Tėvų dėmesiui: vaikai susirgę covid-19 bus izuoliuojami nuo tėvų,pas laikinus globėjus

Autorius: BLACK EYE CLUB Šaltinis: https://www.alfa.lt/straipsnis... 2020-08-13 21:23:00, skaitė 7550, komentavo 7

Tėvų dėmesiui: vaikai susirgę covid-19 bus izuoliuojami nuo tėvų,pas laikinus globėjus

Kauno rajono savivaldybėje, esant sudėtingai epidemiologinei padėčiai, į intensyvų testavimą nuspręsta įtraukti pedagogus. Dalis jų piktinasi, kad vienkartiniai tyrimai nieko neduos, ir aiškina esą nepatenkinti dėl liepiamojo valdininkų tono.

Mokytojams ir darželių auklėtojams išplatintame elektroniniame laiške raginama registruotis tyrimui per Koronos karštąją liniją ir pasakius slaptažodį „profilaktiniam ištyrimui, Kauno rajono savivaldybė“ užsiregistruoti tyrimui.

Toks raginimas sukėlė skirtingas pedagogų reakcijas. Feisbuke pedagogams skirtoje grupėje vieni džiaugėsi savivaldybės rūpesčiu, kiti aiškino, kad vienkartinis testas nieko neduos, nes užsikrėsti COVID-19 galima ir po atlikto tyrimo.

Kauno tvirtovės VII forto tiksliųjų mokslų mokyklos direktorius Vladimiras Orlovas – kategoriškai nusiteikęs prieš pedagogų ir moksleivių testavimą. Jo nuomone, valstybė, užuot rūpinusis COVID-19 plitimu, turėtų investuoti į visuomenės sveikatinimą.

„Koronavirusas yra mūsų mikrobiotos dalis. Tai mikroorganizmų visuma, kuri natūraliai egzistuoja ant žmogaus kūno ar jo viduje. COVID-19 buvimas mūsų seilėse arba gerklėje, arba plaučiuose visiškai nereiškia mūsų susirgimo. Jei pakalbėsite su medikais, jie jums pasakys, kad kiekviena liga diagnozuojama ne pagal testavimo požymius, o pagal tai, kaip keičiasi žmogaus savijauta, kaip organizmas reaguoja į ligą“, – aiškino mokyklos direktorius.

V. Orlovo nuomone, visuotinis testavimas gali turėti neigiamų pasekmių.

„Jei pradėsime testuoti visus vaikus, mokytojus ar policininkus nuo koronaviruso ar nuo gripo, ar nuo kokio kito visiškai analogiško patogeno, mes susidursime su tokiais keistais sprendimais kaip visų pedagogų izoliacija, kaip visos mokyklos izoliacija ir kaip koncentracijos stovyklų sudarymas mūsų vaikams. Izoliuoti moksleivius beprasmiška, nes tada reikės ir tėvus izoliuoti, ir t. t. Mes rizikuojame atsidurti viduramžiuose ir bijoti savo šešėlio, kas jau vyksta šiandien“, – įsitikinęs pedagogas.

Su V. Orlovu nesutinka gydytojas infektologas, habilituotas biomedicinos mokslų daktaras, Vilniaus universiteto (VU) profesorius Arvydas Ambrozaitis. Jo nuomone, visuotinis testavimas yra svarbi priemonė, o koronavirusas nėra ir negali būti mūsų mikrobiotos dalimi.

„Tai nėra normalios mūsų mikrobiotos dalis. Tai yra patogeninis virusas, kuris nėra mikrobiotos dalis. Jis negali būti mūsų normalios mikrobiotos dalimi, nes tai yra zoologinis virusas. Tai naujas virusas, kuris iki gruodžio buvo gyvūnų – šikšnosparnių ir skujuočių – organizme. Žmonės neturi jam imuniteto. Jei tai būtų normali mikrobiotos dalis, tas virusas seniai jau gyventų mūsų organizme ir mes būtume atsparūs“, – vertino profesorius.

A. Ambrozaitis pabrėžė, kad nereikėtų nuvertinti visuotinio testavimo: „Jei ši priemonė nebūtų reikalinga, ji nebūtų naudojama. Nėra gi visas pasaulis kvailas, o atsiras vienas protingas, kuris pradės likusius protinti. Gal tikėkime PSO ir mūsų epidemiologų tvirtinimu – jie yra specialistai, kurie šioje srityje yra geriausi žinovai. Demokratinėje valstybėje kiekvienas turi teisę sakyti, ką nori, tačiau į tai reikia reaguoti kritiškai ir priimti sveiko proto ribose“, – pareiškė profesorius.

Kauno rajono savivaldybės Kultūros, švietimo ir sporto skyriaus vedėjas Jonas Petkevičius Alfa.lt sakė, kad kvietimas pedagogus atlikti COVID-19 testą yra tiesiog raginimas elgtis atsakingai savo ir mokinių atžvilgiu, tačiau nėra būtinybė.

Savivaldybės atstovas pabrėžė, kad atsisakiusiems tikrintis pedagogams nebus taikomos jokios sankcijos: jiems taip pat bus leidžiama dirbti su vaikais.

„Mes tiesiog kviečiame pedagogus, rekomenduojame pasitikrinti, jokios prievartos čia nėra ir nesame numatę sankcijų“, – sakė J. Petkevičius.

Dar viena kliūtis, kurią mini pedagogai, – į COVID-19 mobiliuosius patikros punktus privaloma atvykti automobiliu. Taksi automobiliai tam netinkami. J. Petkevičius teigė, kad rajono savivaldybė turi dvi transporto priemones, kuriomis atlikti testų vežami karantinavęsi gyventojai be automobilių, o štai savanoriškai pageidaujančiais pasitikrinti mokytojais turėtų pasirūpinti jų darbovietės. Tokiu atveju, jei pedagogas neturi galimybės atvykti į mobilųjį punktą, jis apie tai turėtų informuoti mokyklos direktorių registruodamasis, o jau mokykla turėtų pasirūpinti transportavimo priemone – mokykliniu autobusu ar kitokiu tarnybiniu automobiliu.

Sveikatos apsaugos ministerija (SAM) praneša, kad šią savaitę, nuo rugpjūčio 10 d. iki rugpjūčio 16 d., Kauno rajono savivaldybė pagal epidemiologinį rodiklį (12,4), didesnį už Lietuvos 14 dienų suminį sergamumo rodiklį 100 tūkst. gyventojų (7,6), tapo didelės rizikos savivaldybe. Todėl visą savaitę tyrimai COVID-19 ligai (koronaviruso infekcijai) nustatyti profilaktiniais tikslais bus atliekami intensyviau.

Kauno rajono savivaldybės tinklalapyje skelbiama, kad šią savaitę intensyviau profilaktiškai bus tiriami gydymo bei socialinės globos įstaigų darbuotojai. Taip pat papildomai bus tiriami pacientai, kurie gydymo įstaigose praleido daugiau negu 48 valandas. Papildomi tyrimai atliekami ugniagesiams gelbėtojams, kariams, vaistininkams, prekybos vietų, ikimokyklinio ir priešmokyklinio ugdymo įstaigų darbuotojams bei kitiems asmenims, nurodytiems sveikatos apsaugos ministro sprendime.