D. Trampas: JAV nutrauks savo „nesibaigiančius karus“ ir nebebus „pasaulio policininku“

Autorius: Ekspertai.eu Šaltinis: http://www.ekspertai.eu/dtramp... 2020-06-14 22:03:00, skaitė 1032, komentavo 13

D. Trampas: JAV nutrauks savo „nesibaigiančius karus“ ir nebebus „pasaulio policininku“

 JAV karius vis dar galima sutikti įvairiose pasaulio šalyse

JAV prezidentas Donaldas Trampas (Donald Trump) pareiškė, kad atėjo „esminis momentas“ istorijoje, todėl Amerika liausis kelti „nesibaigiančius karus“ ir nebebus „pasaulio policininku“.

Kalbėdamas JAV Vestpointo karo akademijoje, ją ką tik baigusių kariūnų akivaizdoje D. Trampas pažadėjo: „Mes baigiame nesibaigiančių karų erą. JAV kariai neturi prievolės spręsti senovinius konfliktus tolimose žemėse, apie kurias daugelis žmonių nė girdėt negirdėjo.“

Vasarį Vašingtonas pasirašė sutartį su Talibanu, kad išves amerikiečių karius iš Afganistano. Tiesa, kol kas tai padaryta nebuvo, o derybos tarp sukilėlių ir Kabulo vyriausybės kol kas – ne itin sėkmingos.

JAV gerokai sumažino savo karinių pajėgų skaičių Irake, tačiau dalis karių vis dėlto šioje šalyje liko. Vašingtonas yra pasakęs Bagdadui, kad JAV karių buvimas Irako žemėje yra tinkamas po to, kai šalies parlamentas liepė išeiti amerikiečiams po Irano generolo Kasemo Soleimani (Qassem Soleimani) nužudymo, kuris vos neįplieskė naujo Irako–Irano karo.

Iš Sirijos JAV dar neišvedė visų karių, kaip žadėjo Pentagonas. JAV tvirtina, kad Sirijoje tebeveikia kenkėjiškos jėgos, tarp kurių yra Sirijos vyriausybė. D. Trampas taip pat yra pareiškęs, kad Sirijos nafta yra gyvybinis JAV interesas.

Neseniai atšilo JAV ir Irano santykiai. Tiesa, Iranas vargu ar pamirš, jog tai D. Trampas davė įsakymą nužudyti K. Soleimani, kuris Irane laikomas šventuoju kankiniu.

Reikia tikėtis, kad JAV nekartos savų klaidų: prisimename, kaip buvo bombarduojamos ligoninės Afganistane, su žeme sulyginta Raka Sirijoje ir Mosulas Irake, nors oficialiai tai vadinta šių šalių išvadavimu.

Šaltinis: c-span.org