KAM ir Karo medicinos tarnyba vykdys priverstinę vakcinaciją

Autorius: kam.lt Šaltinis: https://adl.kam.lt/ilias.php?l... 2020-10-13 18:05:00, skaitė 4432, komentavo 30

KAM ir Karo medicinos tarnyba vykdys priverstinę vakcinaciją

Lietuvos kariuomenės Dr. Jono Basanavičiaus karo medicinos tarnyboje nuo rugsėjo mėnesio veikia Medicininių operacijų centras, kuriame sekama COVID-19 ligos situacija šalyje, teikiamos rekomendacijos kariuomenės vadovybei, pajėgoms ir vienetams, kad galėtų koordinuotai valdyti epidemiologinę situaciją kariuomenėje.

„Medicininių operacijų centras renka išmoktas pamokas, teikia rekomendacijas per Gynybos štabą man ir kitiems vadams dėl efektyvių priemonių taikymo virusui ir epidemiologinei situacijai valdyti Lietuvos kariuomenėje. Pasitikiu karo medikų kompetencija, todėl ir toliau įsiklausysime į jų rekomendacijas bei saugosime karių sveikatą, kad jie išliktų kovingi. Esu tikras, karių sumanumas ir vadų iniciatyva prisidės prie viruso poveikio mažinimo“, – po apsilankymo centre sakė Lietuvos kariuomenės vadas gen. ltn. Valdemaras Rupšys.

Medicininių operacijų centrui vadovauja Dr. Jono Basanavičiaus karo medicinos tarnybos Medicininės paramos vienetų grupės Sausumos pajėgų Rolė 1 vienetų grupės vadas mjr. Valdas Meškauskas. Prieš pusmetį Lietuvos kariuomenės karininkas mjr. V. Meškauskas buvo paskirtas į valstybės Ekstremalių situacijų operacijų valdymo centrą ir dalinosi karine patirtimi su šalies įstaigomis, vėliau dalyvavo teikiant Lietuvos humanitarinę pagalbą Armėnijai.

„Lietuvos kariuomenės vado įsakymu buvo įkurtas Medicininių operacijų centras, kad kartu su Gynybos štabo Incidento valdymo grupe ir pajėgų valdymo elementais galėtume koordinuoti ir teikti siūlymus, susijusius su COVID-19 prevencija, gydymu, izoliavimu. Centre darbuojasi keturi kariai o jiems paramą pagal kompetencijas teikią kiti Karo medicinos tarnybos specialistai. Kartu su jais rengiame pranešimus, surenkame informaciją iš padalinių apie atliktus testus, susirgimus, lovų, skirtų izoliacijai ar gydymui, skaičių kariniuose vienetuose, atsakome į klausimus, deriname bendrą poziciją ir ją skelbiame suinteresuotiems asmenims“, – apie Medicininių operacijų centro veiklą pasakoja jo vadovas.

Rugsėjo pradžioje koronaviruso židiniu buvo tapęs Lietuvos didžiojo kunigaikščio Kęstučio motorizuotasis pėstininkų batalionas. Pasak mjr. V. Meškausko, šiuo metu situacija yra suvaldyta bei šiuo metu beveik visi kariai pasveiko ir tęsia tarnybą.

„Mūsų centras buvo įkurtas tam, kad galėtų laiku sureaguoti, centralizuotai teiktų tam tikrus sprendimus, rekomendacijas ir užgesintų daliniuose ar batalionuose kilusius koronaviruso židinius. Visi matome, kaip virusas yra išplitęs ir kiek naujų atvejų nustatoma visuomenėje. Ne išimtis yra ir kariuomenė. Dalis profesinės karo tarnybos karių atostogauja, dalis išleidžiami namo ir kontaktuoja su visuomene. To pasekmė – koronavirusas fiksuojamas ir karinėje teritorijoje. Džiugu, kad nėra daug atvejų. Sudėtingesnė situacija yra su nuolatinės privalomosios pradinės karo tarnybos kariais, nes jų buitis yra bendra, gyvena neatskirai. Šauktiniai kartu valgo, miega, prausiasi, todėl vienam kariui užsikrėtus būna didesnis protrūkis nei įprastai. Taip atsitiko ir Tauragėje“, – sakė centrui vadovaujantis vyresnysis karininkas.

Karo medicinos karininkas patikino, kad, prieš išleidžiant šauktinius į namus, jiems suteikiama visa reikalinga informacija.

„Pagrindinis mūsų uždavinys yra jaunus karius instruktuoti, kad jie elgtųsi saugiai, epidemiologiškai, laikytųsi visų rekomendacijų. Tai turi didžiausią prasmę, nes jeigu mes užkirsime kelią užsikrėtimui – bus mažiau susirgimų. Stengiamės tiek profesinės karo tarnybos kariams, tiek šauktiniams paaiškinti, kad nustatyti reikalavimai yra prasmingi, jų turi būti laikomasi. Norime, kad nesutriktų padalinių veikla, nesustotų karinis rengimas. Esminis dalykas – visi privalome laikytis labai paprastų taisyklių: dėvėti apsauginę veido kaukę, laikytis saugaus atstumo bei higienos. Manau, kad karantino metu neišleisti šauktinių į namus buvo labai geras sprendimas, nes visi piliečiai turėjo apribojimų, ne tik šauktiniai. Rezultatas – karantino metu Lietuvos kariuomenės teritorijoje neturėjome nė vieno susirgimo“, – teigė Medicininių operacijų centro vadovas.

Pasak karininko, šiuo metu susirgimų skaičius auga, bet sunkių formų nėra daug, mirštamumo procentas taip pat sumažėjo. „Tiems, kam reikia deguonies ar intensyvios terapijos, intubacijos – skaičius nėra drastiškai išaugęs. Tai rodo, kad koronaviruso susirgimų formos lengvėja, galimai virusas po truputį mutuoja, ir po truputį visuomenė įgyja atsparumą. Situaciją galima kontroliuoti valdant židinius, testuojant visus kontaktus, vykdant privalomąją saviizoliaciją po kontakto su sergančiuoju. Nors visuomenė jau yra pavargusi nuo COVID-19 ir turime daug kuriamų sąmokslo teorijų šia tema, tačiau reikia dar pakentėti bei susitelkti. Tereikia laikytis paprastų kontrolės taisyklių, naudoti apsaugos priemones, vengti susibūrimų, palaikyti higieną. Kuo labiau būsime atsakingesni, tuo greičiau ši pandemija pasibaigs“, – pokalbį optimistiškai užbaigė mjr. V. Meškauskas.

Karo medicinos tarnyba  – tai antrines asmens sveikatos priežiūros paslaugas teikiantys Karo medicinos centras Kaune ir Karių reabilitacijos centras Druskininkuose, šeši Pirminės karių sveikatos priežiūros centrai ir jų filialai karinių vienetų dislokacijos vietose.

Ltn. Luko Špero pranešimas.

Šaltinis: KAM