Agnė Širinskienė: Konservatoriai slepia politinės reklamos sutartis su „15min“ ir „BNS“

Autorius: BūkimeVieningi.lt Šaltinis: https://bukimevieningi.lt/agne... 2020-06-02 13:56:00, skaitė 916, komentavo 1

Agnė Širinskienė: Konservatoriai slepia politinės reklamos sutartis su „15min“ ir „BNS“

Agnė Širinksinė „užmatė“, kad 15min ir BNS intensyviai skleidžia konservatorių politinę reklamą, kuri, kaip  nurodoma, bus arba yra apmokėta iš TS-LKD rinkimų sąskaitos. Nors teisės aktai įpareigoja, kad tokios reklamos sutartys būtų sudarytos raštu

Seimo Teisės ir teisėtvarkos komiteto pirmininkė Agnė Širinskienė kreipėsi į Vyriausiąją rinkimų komisiją prašydama, kad pastaroji atliktų tyrimą ir įpareigotų Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) partiją viešai, kaip to ir reikalauja teisės aktai, paskelbti su žiniasklaidos priemonėmis sudarytas politinės reklamos sutartis.

„Nuo balandžio 24 dienos portale 15min.lt ir BNS intensyviai skleidžiama konservatorių politinė reklama, kuri, kaip  nurodoma, bus arba yra apmokėta iš TS-LKD rinkimų sąskaitos. Nors teisės aktai įpareigoja, kad tokios reklamos sutartys būtų sudarytos raštu, ir numato, kad iždininkas informaciją apie tokias sutartis paskelbtų Vyriausiosios rinkimų komisijos tinklapyje per 10 darbo dienų nuo informacijos gavimo, to konservatoriai iki šiol nėra padarę. Nei visuomenė, nei kiti rinkimų kampanijos dalyviai negali susipažinti su konservatorių sudarytų sutarčių turiniu, nuo jų nuslėptas netgi pats sutarčių sudarymo faktas“, – teigia Seimo narė A. Širinskienė.

Parlamentarė taip pat pastebi, kad viešai ir skaidriai per įstatyme nustatytą laiką neišviešinus sutarčių, Lietuvos rinkėjai neturi galimybės įvertinti konservatorių ir žiniasklaidos priemonių finansinių įsipareigojimų masto ir apimties. Tad kyla natūralus klausimas: ką nori nuslėpti konservatoriai savo ir portalo 15min.lt santykiuose, kad daugiau kaip mėnesį slepia sutartis su šiuo portalu?

Matydama susiklosčiusią situaciją, Seimo narė A. Širinskienė abejoja TS-LKD rinkimų kampanijos skaidrumu ir kviečia konservatorius būti visuomenei atvirais ir netaikyti dvigubų standartų.

„Kitiems taikydami išskirtinius skaidrumo reikalavimus ir kabinėdamiesi prie visokiausių smulkmenų, kurių net nereikalauja teisės aktai, savo rinkimų kampanijoje jie nemato esminių skaidrumo pažeidimų ir nedeklaruoja, kaip pagal transliuotos informacijos apimtis galima spręsti, didelės vertės sutarčių.

Praktika rodo, kad net Vyriausiajai rinkimų komisijai pradėjus tyrimus, jie nebendradarbiauja ir vilkina tyrimus, laukdami senačių ir tokiu būdu išsigelbėdami nuo administracinis atsakomybės. Nebūtų keista, jei ir dabar, užuot pateikę sutartį ir išsklaidę abejones konservatorių rinkimų kampanijos skaidrumu, jie imsis gynybinės pozicijos ir darys tai, ką puikiai moka – vilkins tyrimą“, – sako A. Širinskienė.

Seimo narės rašte Vyriausiajai rinkimų komisijai nurodomi ir kiti galimi rinkimų kampanijos pažeidimai. Kaip antai, politinės reklamos žymėjimas „Politinė reklama apmokėta/bus apmokėta iš TS-LKD rinkimų kampanijos sąskaitos“ matomas tik 15min.lt vykdytų konservatorių rinkiminių renginių transliacijų pradžioje, o vėliau yra paslepiamas, nors teisės aktai įpareigoja visą transliaciją tam, kad žiūrovas būtų tinkamai informuotas apie reklaminį turinį. Vienoje iš konservatorių rinkimų sąskaitos apmokėtų transliacijų buvo reklamuojami ir kitos partijos – Lietuvos liberalų sąjūdžio – keliami kandidatai, nors mokėjimas iš liberalų rinkimų sąskaitos nebuvo nurodytas.

LRS inf.