Griūva Grybauskaitės godos. JAV nebenori saugoti Lietuvos nuo "piktos" Rusijos

Autorius: Vladimiras Matvejevas Šaltinis: https://sputniknews.lt/columni... 2020-06-16 11:28:00, skaitė 1384, komentavo 31

Griūva Grybauskaitės godos. JAV nebenori saugoti Lietuvos nuo

Paskui "Abrams" tankus Lietuvą paliko JAV armijos batalionas. Lietuvos politikai tikisi, kad amerikiečiai grįš, kad apsaugotų juos nuo "agresorės iš Rytų". Tačiau Trampas sužlugdė Baltijos šalių viltis sakydamas, kad Amerika — "ne pasaulio policija"

Devynis mėnesius Lietuva miegojo ramiai. Juk Pabradės poligono kareivinėse naktimis miegojo amerikiečių reindžeriai, o dienomis jie tobulino savo kovinius įgūdžius miškuose ir treniruočių laukuose. Kartu jie išmokė Lietuvos kariuomenę NATO išminties.

Atrodė, kad taip bus amžinai. Juk pati Dalia Grybauskaitė, būdama prezidente, asmeniškai maldavo Baltųjų rūmų šeimininko, kad jis amžiams įvestų Amerikos kariuomenę į Lietuvos žemę: mes esame pasirengę net paminti savo pačių Konstituciją, draudžiančią dislokuoti kitų šalių karines bazes Lietuvoje. Taip, bazė bus laikoma lietuviška, mes ją remontuosime ir prižiūrėsime savo lėšomis, o jūsų kareivius netgi maitinsime ir girdysime pagal aukščiausius standartus. Tik įveskite Amerikos kariuomenę į Lietuvą!

Ir, regis, Vašingtone Grybauskaitė buvo išgirsta. Į Lietuvą buvo išsiųstas visas NATO karių batalionas kartu su tankais ir kitais šarvuočiais. Prieš tai Pabradės poligono remontui ir modernizavimui iš Lietuvos biudžeto buvo išleisti keli milijonai eurų. Treniruokitės, brangūs gynėjai, draskykite lietuvišką dirvą "Abrams" vikšrais, sviediniais ir raketomis.

"JAV kariuomenės buvimas Lietuvoje, bendros Lietuvos kariuomenės ir NATO išplėstinių pajėgų bataliono pratybos yra geriausia atgrasymo priemonė šiuo neramiu metu", — teigė Lietuvos krašto apsaugos ministras Raimundas Karoblis. Kam sulaikyti? Na, net nereikia aiškinti. Alkanas lokys su balalaika sėdi ant "Armatos" šarvo netoli Lietuvos sienos.

Bet juoda katė perbėgo tarp JAV ir Europos. Kažkas apsivertė JAV prezidento Donaldo Trampo smegenyse ir jis liepė išvesti amerikiečių kareivius iš Europos. Beveik dešimt tūkstančių karių ketina palikti Vokietiją. O JAV kariuomenės 1-osios divizijos 9-ojo pulko 1-asis batalionas, kuris buvo įsikūręs Lietuvoje, nuvyko tiesiai į nuolatinio dislokavimo vietą — Teksasą. Prieš šį rudenį vyksiančius prezidento rinkimus Trampas taip pat ketina išvesti Amerikos kariuomenę iš Afganistano. Amerika pavargo savo sąskaita atlikti žandaro vaidmenį, saugodama "pasaulio demokratiją".

Kalbėdamas šeštadienį, birželio 13 dieną, Vest Pointo karo akademijoje, JAV prezidentas Donaldas Trampas teigė, kad jo šalis daugiau nesikiš į tarptautinius konfliktus. JAV baigiasi "nesibaigiančių karų era", o ginkluotosios pajėgos grįžta prie pagrindinių jų formavimo principų — valstybės gynimo. Anot Trampo, JAV niekada daugiau nesikiš į kitų konfliktus, o ginkluotosios pajėgos gins šalį nuo išorinių grėsmių.

"Mes nesame šio pasaulio policininkai. Tačiau praneškite savo priešams, kad iškilus pavojui, mes niekada niekada nedvejojame. Ir jei mes kovosime, nuo šiol kovosime tik dėl pergalės", — užtikrintai pareiškė prezidentas Donaldas Trampas.

Na, ačiū lietuviams už duoną ir druską bei šiltą priėmimą.

"Mes esame dėkingi Lietuvos vyriausybei už nuveiktą darbą priimant JAV kariuomenę. Esu įsitikinęs, kad tai duos daug naudos tiek Lietuvai, tiek JAV, plėtojant draugystę", — atsisveikinimo ceremonijos metu sakė JAV ambasadorius Lietuvoje Robertas Gilchristas.

Dėl Baltijos sienų apsaugos nuo "invazijos iš Rytų" dabar tegu suka galvas Europos Sąjungos ir pačių Baltijos šalių — Lietuvos, Latvijos ir Estijos — vadovybė.

JAV kariuomenei pasitraukus iš Europos, Vilniuje, Rygoje ir Taline įsiviešpatavo nusivylimas ir sumaištis. Savomis jėgomis pasipriešinti "agresoriui iš Rytų" neverta nė svajoti. Jungtinių ES pajėgų projektas yra tik Emanuelio Makrono galvoje. Pora Europos oro pajėgų naikintuvų, dislokuotų Lietuvos Zoknių aerodrome ir Estijos Emario bazėje yra tarsi uodo įkandimas toms pačioms Rusijos oro pajėgoms.

Be to, dar ir Angela Merkel užsižaidė su Maskva dėl projekto "Nord Stream-2". Ir koronaviruso pandemija kažkaip visai ne laiku. Laimei, iš Briuselio Lietuvos ekonomikai buvo pažadėta kelių milijardų eurų pagalba. Šviežiai atspausdintų?

Liko viena viltis — draugė iš Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės laikų — Varšuva. Bet su ja reikia būti budriems, antraip Vilnius ir Vilniaus kraštas vėl bus Sandraugos dalis.

Tiesa, dar yra Ukraina su savo "galingiausia armija Europoje", teigia buvęs prezidentas Petro Porošenka. Jei kils karas, gali stoti už baltus, kurie taip uoliai stumia Kijevą į ES ir NATO struktūras.

Autoriaus nuomonė gali nesutapti su redakcijos pozicija.