Ar galime tikėti Šimonytės vedamų konservatorių rinkimine kompanija nepamiršę jų sunaikinto „Snoro“ istorijos?

Autorius: Saulius Lapinskas Šaltinis: https://bukimevieningi.lt/2856... 2020-09-23 12:04:00, skaitė 1200, komentavo 1

Ar galime tikėti Šimonytės vedamų konservatorių rinkimine kompanija nepamiršę jų sunaikinto „Snoro“ istorijos?

Žmonių partijos sąrašo Seimo rinkimuose dabartinė vedlė I.Šimonytė suvaidino vieną iš pagrindinių vaidmenų „Snoro“ banko sužlugdymo istorijoje. Daugiau kaip prieš aštuonerius metus pati finansų ministrė I.Šimonytė, aktyviai veikdama nusikaltamoje grupėje kartu su  tuomečiu konservatorių vyriausybės premjeru A.Kubiliumi ir Lietuvos banko vadovu V.Vasiliausku, užgrobė penktąjį pagal dydį šalies banką „Snoras“. Šis nusikalstamas  susivienijimas veikė pagal iš anksto su švedų bankais parengtą planą. Veikė palaimintas pačios prezidentės D.Grybauskaitės. Ko pasėkoje, AB bankas „Snoras“ buvo neteisėtai nacionalizuotas, suvalstybintas, o po subankrotinimo, dar gi, jų pačių ir išvogtas.  Taigi, „Snorą“ sužlugdė amoralūs tipai. Kaip vėliau pripažino, pats Lietuvos banko valdybos pirmininkas V.Vasiliauskas – „sąžinė ir moralė, ne šio pasaulio dimensijos“.

Konservatoriškas Snoro „nacionalizavimas“ kainavo labai brangiai

Ir čia reikia kalbėti ne tik apie tuos 12 tūkst. „Snoro“ banko obligacijų  turėtojų, kuriuos asmeniškai apvogė naujoji konservatorių partijos vedlė Šimonytė. Kuri, būdama finansų ministre ir puikiai žinodama, kad tos obligacijos nedraustos, paliko „Snoro“ klientus prie sudužusios geldos.  Tie žmonės neteko daugiau kaip 108 mln. eurų savo investicijų. Nors ir praėjo jau labai daug laiko, bet manyčiau, jog pastarieji nepamiršo, kaip  konservatoriai, juos  įžūliai apvogė. Nepamiršo ir tie 6464 „Snoro“ banko indėlių sertifikatų  turėtojų, kurie konservatorių  neteisėtai uždarytame „Snore“ neteko savo 144 mln. eurų piniginių lėšų,  Ir kuriuos dar Šimonytė su Kubiliumi pasiuntė į ilgalaikę bei beprasmę korumpuotų Lietuvos teismų karuselę. O savo teisybės tiems žmonėms, po to,   net Europos teismuose ieškoti reikėjo.

Čia tiesiog būtina kalbėti apie tuos 440 tūkst. „Snoro“ banko indėlininkų, kurių dauguma turėjo banke didesnę indėlių sumą, nei yra valstybės draudžiama ir kompensuojama 100 tūkst. eurų suma. Tik atėję į „Snorą“, pačiomis pirmomis dienomis, Šimonytė su savo sėbru tuomečiu konservatorių partijos lyderiu Kubiliumi, pasisavino per 725 mln. eurų (2,5 mlrd. litų) banko klientams priklausiusių lėšų. Tai buvo „Snoro“ banko klientų: valstybinių įmonių, biudžetinių organizacijų, savivaldybės pavaldumo įmonių, privačių įmonių bei UAB-ų, fizinių asmenų, šalies gyventojų lėšos. Tais pavogtais „Snoro“ banko klientų pinigais Šimonytė su Kubiliumi „užkamšė“, dėl savo vyriausybės nemokšiško ir primytyvaus valdymo, šalies biudžete jų pačių padarytas „skyles“.

Šiaip naujajai konservatorių partijos lyderei Šimonytei ir, pasirodo, trumpą atmintį turinčiam „krizių valdymo“ premjerui Kubiliui (kuris, beje, žadėjo net vadovėlį parašyti, kaip konservatoriai puikiai krizę suvaldė, tačiau kažkodėl pamiršo parašyti) pabandysiu priminti tos istorijos faktus, paremdamas skaičiais.

Akivaizdu, aritmetika paprasta. Todėl padėsiu jiems, kaip pirmokams, primityviai suskaičiuoti. Kai iš 6,5 mlrd. litų įmonių ir fizinių asmenų indėlių ir akredityvų sumos, buvusios „Snoro“ banke, atėmi 4 mlrd. litų sumą, išmokėtą banko indėlininkams, kaip draudimo išmokas, tai lieka 2,5 mlrd. litų suma, kuri yra įvardijama kaip nedraudžiami banko indėliai. Tik patogumo ir paprastumo labui skaičiuoju litais, kad kiekvienas, net paprastas žmogelis, suprastų, kiek konservatorių vyriausybė ir jos finansų ministrė I.Šimonytė asmeniškai pražudė įmonių ir gyventojų piniginių lėšų, buvusių „Snore“, kai konservatoriai neteisėtai tą „Snoro“ banką nacionalizavo, o po to, dar ir subankrotino jau suvalstybintą „Snorą“. O kai paprastu aritmetiniu veiksmu išskaičiuotus 2,5 mlrd. litų pagal oficialų kursą perskaičiuoji į eurus, tai jau gauni 725 mln. eurų sumą, kurią tyliai ir „prichvatizavo“ didieji konservatoriai.

Saulius Lapinskas