Amerikiečiai sukilo prieš režimą

Autorius: Viktorija Nikiforova Šaltinis: https://sputniknews.lt/columni... 2021-01-09 00:57:00, skaitė 932, komentavo 1

Amerikiečiai sukilo prieš režimą

Pasaulio bendruomenė neturėjo laiko apsirūpinti spragėsiais, kai Jungtinėse Valstijose kilo nauja pilietinė konfrontacija

Tūkstančiai Donaldo Trampo šalininkų užpildė centrines Vašingtono aikštes. Kadenciją baigiantis prezidentas kreipėsi į juos savo kalba. Viena vertus, jis vėl pavadino rinkimus nesąžiningais. Kita vertus — leido suprasti, kad neketina kovoti su šia neteisybe.

Ką gi, įsiaudrinusi minia nusprendė nelaukti Trampo malonės. Ji nuėjo šturmuoti Kapitolijaus. Su gana vangiu sargybinių pasipriešinimu žmonės įsiveržė į Senato ir Kongreso sales. Vyko šaudymas. Sprogo Molotovo kokteiliai.

Išsigandę senatoriai ir Kongreso nariai buvo išvežti į "slaptą saugią vietą".

Aktyvistai su vėliavomis pasidarė asmenukes ir paskelbė nuotraukas iš užgrobto pastato, kuriame kadaise buvo aukščiausia JAV įstatymų leidžiamoji valdžia. Nuotraukos glumina vaizduotę: žmonių atstovai pasislėpė po foteliais, kad išsigelbėtų nuo kulkų, suniokotas Nancy Pelosi kabinetas, kažkoks vyras su gobtuvu, sėdintis Kongreso pirmininko kėdėje...

Kažką panašaus pamatėme Ukrainoje 2014 metais. Kažkas panašaus šiandien vyksta — taip pat remiantis rinkimais — Centrinės Afrikos Respublikoje, vienoje iš skurdžiausių ir pavojingiausių pasaulio valstybių. Bet pamatyti tai Vašingtone, pozicionuojančiame save kaip pasaulio demokratijos sostinę?

Pasaulio žiniasklaida rašo apie tai, kas vyksta, santūriai: sako, taip, jie šaudo, maištauja, įveda kariuomenę — demokratijos kaina, ko jūs norite. Tačiau oficialios frazės nesuteikia supratimo apie to, kas vyksta, mastą ir unikalumą. Niekada anksčiau JAV istorijoje Amerikos žmonės nebuvo taip nusivylę savo aukščiausia galia, kad pultų Kapitolijų — visame pasaulyje pripažintą Amerikos demokratijos simbolį. Kas sukėlė šį nepaprastą įniršį?

Reikalas tas, kad užvakar paaiškėjo, kaip baigėsi balsavimas dėl kandidatų į Senatą iš Džordžijos valstijos. Viskas ten įvyko pagal tam tikrą algoritmą. Remiantis visų apklausų rezultatais, rinkėjai pirmenybę teikė kandidatams iš Respublikonų partijos. Tačiau dauguma balsų buvo atiduoti prieš terminą neakivaizdiniu būdu. Tai kelia tam tikrą painiavą rinkėjų identifikacijoje: pavyzdžiui, balsuojant paštu, parašas ant voko gali nesutapti su balsavimo biuletenyje esančiu parašu.

Kaip visada, ši netvarka — bei liūdnai pagarsėjusios "Dominion" — sužaidė demokratų naudai. Kandidatai iš Demokratų partijos su nedideliu pranašumu pateko į Senatą. Ką tai reiškia pavaldiems gyventojams?

Jei vadovaujant Trampui Amerika išmoko visų dvivaldystės puikybių, tai dabar ji pereina prie atviros vienos partijos sistemos. Demokratams pavyko primesti šaliai savo prezidentą. Jie išlaikė Kongresą. Ir dabar partija pasiekė daugumą Senate.

Tai reiškia, kad bet kokia Baideno ir jo komandos iniciatyva, bet koks paskyrimas vyks su švilpesiu, gavus pritarimą visais lygmenimis.

Tačiau milijonai amerikiečių atvirai bijo kairiosios naujojo tandemo darbotvarkės. Daugeliui tai atrodo negailestingas sunaikinimo karas, kurį progresyvios pakrantės paskelbė krašto ir "rūdijančio diržo" gyventojams.

"Žalioji sutartis" ("Green Deal") užbaigs pramoninės gamybos sutriuškinimą šalyje, be galo padidins elektros, maisto ir vaistų kainą. "Black Lives Matter" judėjimas sukels baltųjų gyventojų tiesioginį rasinį terorą. "Teisingieji" demokratiniai merai ir gubernatoriai atleis policiją. Agresyvi radikalaus feminizmo ir LGBT žmonių propaganda pribaigs šeimos ir bažnyčios institucijas.

Milijonai amerikiečių iš anksto bijo didesnių mokesčių: tai mėgstamiausias demokratų partijos žetonas. Tarp egzotiškesnių kairiųjų iniciatyvų — baltųjų amerikiečių mokestis juodaodžių naudai, mažumos kvotos įmonių vadovams ir įstatymų leidėjams, taip pat lyties keitimo leidimas vaikams ir paaugliams. Ne faktas, kad visa tai bus įgyvendinta praktiškai, tačiau dabar nėra jokių teisinių kliūčių nė vienai iš drąsiausių JAV demokratų idėjų.

Egzistuoja tikras pavojus, kad nugalėtojai demokratinių vertybių šalininkai ims keršyti savo politiniams oponentams ir apskritai visiems, kurie aktyviai nesiekia ištikimybės savo pasirinkimui. Tačiau apie žodžio laisvę teks visiškai pamiršti. Ką Amerika daro su šia laisve, pasaulis stebėjosi visus ketverius Trampo valdymo metus.

Amerikiečiai dešimtmečius kovojo su totalitariniais režimais kitose šalyse. Kovojo, propaganda terorizuodami visą pasaulį, negailėdami svetimų gyventojų ir nesibodėdami "humanitarinių" bombardavimų. Šiandien jie rimtai bijo, kad jų namuose gali karaliauti totalitarinis režimas.

"Tai, kas nutiko trečiadienį, — sako Takeris Karlsonas (Tucker Carlson) iš "Foxnews", — leis valdžios žmonėms iš jūsų atimti visas jūsų įgimtas amerikiečių teises: teisę kalbėti nebijant cenzūros, teisę susiburti, teisę gyventi nebijant sekimo, teisę užsidirbti pragyvenimui ir saugoti savo šeimą".

Abejotina, ar šios sistemos oponentai po ketverių metų galės išrinkti pagalbai Trampą ar kitą panašios orientacijos politiką. Demokratai yra pasirengę padaryti viską, kad pralaimėtų Respublikonų partija. Tarp jų neatidėliotinų iniciatyvų — milijonų migrantų įvežimas į JAV. Gavę asmens tapatybės korteles, jie galės balsuoti kituose rinkimuose — žinoma, visi jų balsai atiteks Demokratų partijai.

Suprasdami perspektyvas, dešimtys tūkstančių žmonių iš visos Amerikos užvakar vyko į Vašingtoną. Jų tikslas buvo užkirsti kelią Baideno kandidatūros pritarimui Kongrese. Be abejo, jie tikėjosi svarbių Donaldo Trampo žodžių. Galbūt jie tikėjosi į protestus įtraukti beviltiškiausius respublikonus. Tačiau nė vienas jų lūkesčių nepasiteisino. 

Amerikos politinė dauguma atvirai išdavė masę gyventojų. Nenuostabu, kad masės tiesiogine prasme lipo sienomis. Protestuotojų, besiropščiančių ant Kapitolijaus balkonų, nuotraukos neabejotinai kada nors pateks į istorijos knygas. Pats prezidentas paprašė žmonių taikiai išsiskirstyti ir pakvietė Nacionalinės gvardijos dalinius kovoti su jais.

Ginkluotas amerikiečių sukilimas Vašingtone nebuvo organizuotas, neturėjo sumanių lyderių ir buvo pasmerktas nesėkmei. 52 žmonės buvo areštuoti, keturi žuvo. Skubiai atlaisvintoje Kongresų salėje liaudies deputatai skubiai patvirtino rinkikų kolegijos sprendimą, faktiškai patvirtindami Džo Baideną JAV prezidentu.

Tačiau iš esmės niekas nėra baigta. Senoji, tradicinė Amerika eina į gatves įvairiausiuose JAV miestuose. Valdžia įvedė karius, paskelbė komendanto valandą. Tačiau milijonai amerikiečių jau nusiteikę "paskutiniam lemiamam mūšiui".

Užvakar šie milijonai turėjo savo šventą auką. Ashley Babbitt, simpatiška moteris, JAV oro pajėgų veteranė, buvo nužudyta per susišaudymą Kapitolijuje. Ji gyveno San Diege, buvo ištekėjusi, turėjo savo verslą. Ji atvyko į Vašingtoną palaikyti Trampo. Ji neturėjo ginklo. Kapitolijaus pastate Ashley padarė asmenukę. Į ją pataikė sargybinio kulka. Ashley Babbitt mirė pakeliui į ligoninę.

Autorės nuomonė gali nesutapti su redakcijos pozicija.