"Šventesni už Popiežių". Lietuvos visuomenė suskilo dėl popiežiaus palaikymo LGBT

Autorius: Domantas Klyva Šaltinis: https://sputniknews.lt/columni... 2020-10-26 12:50:00, skaitė 1239, komentavo 1

Lietuvos žiniasklaida sensacingai pranešė, kad popiežius Pranciškus pirmą kartą išreiškė paramą homoseksualių asmenų santuokai. Ir Facebook suūžė. Nuo nuostabos iki piktdžiugos. Nuo teologinių diskusijų iki patyčių. Net suabejota, ar popiežius Pranciškus yra krikščionis

LGBT poros nusipelnė teisinės apsaugos dėl jų santykių, pareiškė popiežius Pranciškus naujame dokumentiniame filme. Filmo premjera įvyko spalio 21 dieną.

Režisierius Jevgenijus Afinejevskis interviu metu paklausė popiežiaus, kokia LGBT bendruomenės vieta Katalikų Bažnyčioje. Popiežius Pranciškus patikino, jog jis tiki, kad homoseksualūs žmonės turėtų būti laukiami ir priimtini Bažnyčioje. "Homoseksualūs asmenys turi teisę būti šeimos dalimi, — kalbėjo popiežius. — Jie yra Dievo vaikai, jie turi tam teisę. Niekas neturėtų būti išmestas lauk dėl šios priežasties."

Lietuvos žiniasklaida teigia, kad popiežius Pranciškus pirmą kartą kaip popiežius pasakė, jog homoseksualios poros turi teisę būti legaliai pripažintos. "Mes turime sukurti civilinės partnerystės įstatymą, — sakė jis. — Taip jie būtų legaliai užstojami. Aš tam pritariu."

Aiškiausią paramą šiai popiežiaus žinutei netrukus išsakė Lietuvos liberalų sąjūdžio lyderė Viktorija Čmilytė-Nielsen. "Puiki žinia. Tikiu, kad mano 2017-ais teiktas Partnerystės įstatymas dabar jau tikrai sulauks palaikymo Seime, o oponentai nesistengs būti "šventesniais už Popiežių", — pažymėjo politikė savo Facebook laiko juostoje.

Pozityviai tokią popiežiaus žinią įvertino ir Laisvės partijos vedlė Aušrinė Armonaitė. Šios partijos gerbėjai Pranciškaus žodžius įvertino kaip už homoseksualių asmenų partnerystę pasisakančios politikos palaikymo ženklą.

Tuo tarpu su Krikščioniškų šeimų sąjunga į rinkimus nesėkmingai ėjęs ir neišrinktas ilgametis Seimo narys Egidijus Vareikis užsipuolė portalą lrt.lt, esą šis iškraipė popiežiaus pasisakymą.

Ponas Vareikis prisiminė, kai dar turėjo galimybę dėstyti komunikacijos mokslų studentams, tokius tekstus, kaip šis cituojamas, rekomenduodavo ypač kruopščiai perskaityti ir atsakyti į klausimą, ar jų autorius laikyti mažaraščiais, ar propagandos kūrėjais.

"Gal būt LRT.LT mažaraščiai pavadinimą žioplai sutrumpino ir išmetė žodį "civilinei". Popiežius pritarė civilinei partnerystei, bet be šio žodžio gali pagalvoti, kad pritaria santuokai. Aišku, kad mažiau akylas ar mažiau išprusęs skaitytojas to nepastebės, nes toliau jau visiškai meluojama, kad popiežius kalba apie galimybę kurti šeimas (juolab, kad kitur tekste parašyta, kad popiežius kalba apie ALTERNATYVĄ vienos lyties santuokai ir šeimai)", — savo Facebook laiko juostoje komentavo Vareikis.

Ponas Vareikis teigia, kad socialinė partnerystė tėra vyriška draugystė — esą "šiandien niekas nedraudžia jokios vienos lyties asmenų ūkinės ir socialinės bendrybės, ir nežinia kodėl turėtų drausti".

"Dariaus ir Girėno socialinę akciją "skrydis per Atlantą" vertiname kaip heroizmą, bet nesiūlome jiems savo veiklos apiforminti santuoka", — pailiustravo Vareikis.

Iš Vareikio, Dariaus ir Girėno išsityčiojo žurnalistas Šarūnas Černiauskas: "Sėdžiu su popcornais ir mėgaujuosi reginiu, kaip etatiniai homofobai, gavę per savo "krikščioniškas" vertybes nuo paties popiežiaus, dabar kuria popiežiaus aiškinimo būrelį ir draugiškai peza, kaip popiežius sakė visai ne tai, ką... pasakė. Čia kol kas smagiausias. Sakydamas "šeima", popiežius sakė "Bažnyčia", o Darius ir Girėnas, skrisdami per Atlantą, praktikavo partnerystę".

Lietuviškos žinios apie popiežiaus poziciją Šarūną Černiauską priartino prie Bažnyčios.

Černiauskas: "Beje, vakar, perskaitęs žinias apie popiežiaus poziciją, pirmą kartą nuo gilios vaikystės visiškai nuoširdžiai pasakiau "Aleliuja". Va taip šitas popiežius mane, bedievį, per žingsnelį arčiau bažnyčios atvedė".

Ar Darius ir Girėnas, skrisdami per Atlantą, praktikavo partnerystę?
Ar Darius ir Girėnas, skrisdami per Atlantą, praktikavo partnerystę?

Aistras bandė raminti jaunalietuvių vadas Stanislovas Buškevičius: "Be panikos! Šiandien pasklido žinia, kad Popiežius pasakė kažką "ne taip" apie netradicinius seksualinius santykius. Vieni katalikai supanikavo, kiti katalikai—sumišo, o Bažnyčios nedraugai Popiežiaus pasisakymą interpretavo taip, kaip jiems reikia bei nesusilaikė nuo piktdžiugos".

Stanislovo Buškevičiaus nuomone, nieko čia ypatingo neįvyko. Ir pratęsė savo teologinius samprotavimus.

Buškevičius: "Kaip žinome, Biblija yra Dievo Žodis, Šventasis Raštas, o Popiežius yra tik žmogus, mirtingasis. Todėl Popiežius, kaip ir kiekvienas žmogus, gali klysti, gali ne taip išdėstyti mintis ir pan. Nuo to Popiežiaus ir Bažnyčios autoritetas tikro kataliko akyse neturi prarasti esminio teigiamo požiūrio ir susvyruoti. Biblijoje aiškiai yra išdėstytas neigiamas požiūris į seksualinius santykius tarp tos pačios lyties asmenų". "Tai — nuodėmė", — apibendrino Stanislovas Buškevičius.

"Sveikas protas taip pat sako, kad Dievas sukūrė vyrą ir moterį, kad jie drauge pratęstų gyvybę Žemėje, o visi nukrypimai nuo normos, proto bei moralės yra tik išimtis iš taisyklės, kurios teisingumą ir patvirtina ta pati išimtis", — sako Buškevičius.

Buškevičius: Popiežius yra tik mirtingas žmogus
Buškevičius: Popiežius yra tik mirtingas žmogus

Ar popiežius Pranciškus yra krikščionis, suabejojo Arūnas Valinskas. Ne tas buvęs Seimo pirmininkas Arūnas Valinskas, kuris visai neseniai siūlė šaudyti tokius kaip Tamoševskis. Kitas — jaunesnysis Arūnas Valinskas. Kuris neseniai išrinktas į Seimo narius.

Jaunesnysis Arūnas Valinskas: "Kažkoks neaiškaus plauko leftistas liberastas Popiežius Pranciškus sako, kad homoseksualai yra dievo vaikai, turi teisę kurti šeimą ir pritaria vienalyčių partnerysčių įteisinimui. Kažkoks, matyt, netikras krikščionis".

Ar popiežius Pranciškus yra krikščionis?
Ar popiežius Pranciškus yra krikščionis?

Jaunesnysis Valinskas ranką padėjęs ant Lietuvos Konstitucijos dar neprisiekė sąžiningai tarnauti Tėvynei, demokratijai, Lietuvos žmonių gerovei. O Seimo nario priesaikos pabaigoje yra žodžiai: "Tepadeda man Dievas!". Tiesa, prisiekti leidžiama ir be šio paskutiniojo sakinio.

Jaunesnysis Arūnas Valinskas į Seimą pateko po Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų vėliava. Kaip dabar, po tokio pareiškimo apie Katalikų Bažnyčios vadovą jaunasis konservatorius pažiūrės į akis partijos krikščionims?

Kai esi po Ingridos Šimonytės kepure — gali jaustis protingas. Kai esi Arūno Valinsko, kuris kitaip mąstantiems kulkų nepagailės, sūnus — gali būti drąsus.

Sakydamas priesaiką Seime jaunesnysis Valinskas galės drąsiai paprašyti ir Dievo pagalbos. Tik ar padės dabar? 

Po Šimonytės kepure
Po Šimonytės kepure

Autoriaus nuomonė gali nesutapti su redakcijos pozicija.