Rusija stato desantinius laivus: atliekami laivo "Piotr Morgunov" valstybiniai bandymai

Autorius: Aleksandras Chrolenko Šaltinis: https://sputniknews.lt/columni... 2020-07-29 11:26:00, skaitė 1115, komentavo 6

Rusija stato desantinius laivus: atliekami laivo

Rusija sklandžiai formuoja naujojo vandenyno laivyno pajėgas ir priemones. Tai įrodo 11711 projekto didžiųjų desantinių laivų, jau pasirodžiusių Baltijos jūros platybėse, statyba

Pirmasis serijinis didysis desantinis laivas — "Piotr Morgunov" — savotišku būdu užbaigia jūrinius bandymus pagrindiniame karinio jūrų laivyno parade Sankt Peterburge ir pradeda valstybinius bandymus.

"Nevos projektavimo ir konstravimo biuro" suprojektuotas ir "Jantar" gamykloje pastatytas didysis desantinis laivas "Piotr Morgunov" persikėlė iš Baltijsko į Kronštatą, kad liepos 26 dieną galėtų dalyvauti Pagrindiniame jūrų laivų parade.

Po šio įvykio pristatymo komanda ir įgula pradės valstybinius laivo bandymus, o po to jų laukia tarnyba kovinėje rikiuotėje. Mūsų akivaizdoje gimsta naujos kartos didieji desantiniai laivai, kurie pakeis 775 ir 1171 projektų laivus. Leiskite priminti, kad "Jantar" gamykla aštuntajame dešimtmetyje pastatė 14 1171 projekto laivų, o jų tarnavimo laikas baigiasi.

Besivystant naujajam Rusijos kariniam jūrų laivynui, DDL grandis atrodė antraeilė. Karinių laivų statyboje daugiausia dėmesio buvo skiriama viršvandeniniams raketiniams laivams ir povandeniniams laivams, tačiau desantiniai laivai visais atvejais buvo svarbi laivyno operacinių galimybių dalis. Rusijos kariuomenės veiksmai Sirijoje patvirtino, kad reikia modernių didžiųjų desantinių laivų, galinčių greitai perkelti kariuomenę ir karinę techniką nemažu atstumu. Kas mėnesį iš Rusijos į Siriją per Bosforą perplaukia iki penkių DDL.

"Piotr Morgunov" yra pirmasis projekto 11711 serijinis laivas, pastatytas 2015 metų birželio mėnesį. Anksčiau, 2018 metų birželio mėnesį, pagrindinis 11711 projekto laivas "Ivan Gren" pateko į Šiaurės laivyną. Naujausi didieji desantiniai laivai gali priimti 300 jūreivių, 13 tankų ar 36 pėstininkų kovos mašinas, du trijų skirtingų sričių sraigtasparnius bet kuriame derinyje.

Iš pradžių valstybinėje ginkluotės programoje buvo numatyta statyti šešis didelius 11711 projekto desantinius laivus. Vėliau serija buvo šiek tiek sumažinta, tačiau "Nevos projektavimo ir konstravimo biure" buvo ketinama šio projekto pagrindu sukurti naujausius didžiuosius desantinius laivus, kurių tonažas būtų nuo 7000 iki 14 000 tonų.

Naujos kartos didžiųjų desantinių laivų galimybės

Paskutiniame gamyklinių jūrų bandymų etape didysis desantinis laivas "Piotr Morgunov" sėkmingai atliko artilerinius šaudymus ir gali atlikti daugybę kitų kovinių užduočių.

Palyginti su sovietmečio projektais, didysis desantinis laivas žengė žingsnį į priekį desanto pajėgų ir įrangos, ginklų, įrangos su moderniomis navigacijos ir ryšių priemonėmis pajėgumų link. Tai yra pirmasis pilnavertis kovinis laivas Rusijos kariniame jūrų laivyne, galintis atlikti visą spektrą nusileidimo jūroje operacijų, taip pat vykdyti flagmano funkcijas taikos palaikymo (gelbėjimo) operacijose ir humanitarinėse misijose. Statybos metu jo matomumui sumažinti buvo naudojamos modernios technologijos.

Pagrindinė DDL ginkluotė yra du šešiašakniai artilerijos laikikliai AK-630M "Duet", kurių 30 mm kalibras (aprūpina priešraketinę gynybą artimoje zonoje — iki 4000 metrų, šaudymo greitis siekia iki 10 tūkstančių šūvių per minutę) su radiolokacine ugnies kontrolės sistema "Laska".

DDL numato dviejų Ka-29 karinio jūrų transporto ir kovos sraigtasparnių, Ka-27 paieškos ir gelbėjimo sraigtasparnių arba Ka-52K "Katran" puolamųjų sraigtasparnių bazavimą. Tiesioginis pasipriešinimas priešo laivams nėra DDL tikslas. Ir vis dėlto, remiantis informacija apie karinio jūrų laivyno modulinių ginklų bandymus, 11711 projekto laivas taip pat gali gauti raketinius ginklus 40 pėdų konteineriuose, konstrukcija ir poslinkis tai leidžia.

Anot ekspertų, modulinis laivų ginkluotės principas yra laivyno ateitis, nes jis suteikia galimybę operatyviai pritaikyti kovinius pajėgumus, atsižvelgiant į paskirtas užduotis ir besikeičiančią situaciją.

Naujojo DDL technologinė ypatybė yra "bekontaktis" nusileidimas. Metodas numato, kad jūrų pėstininkai ir karinė technika iškraunami ant neįrengtos pakrantės išilgai inžinerinių pontonų, kurie išstumiami iš atvirų laivapriekio atvartų į krantą — laivui neliečiant dugno, kai jūroje keturių balų stiprumo bangos. Plaukiojantys šarvuočiai ir pėstininkų kovos mašinos gali būti paleidžiamos tiesiai iš laivo laivagalio ar laivapriekio — nepastebimai nuo kranto.

Įrangą į laivą galima pakrauti sava eiga arba naudojant 16 tonų keliamąjį kraną su denio kranu (per krovinio liuką viršutiniame denyje). Kaip minėta aukščiau, DDL leidžia perkelti nemažai kariuomenės ir karinės technikos, o tūpimui sudaromos patogios sąlygos.

Didžiojo desantinio laivo "Piotr Morgunov" ilgis — 120 m, plotis — 16,5 m, grimzlė — 3,6 m, greitis — iki 18 mazgų (33,3 km/h), kreiserinis nuotolis — 3500 jūrmylių (6480 km), plaukimas autonominiu režimu — 30 dienų. Ekipaže yra 100 žmonių. DDL 11711 projekto bendras tūris yra apie 5000 tonų ir tai yra stambiausi Rusijos viršvandeniniai laivai, pastatyti šiais laikais. Pagrindinė "Kolomenskij Zavod" pagaminta jėgainė yra du 16 cilindrų V formos dyzeliniai varikliai 10D49 su 5 200 AG galingumo turbinos kompresoriais. Atkreipkite dėmesį, kad laive "Piotr Morgunov" yra įdiegti tik Rusijos gaminami komponentai.

Laiko reikalavimas

Iki 2000-ųjų pradžios Rusijos karinis jūrų laivynas turėjo apie 20 didžiųjų desantinių laivų, kurių projektai buvo 1171 (pastatytas 1966–1975) ir 775 (pastatytas 1974–1991). Maždaug pusė jų buvo remontuojami ar saugomi. Lenkų gaminami laivai (projektas 775) susidūrė su atsarginių dalių ir remonto problemomis. Tuo tarpu joks karinis konfliktas negalėtų apsieiti be DDL.

Rusijos laivai desantavo kariuomenę Gruzijos Počio uoste 2008 metų rugpjūtį, 1999 metais jie perkėlė taikos palaikymo pajėgas į Jugoslaviją, dešimtojo dešimtmečio pradžioje iš Etiopijos evakavo Nokros jūrų bazės personalą (sąrašas neišsamus). Naujų desantinių laivų statyba Rusijoje tapo tų laikų reikalavimu, prasidėjo didelis darbas.

"Nevos projektavimo ir konstravimo biuras" rėmėsi projekto 1171 "Tapir" korpusu (jis pasitvirtino per kelis dešimtmečius trukusią eksploataciją) ir vis dėlto didžioji konstrukcijos dalis buvo sukurta iš naujo. Sovietinio projekto 1171 DDL vandens talpa yra 700 tonų mažesnė. Naujasis laivas gavo žymiai patobulintą ginklų ir įrangos sistemą, erdvesnį šarvuočių triumą (tankus galima sutalpinti dviem eilėmis). Tankų angare yra įrengta speciali ventiliacijos sistema, užtikrinanti patogią temperatūrą šarvuotų transporto priemonių varikliams užvesti.

DDL sugeba pridengti desanto tūpimą ugnimi, apsisaugoti nuo priešo raketų (išskyrus artileriją, yra elektroninio karo kompleksas). Dalis gyvenamųjų patalpų ir medicinos blokas buvo pastatyti virš viršutinio denio. Dviaukščiame laive atsirado sporto salė.

Šiuolaikinių projekto 11711 analogų užsienyje nėra. Galite šiek tiek sugretinti pagrindinį Kinijos karinių pajėgų 072-III tipo (Yuting-II klasės) didįjį desantinį laivą, tačiau Rusijos projektas išsiskiria erdviu sraigtasparnio angaru.

Autoriaus nuomonė gali nesutapti su redakcijos pozicija.