Ch.Leibovičius, V.Karakorskis, D.Bluvšteinas ir L.L.Milner: Dėl skandalingo F. Kukliansky ir A. Beikerio pareiškimo. Papildyta V.Valiušaičio komentaru

Autorius: ProPatria.lt Šaltinis: http://www.propatria.lt/2020/0... 2020-07-21 11:32:00, skaitė 1273, komentavo 15

Ch.Leibovičius, V.Karakorskis, D.Bluvšteinas ir L.L.Milner: Dėl skandalingo F. Kukliansky ir A. Beikerio pareiškimo. Papildyta V.Valiušaičio komentaru

F. Kukliansky (Lietuva) ir A. Baker (JAV), „Geros valios fondo“ pirmininkai, nepateikę visiškai jokių įrodymų, netiesiogiai apkaltino legendinį partizanų vadą Juozą Lukšą-Daumantą dalyvavus Holokauste (skaityti ČIA – Tiesos.lt past.).

Mes, grupė Vilniaus žydų bendruomenės narių, manome, kad toks neatsakingas elgesys nepriimtinas, skaldantis mūsų valstybės pilietinę visuomenę. Beje, šis politinis pareiškimas neatitinka Fondo tikslų ir uždavinių, apibrėžtų jo steigimo dokumentuose.

Dar skandalingesnis F. Kukliansky ir A. Bakerio pareiškime išreikštas palaikymas dabar Vakaruose, visų pirma, JAV, vykstančiam marksistiniam neabejotinų žmonijos istorijos faktų neigimui ir iškraipymui. Primename, kad tai darančios jėgos siaubė sinagogas ir košerines įstaigas, niekino memorialus Antrojo pasaulinio karo dalyviams, Holokausto aukoms ir Pasaulio teisuoliams, pavyzdžiui, Rauliui Valenbergui Los Andžele, skelbė prieš Izraelio valstybę nukreiptus antisemitinius šūkius.

Tarp kitko, tai ne pirmas F. Kukliansky bandymas kurstyti antisemitines ir tuo pat metu antilietuviškas nuotaikas mūsų valstybėje ir už jos ribų. Pakanka prisiminti jos provokacinį sprendimą uždaryti Lietuvos žydų bendruomenę ir Vilniaus choralinę sinagogą dėl neva litvakams kylančios grėsmės. Nors jokių tos grėsmės įrodymų pateikta nebuvo, kaip ir Lukšos-Daumanto atveju. Iš esmės antisemitiniai buvo ir F. Kukliansky pasisakymai apie neva nelojalią Lietuvos valstybei Vilniaus žydų bendruomenę arba apie tai, kad „žydai nekenčia lietuvių labiau nei lietuviai žydų“. Panašių F. Kukliansky provokacijų sąrašą galima būtų tęsti.

F. Kukliansky yra Lietuvos žydų (litvakų) bendruomenės pirmininkė, o A. Bakeris – Tarptautinės komisijos nacių ir sovietinio okupacinių režimų nusikaltimams Lietuvoje įvertinti narys. Jų pareiškimas iš esmės palaiko nuolatines Kremliaus propagandos pastangas juodinti lietuvių antinacinio ir antisovietinio Pasipriešinimo didvyrius, diskredituoti juos atstovaujančių organizacijų veiklą.

Todėl mes, grupė Vilniaus žydų bendruomenės narių, raginame:

– Lietuvos Respublikos Prezidentą peržiūrėti minėtos tarptautinės komisijos sudėtį;

– Lietuvos Respublikos Seimą ir Vyriausybę rasti galimybę laikinai pristabdyti „Geros valios fondo“ finansavimą, kol nebus pakeista jo vadovybė;

– Lietuvos Respublikos užsienio reikalų ministrą principingai įvertinti bandymus peržiūrėti istoriją ir paminklų niokojimą Vakaruose, pirmiausia, kaip ir Juozas Lukša-Daumantas, sovietinių čekistų nužudytam Rauliui Valenbergui ir lietuvių tautos didvyriui Tadui Kosciuškai.

Chona Leibovičius
Vitalijus Karakorskis
Dovidas Bluvšteinas
Leo Lev Milner

* * *

Vidmantas Valiušaitis:

Pagarba Vitalijui Karakorskiui ir jo kolegoms už šitą laišką.

Matote, kaip neteisinga daryti apibendrinimus – „jie, žydai“, „anie, lietuviai“. Žydai nevienodi, lietuviai irgi įvairūs. Todėl verta stengtis išvengti panašių generalizavimų. Net 1940–1941 buvo žydų, kurie veikė sykiu su bolševikais, bet buvo ir tokių (visų pirma – kariai savanoriai, taip pat sionistai, etc.) kurie keliavo taip pat ir į Sibirą. Holokausto metu šaudomi buvo ir lietuviai, nors proporcijos, aišku, nesulyginamos. Žodžiu, teisinga vertinti konkrečius žmones, jų veiksmus, raišką, bet ne tautas.

Man suprantama ir artima yra Izraelio politologo, prof. Bari Rubino (Barry Rubin) pozicija: „Nepabaigiami reikalavimai Centrinės Europos gyventojams reikalaujant nepabaigiamų kaltės išpažinimų, duoda priešingus rezultatus. Tai veikiau iššaukia apmaudą nei atsakomybės pripažinimą ir tikrą atgailą. Požiūris, kai atsisakoma pripažinti šių valstybių gyventojų kančias, įžiebia konfliktą, kurį netrunka išnaudoti antisemitiniai elementai. Mes turime pradėti dialogą, kuriame būtų gerbiama jų istorinė patirtis, esanti sykiu ir daugelio žydų patirtis. Mes galime būti draugais, galime tapti solidarūs, remdamiesi mums bendra antitotalitarine patirtimi.“

Pagarba Vitalijui Karakorskiui ir jo kolegoms už šitą laišką. Jis yra teisingas, išmintingas ir maldo eskaluojamas aistras, kurias kursto neatsakingi pareiškimai.

Šaltinis: www.pozicija.org