Lietuvos diplomatinės pastangos padėjo Ukrainai pasielgti sąžiningai

Autorius: Ekspertai.eu Šaltinis: http://www.ekspertai.eu/lietuv... 2020-06-27 14:20:00, skaitė 801, komentavo 2

Lietuvos diplomatinės pastangos padėjo Ukrainai pasielgti sąžiningai

Lietuvos diplomatijos vadovas Linas Linkevičius. Nuotr. urm.lt

Užsienio reikalų ministerija pranešė, kad „aktyvios diplomatinės pastangos apgynė Lietuvos eksportuotojų interesus Ukrainoje“

„Teigiamai vertiname Ukrainos sprendimą neįvesti prekybą ribojančių priemonių, nes sąžininga ir taisyklėmis paremta prekyba, o ne protekcionistinės priemonės, prisideda prie dvišalių santykių plėtros”, - pasakė Lietuvos diplomatijos vadovas Linas Linkevičius.

Birželio 26 dieną Ukrainos institucijos viešai paskelbė, kad nutraukia rinkos apsaugos tyrimus dėl trąšų ir neketina įvesti jokių prekybos ribojimų, nors dar gegužės viduryje planavo bent trims metams stipriai apriboti trąšų importą.

Nuo 2019 metų rugpjūčio vykstančiame rinkos apsaugos priemonių tyrime, Užsienio reikalų ministerija tiesiogiai dalyvavo ir atstovavo Lietuvos eksportuotojų interesams bei pabrėžė, kad Ukrainos ketinimai riboti trąšų importą pažeidžia Pasaulio prekybos organizacijos bei Europos Sąjungos ir Ukrainos Asociacijos sutarties nuostatas.

Be formalaus dalyvavimo vykstančiuose tyrimuose, daug nuveikta dirbant diplomatiniais kanalais, siekiant įtikinti Ukrainos institucijas atsisakyti ketinimų riboti trąšų importą. Klausimas keltas 2019 metų lapkritį vykusio Lietuvos ir Ukrainos prezidentų susitikimo metu. Gegužės pradžioje Ukrainai išsiųstas ministro L. Linkevičiaus laiškas, kuriame išreikštos abejonės dėl Ukrainos vykdomų trąšų tyrimų ir paprašyta juos nutraukti, nenustatant prekybą ribojančių priemonių.

Birželio 18 dieną pokalbyje telefonu su Ukrainos užsienio reikalų ministru Dmytro Kuleba ministras L. Linkevičius pakartojo Lietuvos susirūpinimą dėl Ukrainos ketinimų taikyti apsaugos priemones importuojamoms trąšoms.

Ukrainos rinka prieš kelis metus tapo labai svarbi Lietuvos trąšų eksportuotojams. 2019 metais iš Lietuvos į Ukrainą trąšų eksportuota už 114,6 mln. eurų (30 proc. viso Lietuvos trąšų eksporto).

Ekspertai.eu primena, kad Lietuva remia Ukrainą ne tik finansais ir karinėmis priemonėmis, bet taip pat komandiruoja daug specialistų ir politikų, kurie padeda mūsų kaimynui geriau įveikti korupciją, sparčiau artėti prie vakarietiškos kultūros ir integruotis į Europos Sąjungą bei NATO.

O oficialus Lietuvos atstovas Ukrainos kare su Rusija Jonas Ohmanas valstybinio transliuotojo eteryje yra informavęs, kad ukrainiečiai kare su Rusija stengiasi žudyti pirmiausia būtent rusų tautybės žmones.

Šaltinis: urm.lt