Žurnalistui Giedriui Grabauskui dėl persekiojimų teko bėgti iš Lietuvos

Autorius: BūkimeVieningi.lt Šaltinis: https://bukimevieningi.lt/zurn... 2020-10-27 13:55:00, skaitė 1665, komentavo 20

Žurnalistui Giedriui Grabauskui dėl persekiojimų teko bėgti iš Lietuvos

Buvęs ilgametis Algirdo Paleckio bendražygis, žmogaus teisių aktyvistas, žurnalistas ir dabartinis „Socialistinio fronto“ pirmininkas Giedrius Grabauskas dėl persekiojimų ir bandymų jį paguldyti į psichiatrinę ligoninę, nusprendė bėgti iš Lietuvos

Vilmantinas: Giedrius Grabauskas, SUDAUŽYTA LAISVĖ

Lietuvos prokuratūros prašymu jo laukė teismo psichiatrijos ekspertizė. Tai supratęs, kaip susidorojimą, jis išvyko į Rusiją. Pats jis ne kartą yra sakęs, kad gimtojoje šalyje jis yra persekiojamas dėl istorinės tiesos, nes ten vyrauja stiprios fašistinės jėgos.

Lietuvoje jam yra iškelta baudžiamoji byla, kuri buvo pradėta dar 2019 metų balandžio mėnesį, po Lietuvos Seimo narių Lauryno Kasčiūno ir Audroniaus Ažubalio pareiškimo. Jie skundėsi dėl televizijos „Rossija 24“, neva transliuojančios „melagingą“ informaciją apie Lietuvos „partizanus“, ir dėl paties Grabausko komentaro kanalui, kuriame jis apkaltino „miško brolius“ ryšiais su naciais.

Interviu Maratui Kasemui, „Sputnik Lietuva“ vyriausiajam redaktoriui, jis sakė, kad iš ketvirto karto per Estiją jam pavyko patekti į Rusiją. Grabausko manymu, Lietuvos specialiosios tarnybos galėjo jį įtraukti „į kai kurių pavojingų asmenų bazę“, todėl sienos kirtimas jam nebuvo toks lengvas.

„Aš atsidūriau Rusijoje, važiavau į Sankt Peterburgą, paskui į Maskvą. Niekada nebuvau iš tų, kas iškart bėga. Aš jums pasakysiu iš tikrųjų, kaip yra: praktiškai aštuoneri metai persekiojimo. Paskutinė baudžiamoji byla vykdoma labai nešvariai, bandant konfiskuoti daiktus. Manau, tai yra neteisėta. Aš gavau vieną iš paskutinių atsakymų iš prokuratūros, kuri net neketina jų grąžinti. Kita byla — jie pasiūlė kažkokią ekspertizę, uždarymą, skyrius“, —  sputniknews.lt portalui teigė Giedrius Grabauskas

Постановление суда о назначении психиатрической экспертизы

Pasak Grabausko, savo bylos eigoje jis skundėsi dėl prokuroro veiksmų ir paprašė jį nušalinti, nes buvo šiurkščių pažeidimų, tačiau teismas atsisakė. Be to, pats atsakymas atėjo tik po penkių mėnesių, nors sprendimas buvo priimtas dar kovo mėnesį. Savo apeliaciniame skunde žmogaus teisių aktyvistas atkreipė dėmesį, kad prokuroro veiksmai buvo nukreipti į pažeminimą ir spaudimą.

„Tai, kad aš remiuosi istoriniais duomenimis, šį kartą prokurorų neveikia. Jie net neprašo šių duomenų. Jie taip pat atsisakė kviesti ir apklausti žmones, kurie patys norėjo būti apklausti, pavyzdžiui, Grantą Gočiną (lietuvių kilmės amerikietis diplomatas, kuris pateikė ieškinį prieš galimai nacių bendrininką Lietuvoje Joną Noreiką — Sputnik) ir Silviją Foti (Noreikos anūkė, amerikiečių žurnalistė — Sputnik). Tai žemina mane, kaip šios organizacijos vadovą. Tai yra labai nešvarūs politinio spaudimo metodai „, — sako jis.

Žmogaus teisių aktyvistas pastebi klastojimą paskutinėje byloje prieš jį. Jo nuomone, prokurorai „vilkina laiką ir daro nešvarų spaudimą“. Netgi grasina ne tik pačiam Grabauskui, bet ir jo žmonai, kuri liko Lietuvoje.

„Kita vertus, matoma jų linija, kad jie sugalvojo kažkokią ekspertizę, iš kurios žmonės juokiasi, nes jei žmogus rašo istorinę tiesą ar kalba su Rusijos televizija, jis yra nusikaltėlis“, — sakė jis.

Grabauskas kol kas nesiruošia grįžti į Lietuvą, planuoja likti Rusijoje ir dirbti iš ten. Jis taip pat neatmeta galimybės, kad jam gali tekti prašyti pabėgėlio statuso.

SN inf.