Abortų draudimas Lenkijoje kelia grėsmę moterims, sako Europos Parlamentas

Autorius: Ekspertai.eu Šaltinis: https://www.ekspertai.eu/abort... 2020-11-26 22:46:00, skaitė 515, komentavo 1

Abortų draudimas Lenkijoje kelia grėsmę moterims, sako Europos Parlamentas

Europarlamentarai smerkia moterų reprodukcinių teisių ribojimą Lenkijoje ir pabrėžia Europos Sąjungos teisinį įsipareigojimą jas apginti.

Rezoliucijoje, priimtoje 455 balsais už, 145 prieš ir 71 susilaikius, europarlamentarai pažymi, kad spalio 22 d. Lenkijos Konstitucinio Teismo sprendimas uždrausti abortus net ir esant didelei vaisiaus apsigimimo tikimybei „kelia grėsmę moters sveikatai ir gyvybei“. Europarlamentarai nuogąstauja, kad dėl to padaugės nesaugių, nelegalių ir gyvybei pavojingų abortų. Jie piktinasi, kad Lenkijos gydytojai vis dažniau elgiasi savo nuožiūra paprašyti skirti kontraceptinius vaistus ar tyrimus dėl galimų apsigimimų, o tūkstančiai moterų kasmet priverstos vykti į užsienį tam, kad gautų šias svarbias sveikatos paslaugas. Pernai 96 proc. legalių abortų Lenkijoje atlikti būtent dėl apsigimimų tikimybės.

Parlamentas pabrėžia, kad, vadovaujantis Europos Žmogaus Teisių Teismo precedentine teise, abortus griežtai ribojantys įstatymai pažeidžia moterų teises. Europarlamentarai įsitikinę, kad lengvai pasiekiamos ir laiku suteikiamos reprodukcinės sveikatos paslaugos bei pagarba moters laisvei apsispręsti yra labai svarbios. Jie pabrėžia, kad moterų teisės yra pagrindinių teisių dalis, todėl ES institucijos ir valstybės yra teisiškai įsipareigojusios jas užtikrinti ir apsaugoti.

EP kritikuoja ir tai, kad sprendimas priimtas tuo metu, kai kovos su pandemija priemonės trukdo surengti viešą diskusiją ir riboja susibūrimus. Europarlamentarai reiškia solidarumą ir paramą Lenkijos piliečiams, ypač moterims ir LGBTI+ asmenims, kurie, „nepaisydami grėsmės sveikatai, pandemijos metu išėjo į gatves protestuoti prieš griežtus jų pagrindinių laisvių ir teisių suvaržymus“. Parlamentas smerkia perteklinį teisėsaugos pareigūnų jėgos naudojimą prieš protestuotojus, taip pat kraštutinės dešinės nacionalistų smurtą prieš juos.

Parlamentas pažymi, kad sprendimą priėmė „teisėjai, paskirti politikų iš valdančiosios koalicijos, vadovaujamos „Teisės ir teisingumo“ (PiS), kurie yra visiškai nuo jų priklausomi“. Europarlamentarų nuomone, tai „dar vienas politinės teismų priklausomybės ir sisteminio teisinės valstybės principų nepaisymo pavyzdys“ Lenkijoje. Jie prašo Europos Komisijos įvertinti Lenkijos Konstitucinio Teismo sudėties teisėtumą, o ES Tarybos – reaguoti į šį ir kitus pagrindinių žmogaus teisių pažeidimus Lenkijoje pagal ES sutarties 7 straipsnyje numatytą procedūrą.

Šaltinis: EP biuras Lietuvoje

 Plačiau apie rujojančių pizdų maištą, vykstantį Lenkijoje ir Lietuvos liberastinių pizdučių isterinį palaikymo žvygsmą klausykitės šioje "Naktinio eterio" laidoje:

https://youtu.be/RpcBwteatsA