Kodėl Tarybų Sąjungoje buvo gyventi geriau nei dabar ?

Autorius: Mindė Šaltinis: http://ldiena.lt... 2020-07-15 09:11:00, skaitė 1788, komentavo 171

Kodėl Tarybų Sąjungoje buvo gyventi geriau nei dabar ?

Šiandien noriu paliesti įdomią temą - kuo iš tiesų buvo gera Tarybų Sąjungą, kad iki šiol milijonai žmonių su nostalgija prisimena tas šviesias dienas. Ir žinote - sąrašas gaunasi įspūdingas. Nevardinsiu absoliučiai visų gyvenimo TSRS pranašumų, nes gausis labai jau ilgas sąrašas. Bet kai ką mes šiandien peržiūrėsime.

Kas gi tokio gero buvo TSRS? Taigi.

1. Nemokama medicina, į kurią įėjo: nemokama stomatologija ir kompleksinė chirurgija, nemokama medicininė apžiūra ir tyrimai. Na taip, net jei ta pati stomatologija buvo ir ne paties aukščiausio lygio - bet vis dėlto ji buvo buvo nemokama. Ne „prieinama“ kaip dabar - priėjai ir tik pažiūrėjai (kiek kainuoja), bet nemokama, jaučiate skirtumą?

2. Nemokamas išsilavinimas, įskaitant aukštąjį mokslą. O tarybinio aukštojo mokslo lygis buvo žymiai aukštesnis nei tai, į jį pavertė šiandien - kada studentas, kaip koks zombis, atsitiktinai bado į vieną iš trijų galimų atsakymo variantų.

3. Nepamirškime apie nemokamą teisinę pagalbą.

4. Nemokamos sporto sekcijos.

5. Nemokami būreliai ir užsiėmimai vaikams.

6. Saugumas. Būdami vaikais, mes iki vėlumos vaikščiojome ten, kur norėjome, ir nebuvo telefoninio GPS sekimo, kad tėvai galėtų mus kontroliuoti. Patys, nuo pirmosios klasės eidavome į mokyklą, į įvairius būrelius ar užsiėmimus.

7. Žmonių santykiai buvo ... žmogiškesni, ar kažkaip panašiai. Žmonės vieni kitiems padėjo, stengėsi nelikti nuošalyje.

8. Taip pat kaip pliusą galima pridėti labai gerus profesinių sąjungų komitetus. TSRS profesinės sąjungos padėjo ir sprendė žmonių problemas, o ne vien tik  rinko įnašus kaip kad dabar.

9. Nemokami kelialapiai į sanatorijas ir vaikų vasaros stovyklas - tai buvo taip įprasta ir kasdieniška, kad šiandien tuo net nesitiki. Pabandykite dabar "gauti" savo vaikui nemokamą kelialapį į padorią stovyklą (jei tokių išvis yra).

10. Dabar apie būstą. Jei daug dirbote, apie jus buvo geros nuomonės, tai būstu jus aprūpindavo. Tie, kurie dabar sako, kad būsto TSRS neduodavo, tiesiog nesivargino pakelti subinės nuo sofos.

11. Dar TSRS buvo tokia  įdomi ypatybė. Atlyginimai priklausė nuo indėlio į bendrą darbą. Pavyzdžiui, darbuotojas galėdavo uždirbti daugiau nei direktorius.

12. Taip pat prie pliusą norisi pridėti nemokamus vaikų darželius.Maža to,  kad dabar jums reikia mokėti kasmėnesinį mokestį už už darželį (plius dar mokestis už maistą ir visokiausios rinkliavos), tai jūs dar pamėginkite ten patekti! Kada sulauksite pilnametystės, jei nesumokėsite tam kam reikia.

13. Jei šeimoje buvo tik vienas iš tėvų - (tai yra, buvo nepilna šeima), bet buvo vaikų - jai buvo padedama, buvo socialinės programos ir subsidijos. Jei vaikas eidavo į mokyklą, jam buvo duodama nemokama mokyklinė uniforma ir nemokami pietūs.

14. Bet kurioje organizacijoje, ar tai būtų fabrikas, gamykla, mokslinis tyrimų institutas, universitetas ar mokykla - buvo valgykla. O prie kai kurių buvo ir savo šiltnamiai, kuriuose valgykloms buvo auginamos daržovės ir vaisiai. Visi darbuotojai ar studentai visada valgė šviežią ir sveiką maistą, kurį paruošė kvalifikuoti virėjai.

Žinau, kad atsiras daug žmonių, kurie nesutiks su tuo, kas čia išdėstyta. Tai normalu. Bet kada ir bet kur atsiras žmogus, kuriam neįtiksi, net jei jį  apipilsi auksu. Tačiau neverta neigti to, kad Tarybų Sąjunga buvo didinga šalis su puikiais žmonėmis. Niekada nebus antro Gagarino, Banionio ar Nikulino. Paliksime savo palikuonims „Delfi“, Tapiną su plika debiliška pele-politologu ar kokį marginalinį plėšantį gerklę durnadėžės ekrane už dabartinį režimą snukį. 

 Ir tai yra liūdna.