Pfizer vakcina: brangi juoda katė maiše, su aibe saugojimo problemų

Autorius: Algimantas Lebionka Šaltinis: https://lebionka.blogspot.com/... 2020-11-30 18:16:00, skaitė 570, komentavo 0

Pfizer vakcina: brangi juoda katė maiše, su aibe saugojimo problemų

Ateina verygos ir vėl išnyksta, kiaulystės lieka visiems laikams. Perfrazavau eilėraštį, skirtą Leninui. Primena jis man A.Verygą, ypač mokėjimu griauti. Kiek problemų Lietuvai pridirbo šitas neadekvatus žmogus sveikatos ministro poste, sužinosime, matyt, tik praėjus kuriam laikui. Margarita Starkevičiūtė prieš kelias dienas OPTV laidoje papasakojo, kad jau šiais metais ES buvo skirti pinigai ligoninių remontui, bet, pasirodo, Lietuvai ši parama nebuvo reikalinga ir Verygos imbicilų šutvė nesugebėjo šių pinigų pasiimti. Tas pats gresia ir 2021 metais. Jie sugebėjo tik bukai pavogti (prisiminkim greitųjų koronaviruso testų pirkimo ir kitas Verygos aferas).

Nesenai teko iš Verygos išgirsti ir apie gilaus šaldymo įrangos pirkimą. Ši įranga reikalinga vienintelei mRNR Pfizer ir BioNTech vakcinai saugoti. Ar kas tarėsi su specialistais medikais, ekonomistais, ar verta mums pirkti katę maiše: pačią brangiausią, gerai neištirtą, ir reikalaujančią milžiniškų investicijų saugojimui Pfizer vakciną, kai yra penkis karus pigesnės vakcinos, kurių saugojimui pakanka buitinių minus 20 laipsnių šaldiklių, ar jų visai nereikia.

https://www.youtube.com/watch?v=ImgZYLHw6sA

Izraelio portale Detaly rašoma, kad gyventojų vakcinavimas Pfizer ir BioNTech vakcina daugelyje šalių turės beprecedentį skaičių logistikos ir technologinių problemų. Ekspertai, kalbėję su New York Times ir Reuters, pareiškė, kad palaikymas super žemos temperatūros saugant ir transportuojant vakciną bus sunkiausia užduotimi. Tai RNR vakcina, todėl ją reikia saugoti užšaldžius mėgintuvėliuose su vakcinos dozėmis minus 70 laipsnių temperatūroje – atšildžius vakcina genda. Palyginimui, Moderna ir Rusišką „Sputnik“ gamybos vakcinas galima saugoti prie minus 20 laipsnių, o AstraZeneca ir Oksfordo universiteto vakcinas, pagamintas labiau tradiciniais metodais, iš viso nereikia užšaldyti. Jas galima saugoti įprastame šaldytuve.

Pfizer kompanija, kurios gamyklos yra išdėstytos JAV ir Europoje, planuoja saugoti vakcinas sandėliuose su specialia šaldymo įranga, kuri jau montuojama. Transporto kompanijos UPS ir FedEx JAV teritorijoje irgi įrenginėja šaldymo sistemas, galinčias saugoti milijonus vakcinos pakuočių. Vakcinos transportavimui po visą pasaulį Pfizer kompanija sukūrė specialų konteinerį, aprūpinta termo jutikliais, kuris talpina šimtus mėgintuvėlių su vakcinos dozėmis. Jei temperatūrinis režimas sutrinka, į jį pridedama sauso ledo. Vakcinos dozes galima saugoti pusę metų prie minus 70 laipsnių. Izraelio portale pažymima, kad tokių šaldiklių trūksta ir Izraelyje. Dar vienas vakcinos trūkumas, kad vakcinuoti reikia du kartus, su dviejų savaičių tarpu. Šaldymo problema bus ypač aktuali karšto klimato kraštuose. Portale nurodoma, kad vieno šaldiklio „Panasonic“ kaina – 13000 dolerių be PVM.

Izraelyje kuriama savo vakcina, skiepijimas su kuria bus vienkartinis. Izraelio mokslininkai planuoja ją pateikti iki 2021 metų vidurio.

Nuorodos: