D. Trumpas gavo antrą nominaciją Nobelio taikos premijai dėl Serbijos ir Kosovo taikos susitarimo

Autorius: minfo.lt Šaltinis: https://minfo.lt/pasaulis/stra... 2020-09-19 12:54:00, skaitė 976, komentavo 0

D. Trumpas gavo antrą nominaciją Nobelio taikos premijai dėl Serbijos ir Kosovo taikos susitarimo

D. Trumpas sulaukė antros nominacijos 2021 metų Nobelio taikos premijai, nes padėjo Serbijai ir Kosovui normalizuoti ekonominius santykius. Antrosios nominacijos prezidentas sulaukė praėjus vos kelioms dienoms po to, kai jis buvo nominuotas už savo vaidmenį Jungtinių Arabų Emyratų ir Izraelio taikos susitarime.

D.Trumpo nominaciją pasiūlė Švedijos parlamento narys Magnusas Jacobssonas, kuris penktadienį paskelbė, jog skiria nominaciją  D.Trumpo administracijai bei Serbijos ir Kosovo valdžios atstovams, „už jų bendrą darbą siekiant taikos ir ekonominės plėtros pasirašant Baltųjų rūmų bendradarbiavimo sutartį. “

Magnus.JPG

„Prekyba ir ryšiai yra svarbūs taikos elementai“, - sakė jis.

Praėjusią savaitę Baltuosiuose rūmuose pasirašytas susitarimas skirtas normalizuoti dviejų šalių ekonominius santykius, be to, Kosovas pripažino Izraelį, o Serbija sutiko perkelti savo ambasadą į Jeruzalę.

Nominacijos laiškas Nobelio komitetui yra pirmasis žingsnis. Nominacijas siūlyti gali šioms kategorijoms priklausantys asmenys -  įstatymų leidėjai, universitetų profesoriai bei anksčiau premiją gavę asmenys. 2020 metais premiją gauti pretendavo 318 kandidatų.

Premijos laimėtoją nusprendžia penkių asmenų Nobelio komitetas, kurį paskiria Norvegijos parlamentas.  2021 metų Nobelio taikos premijos laureatas bus paskelbtas tik kitų metų spalio mėnesį.

Žinių portalas „Fox News“ praėjusią savaitę pranešė, kad pirmąjį kartą 2021 metų taikos premijai D.Trumpą nominavo Norvegijos valdžios atstovas Christianas Tybringas-Gjedde'as, kuris pabrėžė D.Trumpo vaidmens svarbą tarpininkaujant Izraelio ir Jungtinių Arabų Emyratų (JAE) taikos susitarime.

„Manau, kad stengdamasis atkurti taiką tarp tautų, jis padarė kur kas daugiau, nei dauguma kitų taikos premijos kandidatų“, - kalbėjo keturių kadencijų parlamento narys Tybringas-Gjedde'as, kuris taip pat yra Norvegijos delegacijos į NATO Parlamentinę asamblėją pirmininkas. 

Savo laiške Nobelio komitetui, C. Tybringas-Gjedde'as teigė, kad D.Trumpo administracija suvaidino pagrindinį vaidmenį kuriant  Izraelio ir JAE santykius. „Tikimasi, kad kitos Artimųjų Rytų šalys paseks JAE pavyzdžiu. Šis susitarimas gali kardinaliai pakeisti esamą situaciją ir galimai pavers Artimuosius Rytus bendradarbiavimo ir klestėjimo regionu“, - rašė jis.

Jis taip pat gyrė jį už karių skaičiaus mažinimą Viduriniuose Rytuose.

Tai nėra pirmoji D.Trumpo nominacija, nes 2018 metais C. Tybringas-Gjedde ją pateikė kartu su kitu Norvegijos valdžios atstovu. Nominacija pirmąsyk buvo siūloma po JAV prezidento viršūnių susitikimo su Kim Jong Unu Singapūre. Pranešama, kad anuomet Japonijos ministras pirmininkas taip pat skyrė nominaciją D. Trumpui, tačiau jis nelaimėjo.

Šią savaitę D.Trumpo galimybes laimėti taikos premiją sustiprino pranešimas apie JAV tarpininkavimą susitarime tarp Bahreino ir Izraelio, siekiant normalizuoti šių šalių santykius. Tiek JAE, Izraelio, tiek Bahreino ir Izraelio sandoriai šiandien bus pasirašomi specialioje ceremonijoje.