Škotijoje – draudimas auginti GMO

Autorius: LTnacionalistas Šaltinis: http://revoliucija.org/2015/08... 2015-08-10 15:28:32, skaitė 1206, komentavo 0

Škotijoje – draudimas auginti GMO

Paskelbta žinia, kad Škotijoje nuspręsta uždrausti genetiškai modifikuotų organizmų (GMO) auginimą, remiantis jų žala tiek gamtinei aplinkai, tiek ir juos vartojančių žmonių sveikatai.

Šitoks vietinės Škotijos valdžios sprendimas – reakcija į Europos Sąjungos (ES) mastu įvestą leidimą ES šalims pačioms nuspręsti, ar norės leisti auginti GMO; šitokios ES pozicijos išsireikalavo Jungtinės Karalystės vyriausybė, matomai atstovaujanti stambių GMO auginančių žemės ūkio konglomeratų interesams.

Tačiau Jungtinės Karalystės sudėtyje esančios, bet ir autonomines teises turinčios vietovės kaip Velsas ir Škotija, per savo politinius atstovus griežtai prieštarauja šitokiam Londono vyriausybės sprendimui.

Verta pažymėti, kad ne viena Britanijoje esanti maitinimo įstaiga jau ir dabar viešai pripažįsta vartojanti GMO produktus, o ir visos pagrindinės sisteminės partijos – Konservatoriai, Libeldemokratai ir Leiboristai – pasisako už GMO legalizavimą ir auginimą šalies teritorijoje, pradedant nuo 2016 metų.

GMO produktų gausėjimas ir siekis išstumti įprastą žemdirbystę rodo stambiojo monopolistinio kapitalo ketinimus užgrobti kiek įmanoma daugiau žemės ūkio rinkų ir išstumti natūralius, bet ne tokius pigius maisto produktus, tuo būdu primetant „varguoliams“ antrarūšius, gal net nuodingus maisto produktus, o normalų ir sveiką maistą paverčiant kone kokia „prabangos“ prekių kategorija, kuri ateityje būtų prieinama tik palyginus siauram „elito“ sluoksniui.

Bet yra sveikintina, kad ne visos pasaulio vyriausybės, tame tarpe ir Rusijos, kol kas šiai tendencijai nenusileidžia.