Į duris gali pasibelsti karo policija. Ar lietuviams jau ruoštis karo laikams?

Autorius: Domantas Klyva Šaltinis: https://sputniknews.lt/columni... 2020-12-08 16:30:00, skaitė 1386, komentavo 23

Į duris gali pasibelsti karo policija. Ar lietuviams jau ruoštis karo laikams?

Lietuva su niekuo nekariauja. Nes Lietuvai niekas karo nepaskelbė. Tačiau Lietuva ruošiasi. Nepraranda budrumo. Ir treniruojasi. Dabar vyksta nedidelis "informacinis-hibridinis karas" šalies viduje. Amunicijoje — socialinis tinklas Facebook

Paskirtasis krašto apsaugos ministras, konservatorius Arvydas Anušauskas bando įsijausti į naujas pareigas ir išreiškė susirūpinimą Lietuvos karo policijos galimybėmis.

Anušauskas savo Facebook laiko juostoje skundžiasi, kad Seimo paštą užplūdo "melagingos naujienos" ir reikalavimai naikinti Karo policijos įstatymą. Anušauskas klausia: kodėl?

Pats paklausęs, pats bando ir atsakyti.

Paskirtasis krašto apsaugos ministras Arvydas Anušauskas: "Mat karo policijai suteikti įgaliojimai veikti KARINĖSE TERITORIJOSE IR KARIŲ atžvilgiu, kai daromos nusikalstamos veikos. Ir kaip bet kiti policininkai, pamatę daromą nusikaltimą bet kur kitur, taip pat negalės stovėti ir tik stebėti".

Anušauskas aiškina, kad tuos pačius įgaliojimus, tik platesnius, veikti bet kur turi policija, pasienio apsaugos tarnyba, kitos teisėsaugos institucijos. Ir demaskuoja.

Paskirtasis krašto apsaugos ministras: "Bet klaidinanti, melaginga interpretacija, plinta kaip virusas, kad karo policija bet kur "veršis į žmonių namus" ir jai "nereikia jokių teismo sankcijų".

Būsimasis krašto apsaugos ministras Arvydas Anušauskas taip pat apibūdina melagienos autorius.

Arvydas Anušauskas: "Tai pasigavo krūva po visais pareiškimais pasirašinėjančių, bet nuosavos minties nesugebančių surašyti veikėjų... Na moka Copy funkciją, to tikrai neatimsi. Ir prieš rinkimus tie patys veikėjai pūtė dūdas apie pasaulio pabaigą ir dabar nesustoja ir laikosi tos pačios schemos: "naujas "judėjimas" — 0 argumentų — riksmas — rinkimai — pralaimėjimas — naujas judėjimas — 0 argumentų — riksmas — rinkimai — pralaimėjimas..."

Anušauskas apie
Anušauskas apie "melagingą interpretaciją"

Būsimąjį krašto apsaugos ministrą Arvydą Anušauską argumentais pabandė paremti Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto pirmininkas, konservatorius Laurynas Kasčiūnas.

Savo Facebook laiko juostoje Laurynas Kasčiūnas klausia didžiosiomis raidėmis: "AR KARO POLICIJA IEIS Į JŪSŲ NAMUS?". Atsakydamas taip pat pradeda nuo demaskavimo.

Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto pirmininkas Laurynas Kasčiūnas: "Internete masiškai plinta dezinformacija apie naujos redakcijos Karo policijos įstatymo nuostatą, neva leisiančią karo policijos pareigūnams, be teismo sprendimo patekti į gyventojų gyvenamąsias ir kitokios paskirties patalpas ir kt."

Pasak Kasčiūno, tokia pataisų interpretacija yra klaidinga. Ir sudėdamas šauktukus aiškina, kodėl.

Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto pirmininkas: "Vadovaujantis Lietuvos Respublikos karo policijos įstatymu (KPĮ), karo policija yra įgaliota atlikti nusikalstamų veikų bei kitų! teisės pažeidimų prevenciją, jų atskleidimą! ir tyrimą, tvarkos ir drausmės karinėse teritorijose ir kariuomenėje palaikymą, karinio transporto eismo saugumo priežiūrą. Pagal KPĮ, karinėse teritorijose ir kariniame transporte karo policijai suteikti įgaliojimai visų asmenų atžvilgiu, o kitose teritorijose — karių atžvilgiu, taip pat asmenų, darančių nusikalstamas veikas ar kitus teisės pažeidimus prieš karius, krašto apsaugos institucijas ir jų valdomą ar naudojamą turtą, atžvilgiu!".

Čia kaip su ta chalva. Jeigu daug kartu kartosi "chalva", yra tikimybė, kad publika pajus saldų skonį.

Jau be šauktukų Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto pirmininkas Kasčiūnas dar kartą ir perpasakoja.

Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto pirmininkas: "Kitaip tariant, KPĮ nuostata apie neva skandalingus karo policijos įgaliojimus, be teismo sprendimo patekti į patalpas ir kt. turi įstatymuose numatytus, labai aiškius jos galiojimo subjektus ir atvejus. Tokios nuostatos nebuvimas praktiškai reikštų, jog situacijoje, kuomet įtariama arba vykdoma nusikalstama veika, karo policija negalėtų imtis jokių prevencinių ar kitų būtinųjų veiksmų ir būtų kviečiama kita tarnyba, turinti įgaliojimus imtis minimų veiksmų (pvz. Policija)".

Baigdamas savo komentarą pavadinimu "AR KARO POLICIJA IEIS Į JŪSŲ NAMUS?", Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto pirmininkas Kasčiūnas paragino "nepasiduoti dezinformacijai ir įstatymus skaityti nuo pradžios iki galo".

Ar karo policija įeis į jūsų namus?
Ar karo policija įeis į jūsų namus?

Nuo pradžios iki galo įstatymus iki šiol skaito buvęs vidaus reikalų ministras Gintaras Furmanavičius. Savo įspūdžiais pasidalina ir savo Facebook laiko juostoje.

Gintaras Furmanavičius: "Kai visa tauta pradeda aptarinėti Gražulio seksualinius pomėgius ar eilinį Stumbrienes poilsį Tailande nuo poilsio Lietuvoje, reiškia po dūmų uždanga vyksta kažkas įdomesnio".

Buvęs vidaus reikalų ministras praskleidžia uždangą ir pateikia nuorodą į Lietuvos Respublikos karo policijos įstatymo Nr. VIII-911 pakeitimo įstatymą.

Be pakeitimų ir interpretacijų savo Facebook laiko juostoje ir pacituoja minimą įstatymą.

Gintaras Furmanavičius: "Atkreipiu dėmesį į įstatymo, kuris įsigalioja nuo 2021.01.01 13 straipsnio 5 punktą:

Furmanavičių sudomino vienas Karo policijos įstatymo pataisų punktas
Furmanavičių sudomino vienas Karo policijos įstatymo pataisų punktas

Gintaras Furmanavičius: "... be teismo sprendimo bet kuriuo paros metu įeiti į fiziniams ar juridiniams priklausančias gyvenamąsias ar negyvenamąsias patalpas... Amen".

"Po Naujų Metų laukiame svečių!" — apibendrino buvęs vidaus reikalų ministras Gintaras Furmanavičius.

Kai pasibels į Jūsų duris, paklauskit: kas ten? Nebūtinai ten bus Snieguolė ir septyni nykštukai. Žinoma, nebūtinai ir karo policininkai. Kad tik karo nebūtų — Lietuvoje daug tarnybų. Ir visa tvarka sargyboje.

Autoriaus nuomonė gali nesutapti su redakcijos pozicija.