Klaipėdos žmogaus teisių gynėjas Aleksejus Greičius paleistas į laisvę

Autorius: SputnikNews.lt Šaltinis: https://sputniknews.lt/politic... 2020-06-08 17:52:00, skaitė 911, komentavo 4

Klaipėdos žmogaus teisių gynėjas Aleksejus Greičius paleistas į laisvę

Pasak Viačeslavo Titovo, kuris kalbėjosi su juo telefonu, Greičius tikisi, kad prokuratūra viską išsiaiškins ir sustabdys baudžiamąjį persekiojimą prieš jį ir jo kolegas

VILNIUS, birželio 8 — Sputnik. Klaipėdos žmogaus teisių gynėjas, tarptautinės organizacijos "Juvenis" direktorius Aleksejus Greičius paleistas į laisvę, savo Facebook pranešė buvęs Klaipėdos miesto tarybos deputatas Viačeslavas Titovas.

Pasak jo, po 3 mėnesių kalėjimo Greičiui pakeista kardomoji priemonė, ir jis buvo paleistas, tačiau turi dėvėti apykoję.

"Šiandien kalbėjau su juo telefonu. Balsas yra žvalus, nėra morališkai sulaužytas. Tikisi, kad prokuratūra viską išsiaiškins ir sustabdys baudžiamąjį persekiojimą jam ir jo kolegoms. Dabar jis yra savo sode, klausosi paukščių giedojimo, mėgaujasi žalia žole ir medžiais", — rašo savo puslapyje Titovas.

Greičius buvo sulaikytas kovo pradžioje. Jam buvo pareikšti įtarimai šnipinėjimu.

"Juvenius" organizacija vykdo veiklą, skirtą žuvusiųjų per Didįjį Tėvynės karą atminimui išsaugoti ir yra viena iš "Nemirtingojo pulko" akcijos organizatorių. Pasak Titovo, Greičius neužėmė jokių aukštų pareigų, buvo tik jaunimo organizacijos direktorius ir dalyvavo renginiuose, skirtuose didelėms įsimintinoms datoms.

Sulaikymo dieną Titovas pranešė, kad tardytoja policijoje ketino paleisti Greičių su rašytiniu pasižadėjimu neišvykti iš šalies, tačiau, matyt, "kažkas iš viršaus" pamanė, kad būtina jį suimti trims mėnesiams.

Prieš Greičių taip pat buvo sulaikyta Klaipėdos miesto tarybos pavaduotoja Ela Andrejeva, vėliau ją paleido.

Interviu Sputnik Lietuva Titovas sakė, kad Greičiaus sulaikymą vertina "kaip bandymą užgniaužti kitaminčius, sunaikinti mums brangias vertybes, taip pat sutrikdyti įsimintinų datų ir 75-ųjų pergalės Didžiajame Tėvynės kare metinių minėjimus Lietuvoje". Komentuodamas Andrejevos sulaikymą jis padarė prielaidą, kad tai galėtų būti siejama su politinės Socialinio teisingumo partijos sukūrimu.

Titovas taip pat pabrėžė, kad priešinsis tokioms valdžios atakoms jai nepageidaujamų politikų ir visuomenės veikėjų atžvilgiu. Anot jo, Lietuvos teisėsaugos institucijos jaučia savo nebaudžiamumą, nes dabartinė teismų sistema leidžia joms elgtis neteisėtai.

Komentuodama Greičiaus sulaikymo situaciją Rusijos ambasada Lietuvoje pareiškė, kad Lietuvos valstybės saugumo departamentas ėmėsi atviro Lietuvoje gyvenančių rusų aktyvistų persekiojimo ir puldinėjimo, bei pabrėžė, kad tokia provokuojama veikla, be abejo, neliks be pasekmių.

Oficiali Rusijos užsienio reikalų ministerijos atstovė Marija Zacharova anksčiau pabrėžė, kad Lietuva rodo visišką demokratinių vertybių, kurias ji skelbė stodama į Europos Sąjungą ir NATO, atsisakymą ir galbūt net atmetimą.