VRK neleido N. Venckienei kandidatuoti į Seimą

Autorius: Alkas.lt Šaltinis: http://alkas.lt/2020/09/08/vrk... 2020-09-08 17:52:00, skaitė 1145, komentavo 2

VRK neleido N. Venckienei kandidatuoti į Seimą

Neringa Venckienė | Alkas.lt nuotr.

Rugsėjo 8 d. Vyriausioji rinkimų komisija (VRK) neregistravo Neringos Venckienės  „Drąsos kelio“ partijos kandidatės į Seimą vienmandatėje ir dagiamandatėje apygardose.

Prieš svarstant šį klausimą N. Venckienė pareiškė nušalinanti VRK pirmininkę Laurą Matjošaitytę ir tris VRK narius dėl to, kad L. Matijošaitytė iš anksto buvo viešai pareiškusi, jog N. Venckienė negalėsianti dalyvauti Seimo rinkimuose, o Liberalų sąjūdžio, konservatorių ir socialdemokratų partijų atstovų VRK partijos inicijavo jos apkaltą Seime. Tačiau šis N. Venckienės prašymas buvo atmestas.

Per apkaltą pašalintiems asmenims draudžiama kandidatuoti remiantis Konstitucinio Teismo (KT) aiškinimu, kad toks asmuo negali eiti pareigų, kurioms būtina konstitucinė priesaika. Pasak KT, šia nuostatą pakeisti esą galima tik pakeitus Konstituciją.

N. Venckienė priminė, kad Europos Žmogaus Teisių Teismas (EŽTT), nagrinėjęs nušalinto prezidento Rolando Pakso bylą, yra Lietuvai nurodęs, kad turi būti leidžiama pakartotinai kandidatuoti į Seimą. Pasak jos KT neturėtų aiškinti sprendimų priešingai nei anksčiau yra nusprendęs EŽTT.

Pasak L. Matjošaitytės VRK Strasbūro teismo sprendimo taikyti tiesiogiai negali, tad privalo remtis KT išaiškinimu pagal kurį kandidatuoti po įvykusios apkaltos yra draudžiama.

Diskusija tarp VRK ir N. Venckienės truko ilgiau nei valandą.

VRK balsavo už tai, kad N. Venckienė nebūtų registruojama kaip kandidatė į Seimą. N. Venckienė patikino, kad sprendimą skųs EŽTT ir, kaip teigė ji, yra įsitikinusi, kad bus pripažinta jos tiesa.

Po VRK sprendimo neregistruoti N. Venckienės „Drąsos kelio“ partijos kandidate į Seimą Centro partija – Tautininkai (CPT) išplatino pareiškimą kuriame VRK sprendimą įvertino kaip  neteisėtą ir neteisingą ir išreiškė viltį,  kad teisingumą atstatys „teisinis procesas“:

„Konstitucinio teismo ir Seimo sprendimas pripažinti tuometinę Seimo narę Neringą Venckienę pažeidus Seimo nario priesaiką taip pat buvo ir neteisėtas ir neteisingas. Neringa Venckienė Jungtinėse Amerikos Valstijose prašė politinio prieglobsčio dėl persekiojimų Lietuvoje . Konstitucinis teismas ir Seimas pagal įstatymus negalėjo priimti sprendimo dėl Seimo nario apkaltos už akių. Neringai Venckienei grįžus į Lietuvą teismas pripažino, kad Neringa Venckienė nesislapstė, skirtingai nei teigiama Konstitucinio teismo sprendime. Tikimės, kad teisinis procesas atstatys teisingumą“, – rašoma CPT pareiškime.

Tuo pačiu CPT išreiškė apgailestavimą, kad partija „Drąsos kelias“ „neieškojo vienybės ir pasirinko partinės konkurencijos kelią, taip skaldant antisisteminį frontą“.

„Drąsos kelio“ atstovai šiandien daugiau dėmesio skiria ne neteisingos sistemos kritikai, bet politinei kovai su tais, kurie Kauno pedofilijos byloje visada buvo teisingumo pusėje ir savo tai įrodė savo darbais“, – rašoma CPT pareiškime.