S. Tichanovskaja nominuota Nobelio taikos premijai

Autorius: Ekspertai.eu Šaltinis: https://www.ekspertai.eu/stich... 2020-09-11 20:33:00, skaitė 1067, komentavo 1

S. Tichanovskaja nominuota Nobelio taikos premijai

Svetlana Tichanovskaja.

Lietuvoje gyvenanti, šiuo metu Lenkijoje viešinti namų šeimininkė, Baltarusijos prezidento rinkimų nugalėtoja, Baltarusijos nacionalinė lyderė Svetlana Tichanovskaja buvo nominuota Nobelio taikos premijai.

Tokį pasiūlymą iškėlė buvęs Lėnkijos premjeras ir buvęs Europos Tarybos prezidentas Donaldas Frančišekas Tuskas (Donald Franciszek Tusk). S. Tichanovskajai dėl Nobelio taikos premijos teks varžytis su JAV prezidentu Donaldu Trampu (Donald Trump) ir dar maždaug trimis šimtais kandidatų (asmenų ir organizacijų).

Pasak D. Tusko, „tai, kad ES nominuos Svetlaną Tichanovskają ir jos kalėjime tebesėdintį vyrą Nobelio taikos premijai, bus stiprus signalas“. D. Tusko manymu, ši nominacija – pagarbos baltarusiams, dalyvavusiems protestuose, parodymas.

S. Tichanovskajos vyras Sergejus Tichanovskis, žinomas Baltarusijos videoblogeris, gegužės pabaigoje sulaikytas Gardine, jam iškelta baudžiamoji byla dėl prieš teisėsaugininką naudotos prievartos. S. Tichanovskis taip pat kaltinimas grupinių veiksmų, grubiai pažeidusių viešąją tvarką, organizavimu.

Baltarusijos Centrinės rinkimų komisijos duomenimis, opozicijos deleguota S. Tichanovskaja prezidento rinkimuose tesurinko 10,1 proc. balsų. Jos šalininkai tvirtina, kad tai – melagingi skaičiai, ir pareikalavo prezidento Aleksandro Lukašenkos šiai moteriai perduoti šalies valdymą. A. Lukašenka su tuo nesutiko. Kilo protestai, vykstantys jau mėnesį.

Nobelio taikos premijai nuo 1901 m. nominuota šimtai įvairių žmonių, tarp kurių buvo ir Josifas Stalinas, Adolfas Hitleris bei Benito Musolinis (Benito Mussolini), o pernai – Greta Tunberg (Greta Thunberg).

Šaltinis: rbc.ru