Gal būt gana? NATO ir Rusijos prieštaravimai

Autorius: Ilmars Kochergas Šaltinis: http://foreverlits.livejournal... 2015-08-31 13:52:34, skaitė 2491, komentavo 0

Gal būt gana? NATO ir Rusijos prieštaravimai

Ekspertai aptiko požymių, kad «Rusija ruošiasi konfliktui su NATO, o NATO ruošiasi galimai konfrontacijai su Rusija».

Reikia priminti, kad NATO planuoja šiais metais surengti apie 270 pratybų, o Rusija paskelbė apie 4 000 visų lygių karinių mokymų.

Dar iškalbingesnis signalas, kad JAV ruošiasi galimam konfliktui su Rusija yra tas, kad JAV sausumos pajėgų brigados neseniai paprašė skubiai stiprinti ginkluotę. Pro Lietuvą, Latviją ir Estiją dar pernai riedėjo JAV šarvuočių «Stryker» ir tankų «Abrams».

Dėl NATO pratybų ir technikos dislokavimo oficialiai Minskas ir Maskva tikina, kad veiksmų imtasi dėl padidėjusios grėsmės iš Aljanso pusės. Kaip rezultatas – Baltarusijos ir Rusijos karinės pajėgos reguliariai dalyvauja bendrose pratybose. Galima priminti 2013 metus surengtos pratybos «Zapad-2013» – didžiausios šiame regione nuo sovietinių laikų. Šios pratybos sukėlė didžiulį nerimą Baltijos šalyse bei Lenkijoje. Ties ES sienomis karinės pratybos sukėlė didelę Europos šalių protestų bangą. Tai pastūmėjo Lietuvą, Latviją ir Estiją padidinti išlaidas gynybai.

O jau 2015 metais planuojamos bendros Baltarusijos ir Rusijos pratybos «Sąjungos skydas-2015». Pratybos vyks Rusijos teritorijoje.

Kodėl tada Baltijos regione bus dislokuojama, jau yra sprendimas, dar apie 250 sunkiosios technikos vienetų, kodėl NATO planuoja surengti keleta pratybų? Tokia situacija «gali skatinti netikrumą» ir didinti «pavojingų karinių susidūrimų» riziką. Rusijos ir Baltarusijos prezidentai lengvai gali nuspręsti kad pratybos vyks ne Rusijos teritorijoje, o pavyzdžiui Kaliningrado srityje ir Baltarusijos poligonuose šalia Gardino arba Bresto.

Yra daug kelių pasiūlymų, kaip būtų galima sumažinti įtampą – pavyzdžiui, kad vyriausybės turėtų būti santūresnės, planuodamos būsimų pratybų mastą ir scenarijus. Nepaisant to, kad naujas JAV Jungtinių štabų pirmininkas generolas J.F.Dunfordas rėžė «Rusija šiuo metu yra didžiausia grėsmė JAV ir NATO» šiandien yra toks geras pavyzdžis – NATO patvirtino, kad aljansas perpus mažina oro policijos misiją Baltijos šalyse – vietoje 16 naikintuvų nuo rugsėjo budės aštuoni, o Lietuvoje vietoje dviejų kontingentų liks vienas.

Vertinant racionalumo požiūriu, tokį žingsnį galima suprasti kaip žinia Rusijai, jog NATO nenori eskaluoti konflikto. Tikimės, kad tai bus bendradarbiavimo atnaujinimo pradžia.