Seimas apsisprendė – pagrindiniu Lukiškių aikštės akcentu bus Vytis

Autorius: Jonas Vaiškūnas Šaltinis: http://alkas.lt/2020/06/29/sei... 2020-06-30 11:32:00, skaitė 912, komentavo 7

Seimas apsisprendė – pagrindiniu Lukiškių aikštės akcentu bus Vytis

Alkas.lt koliažas

Birželio 29 d., pirmadienį, baigiantis pavasario sesijai Seimas neeiliniame posėdyje  apsisprendė dėl Lukiškių aikštės statuso priimdamas  Lukiškių aikštės memorialinio statuso įstatymo projektą XIIIP-5022(2), įtvirtinantį Lukiškių aikštės memorialinį statusą ir jos naudojimo principus. Įstatyme  įtvirtinta ir tai, kad pagrindiniu Lukiškių aikštės akcentu turės būti valstybės simbolį Vytį vaizduojantis monumentas.

Už šį teisės aktą, kuris įsigalios rugpjūčio 1 d., balsavo 78 Seimo nariai, prieš – 11, susilaikė 4 Seimo nariai.  Prieš balsavo: Mantas Adomėnas, Aušrinė Armonaitė, Linas Balsys, Eugenijus Gentvilas, Simonas Gentvilas, Gabrielius Landsbergis, Andrius Mazuronis, Algirdas Sysas, Gintaras Steponavičius, Dovilė Šakalienė ir Gintaras Vaičekauskas.

Iki šio įstatymo įsigaliojimo kompetentingos valstybės institucijos turės įvertinti, ar Lukiškių aikštės dabartinė būklė bei tvarkymo būdas atitinka įstatyme nustatytą jos memorialinį statusą, funkcijas ir memorialinius akcentus, ir priimti atitinkamus sprendimus.

Įstatyme nustatyta, kad Lukiškių aikštė Vilniuje yra pagrindinė reprezentacinė Lietuvos valstybės aikštė ir formuojama su laisvės kovų memorialiniais akcentais. Lukiškių aikštė, kaip istoriškai susiformavusi vientisa, urbanistinė erdvė, turės atlikti valstybinę reprezentacinę, Lietuvos laisvės kovotojų memorialinę ir visuomeninę (kultūrinę bei rekreacinę) funkcijas. Memorialiniai Lukiškių aikštės akcentai turės atspindėti kovas už Lietuvos nepriklausomybę bei žuvusių kovotojų atminimą, 1863-1864 m. sukilėlių egzekucijos vietą ir šio sukilimo atminimo įamžinimą.

Pagal įstatymą, Lukiškių aikštė naudojimas ir tvarkymas turės atitikti jos memorialinį statusą, užtikrinti rimtį bei deramą pagarbą už Lietuvos nepriklausomybę žuvusių kovotojų atminimui ir nužudytiesiems 1863–1864 m. sukilėliams, negalėtų prieštarauti viešajai tvarkai bei gerai moralei, taip pat jos naudojimas rekreacijos tikslu negalės nustelbti jos memorialinės funkcijos, Lietuvos nepriklausomybės kovų bei žuvusių kovotojų, nužudytųjų 1863–1864 m. sukilėlių atminimo įamžinimo tikslų.

Nemažai aistrų sukėlęs siūlymas, kad Lukiškių aikštės memorialo pagrindiniu akcentu turi būti Vytis į įstatymo projektą buvo įtrauktas tik grupei Seimo narių pateikus svarstomo įstatymo pataisas ir aktyviai jas gynus. Šių pataisų iniciatorius buvo Seimo narys Povilas Urbšys, o pataisoms savo parašais pritarė dar 8 Seimo nariai: Vilija Aleknaitė-Abramikienė, Audronius Ažubalis, Irena Hase (Hasse), Vytautas Juozapaitis, Juozas Imbrasas, Andrius Kupčinskas, Algirdas Dumbrava, Kazys Starkevičius.
 

105596009_280935996321405_6615462885925054913_n

Nors birželio 26 d., svarstymo stadijoje ši P. Urbšio pataisa dėl Vyčio buvo atmesta, tačiau įstatymo priėmimo metu ji vis tik sulaukė seimo narių palaikymo ir  77 Seimo nariams balsavus už,  6 – prieš, 11 – susilaikius ji buvo įtraukta į priėmimui teikiamą įstatymo projektą. Prieš Vyčio monumento įtraukimą į įstatymo projektą kelis karus pasisakė ir šiuo svarstomu klausimu pagrindiniu paskirtas Seimo Kultūros komitetas. Šios dienos komiteto posėdyje taip pat buvo nuspręsta nepritarti P. Urbšio ir kitų Seimo narių siūlymui dėl Vyčio. Komiteto ir Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos pirmininkas (LVŽS) Ramūnas Karbauskis atsakydamas į klausimą, kodėl valdantieji pasisako prieš Vytį, bandė teisintis vykstančiais teismo procesais dėl Lukiškių aikštės paminklo konkurso:

Prieš Lukiškių aikštės memorialinio statuso įstatymo projektą Seime priėmimo metu pasisakė:  Laisvės partijos pirmininkė Aušrinė Armonaitė, liberalai Simonas ir Eugenijus Gentvilai, socialdemokratas Algirdas Sysas, konservatorius Mantas Adomėnas…

Žiūrėkite transliaciją iš Seimo posėdžių salės:

Prieš Lukiškių aikštės įstatymo svarstymą nuo 13 iki14 val prie Seimo piketavo patriotiški piliečiai, siekė išreikšti visuomenės nuomonę ir Seimo nariams priminti, kad visuomenė nori Vyčio Lukiškių aikštėj.