Nauji mokslo metai su kaukėmis ir socialiniu atstumu

Autorius: SputnikNews.lt Šaltinis: https://sputniknews.lt/satires... 2020-08-28 18:41:00, skaitė 1084, komentavo 0

Nauji mokslo metai su kaukėmis ir socialiniu atstumu

Moksleiviai, studentai ir jų tėvai ruošiasi naujų mokslo metų pradžiai. Pirmą kartą jie prasidės koronaviruso sukeltų apribojimų sąlygomis

Švietimo įstaigų vadovai susidūrė su sunkumais organizuodami ugdymo procesą ir, paūmėjus epidemiologinei situacijai, vėl ruošiasi grįžti prie nuotolinio mokymosi.

— Ilona, ​​ar jau pasiruošėte naujiems mokslo metams, ar nusipirkote raštinės reikmenis?

— Sveika, Laura. Pagrindinės išlaidos šiais metais yra naujo planšetinio kompiuterio įsigijimas. Mūsų dukra praėjusių mokslo metų pabaigą praleido prie seno kompiuterio, kurio kamera ir mikrofonas dažnai neveikė. Juk teko spontaniškai pereiti prie nuotolinio mokymosi. Net daugeliui mokytojų nepavyko tinkamai prisitaikyti prie šios naujos mokymo formos.

— Taip, ir mūsų mokykloje buvo visiškas sąmyšis pirmosiomis nuotolinio mokymosi savaitėmis. Laimei, mano vyras puikiai išmano kompiuterines programas ir išmokė vaiką greitai prisijungti prie pamokų. Mane labiausiai nustebino tai, kad kai kurie mokytojai visai neturi skaitmeninio raštingumo įgūdžių. Jie atsiuntė kažkokius kompaktinius diskus su pamokų įrašais pasenusia programa. Tikiuosi, kad iki naujų mokslo metų tokie "atsilikę" mokytojai pasimokė ir gavo modernius kompiuterius.

— O aš abejoju. Daugelis mano vaiko mokyklos mokytojų jau yra priešpensinio amžiaus ir taip ir neišmoko naudoti kompiuterių darbe. Tai, be abejo, gaila, tačiau tokia šiandien padėtis švietimo srityje, nėra galimybės pakeisti tokių mokytojų. Jaunimas nelinkęs eiti į mokyklą net baigęs universitetų pedagoginius skyrius. Atlyginimai maži, vaikai nekontroliuojami... Kas gi norėtų ragauti tokios sunkios mokytojo duonos?

— Taip, tu teisi. Šiandien mokytojo prestižas sumažėjo iki nepadoraus lygio. Ir visos reformos, kurias mūsų valdžia vykdė nepriklausomybės metais, prie to tik prisidėjo. Todėl nereikėtų stebėtis, kad dažnai mūsų vaikų žinių lygis yra žemesnis nei mūsų to paties amžiaus.

— Manau, kad dėl to kalti ne tiek mokytojai ir švietimo pareigūnai, kiek pati mokslo ir technologijų pažanga, kuri visiškai keičia ne tik vaikų, bet ir mūsų, suaugusiųjų, mąstymą. Ir mes turime kažkaip prisitaikyti prie šių realijų.