Vietoje karaliaus Karolio XII paminklo Švedijoje norima statyti paminklą Gretai Tintin Eleonorai Ernman Thunberg

Autorius: Ekspertai.eu Šaltinis: http://www.ekspertai.eu/vietoj... 2020-06-18 11:55:00, skaitė 1158, komentavo 16

Vietoje karaliaus Karolio XII paminklo Švedijoje norima statyti paminklą Gretai Tintin Eleonorai Ernman Thunberg

(Iš kairės) Janas Bjoringė, Karolis XII ir Greta Tintin Eleonora Ernman Thunberg

Buvęs Švedijos Umėjo miesto meras Janas Bjoringė (Jan Björinge) siūlo griauti karaliaus Karolio XII paminklą, o vietoje jo statyti paminklą 17-metei aktyvistei Gretai Tintin Eleonorai Ernman Thunberg.

J. Bjoringė prisiminė, kiek daug priespaudą naudojusių žmonių neteko galimybės toliau gyvuoti paminklų pavidalu: Leninas, Marksas, Huseinas, ir tai tik pradžia (Briuselyje norima nuversti Romos imperatoriaus Cezario statulą, Anglijos Lesterio mieste – Mahatmos Gandžio ir t.t., – red. past.).

J. Bjoringei karalius Karolis XII, valdęs 1697–1718 m., atrodo itin nedemokratiška asmenybė. (Karolis XII – paskutinis absoliutinis Švedijos monarchas. Nors buvo itin gabus ir energingas karvedys, patyrė pralaimėjimą, po kurio Švedija prarado Europos didžiosios valstybės statusą, – red. past.)

J. Bjoringės oponentai (tarp jų – ir kiti švedai) sako, kad pirmiausia reiktų nugriauti Egipto piramides kaip akivaizdų vergijos simbolį.

Pasak žurnalisto, rašytojo Endriu Dikenso (Andrew Dickens), "mes kovojame dėl statulų, nes nepakankamai mokėmės istorijos".

Šaltinis: aftonbladet.se