"Klius visiems": ką slepia JAV, kalbėdamos apie "Rusijos agresiją"

Autorius: SputnikNews.lt Šaltinis: https://sputniknews.lt/world/2... 2020-12-27 20:08:00, skaitė 1096, komentavo 0

Pentagonas teigia, kad neseniai Maskvos išbandyta priešraketinė sistema skirta ne branduolinių užtaisų perėmimui, o palydovų sunaikinimui. Tuo tarpu amerikiečiai nutyli apie savo orbitinių ginklų kūrimą

VILNIUS, gruodžio 27 — Sputnik.  Palydovų grupių sunaikinimas, priešraketinės gynybos sistemos neutralizavimas ir smūgiai į Žemę iš kosmoso — JAV vėl kaltina Rusiją sąmoningai militarizuojant netoli Žemės esančią erdvę. Pentagonas teigia, kad neseniai Maskvos išbandyta priešraketinė sistema skirta ne branduolinių užtaisų perėmimui, o palydovų sunaikinimui. Tuo tarpu amerikiečiai nutyli apie savo orbitinių ginklų kūrimą. O jų yra pakankamai. Apie Vakarų pasirengimą pradėti "žvaigždžių karus" rašo RIA Novosti autorius Nikolajus Protopopovas.

Gynybos sistema

"Sargybiniai, kaip dabar oficialiai vadinama JAV kosmoso pajėgų kariai, reguliariai praneša apie priešpalydovinių raketų bandomąjį paleidimą Rusijoje. Paskutinį kartą JAV Gynybos departamentas tokius duomenis pateikė balandžio mėnesį. Apskritai Vašingtonas informavo apie aštuonis Rusijos "palydovinės" sistemos bandymus.

Akivaizdu, kad amerikiečiai turi omenyje priešraketinės ir kosminės gynybos sistemą A-235 "Nudol", kuriai Pentagonas priskyrė indeksą PL-19. Tai yra vienas slapčiausių Rusijos karinės pramonės komplekso įvykių.

Manoma, kad "Nudol" pakeis priešraketinės gynybos sistemą A-135 "Amur", kuri apima Maskvą ir Centrinį pramonės regioną. Naujos priešraketinės raketos bandymai prasidėjo 2014 metais Plesecko bandymų aikštelėje. Pagrindiniai A-235 taikiniai yra tarpžemyninių balistinių raketų kovinės galvutės. Atstumas yra daugiau nei pusantro tūkstančio kilometrų. Perėmėjai pasiekia dešimties Machų greitį.

"Nudol" amunicija priskiriama kosminėms raketoms. Matyt, tai buvo priežastis apkaltinti Rusiją militarizuojant kosmosą. Neva PL-19, kuri Jungtinėse Valstijose vadinama tiesiogine perimama priešpalydovine raketa, yra skirta tik ryšių palydovams, orbitinėms transporto priemonėms ir kitiems kosminiams objektams. Tai, JAV kariuomenės nuomone, labai riboja jų galimybes beveik orbitoje.

Pasak karo eksperto Aleksejaus Leonkovo, JAV nerimauja dėl šios priešraketinės raketos, nes jos ne iki galo supranta raketos priekinės dalies veikimo principą.

"Jie žino, kad ankstesnėje A-135 sistemoje buvo termobranduolinė galvutė, galinti atremti didžiulę balistinių raketų ataką", — paaiškino Leonkovas.

"Nudol" yra modernesnė, ji pasiekia maždaug 1 600 kilometrų aukštį. Mes neatskleidžiame jos kovinės dalies, todėl amerikiečiai sako, kad ji yra branduolinė. Aš to neatmetu: pasaulinė JAV kovinė koncepcija suponuoja masinį raketų naudojimą, o tam pasipriešinti reikalingos sistemos su branduolinėmis galvutėmis", — priduria jis.

Pasaulinis tinklas

Amerikiečiai, vykdydami atakas Rusijos kryptimi, patys aktyviai ruošiasi karinėms operacijoms orbitoje. Ne be reikalo jie daro viską, ką gali, kad trukdytų Maskvos ir Pekino pasiūlytam tarptautiniam derybų procesui dėl ginklų kontrolės erdvėje.

Reaguodamas į tariamą Rusijos ir Kinijos grėsmę, Pentagonas sukūrė visą "Gynybos strategiją kosmose". Pagrindinė mintis: užfiksuoti ir kontroliuoti Žemės orbitą, siekiant įgyti strateginį pranašumą. Tai, pasak strategijos autorių, atvers naujas galimybes planuojant ir vykdant karines operacijas.
Kol kas pagrindinis amerikiečių ginklas orbitoje yra palydovai. Pastaraisiais metais Pentagonas tam skyrė didelį dėmesį: jie aktyviai kuria ir gynybinius, ir puolamuosius erdvėlaivius.

Yra žinoma, kad amerikiečiai kosmose dislokavo pagrindinę vadovavimo, ryšių ir žvalgybos įrangą. Konservatyviausiais skaičiavimais, orbitoje dabar yra iki tūkstančio jų aparatų.

Be to, artimiausiu metu JAV tikisi pradėti gaminti ir paleisti mažus pigius palydovus į kosmosą. Pavyzdžiui, pažangiųjų tyrimų programa DARPA "Blackjack", kurios rėmuose planuojama orbitoje paleisti kelis šimtus mažų transporto priemonių, sujungtų į vieną tinklą. Pentagonas gali jas naudoti priešraketinėse gynybos sistemose, taip pat plačiajuosčiam ryšiui ar navigacijai.

Ilgai orbitoje galinčios būti "mini-shuttle X-37B" paskirtis nėra visiškai aiški. Paskutinio bandomojo skrydžio metu prietaisas kosmose praleido daugiau nei dvejus metus. Kai kurie ekspertai įsitikinę, kad "X-37B" yra mažų žvalgybinių palydovų, kuriuos galima paleisti per tam tikrą planetos tašką, nešėja. Kiti teigia, kad čia praktikuojamos kovinio kosminio sulaikymo technologijos.

Smūgiai iš kosmoso

Visiškai aišku, kai ne už kalnų ta diena, kai Pentagonas panaudos tikrus smūgio ginklus virš Žemės, prisidengdamas ta pačia "Rusijos ir Kinijos agresija kosmose".

Tai patvirtina sėkmingi priešpalydovinių ginklų bandymai. Taigi, dar aštuntojo dešimtmečio viduryje iš naikintuvo F-15 paleista raketa ASM-135 ASAT numušė mokslinį palydovą "Solwind" 555 kilometrų aukštyje. O 2008 metais priešraketinė raketa SM-3 sunaikino karinį palydovą JAV-193 250 kilometrų aukštyje.

Pastaraisiais metais, pažymėjo Leonkovas, amerikiečiai užsiima dviem pagrindiniais kosminių ginklų tipais: kinetiniu ir energetiniu. Pirmasis skirtas sunaikinti balistines ir viršgarsines raketas. Pavyzdžiui, "Multi-Kill" transporto priemonė yra mažų sulaikytojų nešėja. Ji gabena nuo šešių iki 20 kovinių galvučių palydovų.

"Kai aptinka balistinių raketų paleidimą, dirbtinis intelektas priima nepriklausomą sprendimą pulti, perėmėjai paleidžia ir sunaikina taikinius. Be to, tinkamai pritaikius, šie ginklai gali smogti į taikinius Žemėje", — sakė ekspertas.

Kalbant apie energetinius ginklus, Amerikos inžinieriai jau dabar intensyviai dirba prie aštuonių megavatų galingumo kosminio cheminio lazerio, kuris yra kosminės "Lazer" programos dalis. Planuojama kosmose dislokuoti apie dvi dešimtis tokių platformų.
Manoma, kad lazeriai sulaikys balistines ir viršgarsines raketas, tačiau esant palankioms sąlygoms, giedram orui, jos taip pat gali pataikyti į stacionarius Žemės objektus.