Lietuva nepatenkinta Baltarusijos demokratija

Autorius: SputnikNews.lt Šaltinis: https://sputniknews.lt/satires... 2020-07-20 12:55:00, skaitė 873, komentavo 5

Lietuva nepatenkinta Baltarusijos demokratija

Lietuvos užsienio reikalų ministras Linas Linkevičius per prezidento rinkimus išreiškė nepasitenkinimą demokratijos stoka kaimyninėje Baltarusijoje

Anot Lietuvos užsienio reikalų ministerijos vadovo, rinkimų ir įstatymų pažeidėjų areštai nesuderinami su Europos demokratijos normomis. Tačiau chuliganai yra ne šiaip sau tvarkos pažeidėjai, o, matyt, laisvės kovotojai.

— Mariau, kur tu eini su plakatu rankose? Ar tik ne prie Prezidento rūmų kovoti už gėjų ir lesbiečių teises?

— Tu, Mantai, nejuokauk taip. Šiandien vyksiu į Baltarusijos ambasadą Lietuvoje. Protestuosiu prieš Baltarusijos aktyvistų areštus ir pajėgų bei policijos savivalę Minske ir kituose Baltarusijos miestuose! Pažiūrėk, ką jie daro. Ramūs protestuotojai uždaromi į kalėjimą, o protesto lyderiams neleidžiama kandidatuoti į prezidentus. Tai kažkoks chaosas!

— Aš tavo vietoje būčiau dar kartą kruopščiai išsiaiškinęs situaciją, kuri šiandien susiklostė pas mūsų kaimynus. O prieš eidamas į mitingą prie ambasados, paskaityčiau ne tik Lietuvos žiniasklaidos ir Baltarusijos opozicijos pranešimus, bet ir oficialią Baltarusijos žiniasklaidą, kurioje atsispindi valdžios požiūris. Ir patariu prisiminti 2013-ųjų rudenį ir 2014-ųjų žiemą bei įvykius Kijevo Maidane — Nepriklausomybės aikštėje. Čia viskas taip pat prasidėjo nuo taikių protestų, o paskui baigėsi pilietiniu karu pietryčiuose, ekonomikos žlugimu ir staigiu gyventojų nuskurdėjimu. Ar nori tokio paties likimo ir Baltarusijos žmonėms?

— Aš tik noriu, kad Baltarusija laikytųsi demokratijos ir žodžio laisvės normų!

— Tu nesislėpk už gražių žodžių apie demokratiją ir laisvę, verčiau įjunk smegenis ir pagalvok apie tai, ką kalbi. Nori pasakyti, kad Lietuva yra laisvės ir demokratijos idealas? Ar prisimeni, kaip be teismo ir tyrimo metų metus požemiuose laikomi tie, kurie nesutinka su politinio elito nuomone tam tikrais klausimais. Pateikti pavyzdžių? O užsienio žiniasklaidos priemonių blokavimas taip pat yra vardan mūsų teisės išreikšti savo nuomonę? Kalbant apie Baltarusiją, mums būtų geriau nesikišti į jų vidinius reikalus. O mūsų užsienio reikalų ministras Linas Linkevičius verčiau patylėtų ir nekomentuotų visko, kas vyksta Minske.

— Kaip tu gali taip kalbėti?! Galų gale, juk visas pasaulis neapgins baltarusių laisvės, Aleksandras Lukašenka taps amžinuoju Baltarusijos valdovu. O tai jau kvepia diktatūra. Nenuostabu, kad jis vadinamas paskutiniu Europos diktatoriumi.

— Mariau, turiu artimųjų Baltarusijoje ir dažnai su jais bendrauju telefonu. O prieš karantiną aplankydavau artimuosius vieną ar du kartus per mėnesį. Patikėk, aš gerai žinau paprastų baltarusių nuomonę apie valdžią ir patį prezidentą Lukašenką. Bet kiek žinau, informaciją tu gauni tik iš Lietuvos žiniasklaidos, pavirtusios į agresyvią propagandą. Taigi, aš tau pasakysiu, kad dauguma baltarusių palaiko savo prezidentą ir tiki, kad Lukašenka neleis Baltarusijai degti Maidano liepsnose. Net jei tam teks kuriam laikui nuraminti šimtą ar du Sorošo premijomis šeriamų baltarusių. Aš asmeniškai patarčiau baltarusiams bent jau rinkimų laikotarpiu aklai uždaryti sieną su kaimynine Ukraina. Koronavirusas uždarė sieną su Lietuva. Ačiū jam už tai.