Rusijos ambasadorius Lietuvoje atsakė į Skvernelio susirūpinimą dėl uostų

Autorius: SputnikNews.lt Šaltinis: https://sputniknews.lt/economi... 2020-10-03 11:36:00, skaitė 1859, komentavo 1

Rusijos ambasadorius Lietuvoje atsakė į Skvernelio susirūpinimą dėl uostų

Rusijos diplomatas priminė, kad Ust Lugos uostas jau dabar yra lygus bendram visų Baltijos šalių uostų pajėgumui

VILNIUS, spalio 2 — Sputnik. Rusijos ambasadorius Lietuvoje Aleksandras Udalcovas pareiškė, kad Lietuvos ministras pirmininkas Saulius Skvernelis neturėtų jaudintis dėl galimo Baltarusijos krovinių perorientavimo iš Baltijos šalių uostų į Rusijos. Tai jis pareiškė interviu "Express-nedelia", kuris paskelbtas diplomatinės atstovybės tinklalapyje.

"Aš pono Skvernelio vietoje nesijaudinčiau dėl Baltarusijos, jei ji nukreips tranzito srautus iš Klaipėdos į Rusijos uostus. Baltarusijos prezidentas Aleksandras Lukašenka jau pakomentavo šią situaciją ir pažymėjo, kad net ir esant tam tikriems nuostoliams, Minskas sugebės susitarti su Maskva dėl kompensacijų, be kito ko ir kitose bendradarbiavimo srityse Sąjunginės valstybės rėmuose. Šis klausimas, be abejonės, bus sėkmingai išspręstas", — pasakė diplomatas.

Ambasadorius priminė, kad sėkmingai vystosi Rusijos uostai šiaurės vakaruose, be to, Kaliningrade esantys uostai yra paruošti Baltarusijos biriems ir skystiems kroviniams.

"Jų galimybės ir perspektyvos, ypač Ust Lugos, yra praktiškai neribotos. Šis uostas, beje, savo pajėgumu jau dabar yra lygus bendram visų Baltijos šalių uostų pajėgumui", — pridūrė diplomatas.

Anksčiau Skvernelis pareiškė, kad Baltarusijai yra ekonomiškai nenaudinga perorientuoti savo krovinių srautus iš Klaipėdos uosto į Rusijos uostus. Jo nuomone, tai būtų dar vienas krachas.

Tuo pačiu metu Vyriausybės vadovas neatmeta, kad tokia galimybė egzistuoja. Nors jis pareiškė, kad tai bus "grynai politinis sprendimas".

Krovinių nukreipimo iš Baltijos uostų į Rusijos uostus klausimas iškilo po griežtų Lietuvos pareiškimų ir veiksmų, susijusių su padėtimi Baltarusijoje po prezidento rinkimų.

Lukašenka pažymėjo, kad ES šalys neturėtų gąsdinti Baltarusijos sankcijomis, nes Minskas yra pasirengęs atsakyti. Pasak jo, žinoma, pavyzdžiui, kad Baltarusijos transporto srautai sudaro "30 procentų Lietuvos biudžeto".