Gabrielius Landsbergis ir Laurynas Kasčiūnas nori daugiau JAV karių Lietuvoje

Autorius: BūkimeVieningi.lt Šaltinis: https://bukimevieningi.lt/gabr... 2020-10-01 15:04:00, skaitė 1143, komentavo 5

Gabrielius Landsbergis ir Laurynas Kasčiūnas nori daugiau JAV karių Lietuvoje

„Landsbergistų“ pirmininkas Gabrielius Landsbergis ir Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto pirmininko pavaduotojas „Landsbergistų“ frakcijos Seime narys Laurynas Kasčiūnas, ragina Vyriausybę sudaryti sąlygas iš Vokietijos išvedamiems JAV kariams įkurti savo pajėgas Lietuvoje

„Landsbergistai“ taip pat kviečia Vyriausybę didinti finansavimą gynybai kitų metų valstybės biudžete bei stiprinti bendradarbiavimą su JAV.

Rugsėjo 28 dieną Vilniuje viešėjęs Prancūzijos prezidentas Emmanuelis Macronas pareiškė, kad bendradarbiavimas su Rusija būtinas siekiant ilgalaikės taikos. „Jei norime, kad taika įsigalėtų ilgam laikui, turime dirbti su Rusija, nes turime bendrą geografiją ir praeitį“, – pirmadienį po susitikimo su Lietuvos prezidentu Gitanu Nausėda spaudos konferencijoje kalbėjo E. Macronas.

„Landsbergistai“ mano visiškai kitaip

„Lietuvos saugumo užtikrinimas privalo būti pagrindinis valdžios prioritetas. Nuolat auganti nedraugiškų valstybių agresija yra tik dar vienas įrodymas, kad privalome siekti nuolatinio JAV karių buvimo Lietuvoje. Tačiau tik didindami išlaidas gynybai, modernizuodami ir tobulindami mūsų pačių karinį pajėgumą užtikrintume būtinas sąlygas priimti mūsų teritorijoje ištikimiausių mūsų sąjungininkų pajėgas, o tuo pačiu užtikrintume efektyvų atgrasymą ir stabilumą regione“, –  sako G. Landsbergis.

Šiais metais Lietuva turėtų pirmą kartą įgyvendinti minimalų NATO kriterijų – gynybos finansavimui skirti bent 2 proc. bendrojo vidaus produkto (BVP).

Pasak „Landsbergistų“ atstovų, Lietuva neturi sustoti ties šia riba – agresyvi Rusijos laikysena ir neprognozuojamas Baltarusijos režimas aiškiai rodo, jog saugumo grėsmės mūsų regione yra realios, todėl privalome įgyvendinti 2018 metais pasirašytą Seime atstovaujamų partijų susitarimą dėl Lietuvos gynybos politikos, kuriame sutarta kasmet didinti asignavimus krašto apsaugai ir 2030 metais pasiekti 2,5 proc. BVP ribą. „Landsbergistų“ partija yra ne kartą deklaravusi, kad jei dalyvaus naujos Vyriausybės formavime, sieks šį tikslą įgyvendinti iki 2025 metų.

Lietuvą nori paversti karinės provokacijos su Rusija ir Baltarusija zona?

„Tik didinant realų gynybos finansavimą, pavyks tęsti Lietuvos kariuomenės modernizavimą. Lietuva turi būti pajėgi finansuoti svarbiausias gynybos įsigijimų programas. Todėl kreipiamės į Vyriausybę prašydami paaiškinti, kokių priemonių ketinama imtis siekiant sėkmingai baigti derybas su JAV dėl šešių BLACK HAWK sraigtasparnių įsigijimo. Praėjusių metų pabaigoje Krašto apsaugos ministerija pranešė, jog už maždaug 300 mln. eurų iš JAV ketina įsigyti šešis naujus universalius karinius sraigtasparnius. Iki šiol abiem pusėms vis dar nepavyko finalizuoti sandorio – susitarti dėl mokėjimo terminų. Jei sandoris su JAV nutrūktų dėl lėšų stygiaus, tai ne tik pakenktų Lietuvos, kaip patikimo partnerio, reputacijai, bet ir paliktų neužpildytą pajėgumų spragą“, – teigė NSGK pirmininko pavaduotojas L. Kasčiūnas.

Pasak Seimo nario, sveikintina, kad krašto apsaugos ministras išsiuntė laišką JAV gynybos sekretoriui kviesdamas dalį iš Vokietijos perdislokuojamų pajėgų perkelti į Lietuvą. Tačiau norint, kad tai virstų realybe, turime padaryti parengiamuosius darbus – gerinti priimančios šalies paramos sąlygas, stiprinti bendradarbiavimą ginkluotės srityje ir didinti finansavimą gynybai, taip siunčiant aiškų signalą, kad rūpinamės savo saugumu ir esame pasirengę prisidėti prie naštos pasidalinimo.

P.S

Landsbergių vyriausias sūnus, tiesiog nusimuilino nuo tarnavimo kariuomenėje ir pabėgo mokytis į Ameriką. Štai taip Landsbergiai myli Lietuvą.

Egidijus Paulauskas