalyvauti rudenį vyksiančiuose Seimo rinkimuose, pasiūlymus ir programas. Ir jei kas nors nenori pasirašyti tokios naujos rezoliucijos, tada tiesiog reikia neleist jiems dalyvauti rinkimuose.

— Bravo, Audroniau! Mes reikalavome sustabdyti "BelAE" statybą, bet kai net mūsų prezidentas suprato, kad tai neįmanoma, dabar žmones išgąsdinsime nauja siaubo istorija. Dar geriau, pateikite Baltarusijos atominės elektrinės kompensavimo įstatymą, panašų į tą, kurį mes sukurpėme dėl "kompensacijos už okupaciją", ir reikalaujame jos iš Rusijos. Taigi, paaiškėja, kad Rusija mums bus skolinga milijardus už okupaciją, o Baltarusija — už tai, kad netoli mūsų sienų ji pastatė savo atominę elektrinę. Ir kai tik gausime visus šiuos didžiulius pinigus, ar gali įsivaizduoti, kaip gyvensime?!

— Visi Lietuvos gyventojai galės trejus metus nedirbti ir atostogauti Kanarų salose!