Paul’as Craig’as Roberts’as: Per kiek laiko Vašingtono vykdoma Rusijos, Kinijos, Irano demonizacija sukels karą?

Autorius: Jonas Kovalskis Šaltinis: https://jonaskovalskis.com/202... 2021-02-05 21:24:00, skaitė 1785, komentavo 24

Paul’as Craig’as Roberts’as: Per kiek laiko Vašingtono vykdoma Rusijos, Kinijos, Irano demonizacija sukels karą?

Neseniai dabartinis Baltųjų rūmų gyventojas Baidenas ir Rusijos prezidentas Putinas surengė savo pirmąjį pokalbį telefonu. Vladimiras Putinas pabrėžė, kad įtemptų santykių tarp Vašingtono ir Maskvos normalizavimas atitinka JAV, Rusijos ir viso pasaulio interesus. Panašu, kad Baidenas pademonstravo išsisukinėjimą šiuo itin svarbiu klausimu. Ir nors Amerikos prezidentas vis dėlto sutiko pratęsti sutartį dėl strateginių puolamųjų ginklų ribojimo, jis daugiausia kėlė JAV propagandos perdėtai aktualizuojamus klausimus.

Džo Baidenas ir Vladimiras Putinas. 2011 metai , Maskva. Baidenas ragina V.Putiną nedalyvauti Rusijos prezidento rinkimuose, iš esmės, sako atiduoti Rusiją Vakarų piratams sunaikinti. Nepavyko tada…

Atsižvelgiant į tai, kad nuo Clintono prezidentavimo laikų Vašingtonas daugybę kartų tiesiog vienašališkai atsisakė vykdyti savo įsipareigojimus pagal susitarimus su Rusija, SGA-3 atnaujinimas gali  reikšti ne taip jau ir daug. Santykių tarp dviejų branduolinių supervalstybių normalizavimas yra tikrai svarbus klausimas. Kadangi Rusija turi galimybę nušluoti JAV nuo žemės paviršiaus, Vašingtonui būtina atsižvelgti į tai, kokį įspūdį jo veiksmai sukelia Kremliui.

Vladimiras Putinas teisus, kad JAV ir Rusijos santykių normalizavimas atitinka ne tik abiejų šalių, bet  ir viso pasaulio interesus. Amerikos neokonservatorių sukurta įtampa dvišaliuose santykiuose yra ne tik  kliūtis ekonominiam ir moksliniam bendradarbiavimui, bet taip pat yra ir padidėjusios karinio konflikto  rizikos šaltinis.

Tačiau Rusija klysta, jei mano, kad Vašingtoną tikrai domina normalūs santykiai. Kremlius neturi pamiršti, kad santykių normalizavimas buvo prezidento D.Trampo tikslas, ir būtent šis tikslas paskatino JAV karinį-pramoninį kompleksą ir saugumo pajėgas organizuoti didžiulę šmeižto ir mistifikacijų kampaniją dėl tariamo suokalbio su Maskva, vadinamo Russiagate’u, kad būtų išvengta bet kokios santykių su Rusija atšilimo galimybės.  O po to jie faktiškai pašalino D.Trampą iš valdžios, pavogdami iš jo pergalę rinkimuose. Trejus metus buvo atliekamas tyrimas dėl kaltinimų, esą D.Trampas yra Rusijos agentas, ir tokiomis sąlygomis jis tiesiog negalėjo leisti sau nors kokį santykių normalizavimą, tuo pačiu nepatvirtindamas propagandos jam metamų kaltinimų, kad jis veikia Rusijos interesais. Kremlius turi suprasti, kad JAV valdžios blokui Rusija reikalinga tik kaip priešininkė, kad taip būtų galima pateisinti savo išpūstą biudžetą ir  perteklinę įtaką. Štai kodėl negali būti jokios kalbos apie santykių normalizavimą.

Kalbėti apie tai, ko negali būti, nėra prasmės. Prezidentas Putinas turi suvokti, kad kuo labiau jis sieks pagerinti santykius su Vašingtonu,   tuo labiau jis atrodys naivus ir patiklus JAV “partnerių” akyse. Pakanka tik peržvelgti klausimų, kuriuos Baidenas iškėlė per pirmąjį telefoninį pokalbį su Putinu, sąrašą: Rusijos kibernetinės atakos prieš JAV, kišimasis į rinkimus, premijos Talibanui už JAV kariškių nužudymą ir JAV finansuojamo opozicijos lyderio Navalno paleidimas.

Vašingtonas puikiai žino, kad tai yra JAV propagandos prasimanymai, naudojami informacinės agresijos  prieš Putiną ir Rusiją operacijose. Kaip Putinas gali tikėtis rasti bendrą kalbą su priešu, kuris atvirai kariauja prieš jį? Putinas turėtų elgtis kitaip. Kremlius turi aiškiai pasakyti, kad tik po to, kai Vašingtonas nustos demonizuoti Rusiją ir jos lyderį bei parodys savo suinteresuotumą pagerinti santykius, Rusija apsvarstys tokią galimybę. Putinas turi vengti žingsnių, kurie jį rusų akyse daro silpnu žmogumi, kuris nuolankiai kenčia nesibaigiančius amerikiečių įžeidinėjimus ir melagingus kaltinimus. Rusijos tauta nori matyti Putiną kaip Rusijos gynėją. Tik tada Vašingtonas pagaliau bus atsargesnis.

Problema ta, kad Vašingtonas įžūliai negerbia Rusijos vyriausybės, ir tokios nepagarbos įrodymų yra nepadoriai daug. Vašingtonas įvedė sankcijas Rusijos vadovybės nariams ir pirmaujančioms įmonėms. Vašingtonas užgrobė Rusijos konsulatus ir turtą JAV, aiškiai siekdamas provokacinių tikslų. Prezidento Putino adresu buvo išsakyta ir yra nuolat sakomos begalė įžeidžiančių pastabų. Vašingtonas nuvertė teisėtą Ukrainos vyriausybę ir po perversmo pakeitė ją į savo marionetinę, taip sukurdamas Rusijai problemų su Europos Sąjunga ir Ukraina. Vašingtonas kišosi į situaciją Baltarusijoje.  Neseniai Atstovų rūmų pirmininkė Nancy Pelosi ir Hillary Clitnon sakė, kad būtent Putinas įsakė D.Trampui nuvesti savo šalininkus šturmuoti Kapitolijų. “Visi keliai veda į Putiną”, – sakė Pelosi.

Kol Vašingtonas nepradės gerbti Rusijos, apie lygiateisių šalių derybas negali būti jokios kalbos. O tuo tarpu ši Vašingtono arogancija yra labai pavojinga, nes gali sukelti lemtingas klaidas užsienio politikoje ir netgi išprovokuoti karą. Rusija galėtų priversti save gerbti, jeigu į Vašingtono prasimanytus kaltinimus ir įžūlias provokacijas reaguotų griežčiau. Paprastas kaltinimų neigimas yra silpna pozicija. Kaip alternatyva Kremlius galėtų tiesiog atsukti Vašingtonui nugarą, ignoruoti visus kaltinimus ir imtų aktyviai įgyvendinti savo nacionalinius interesus visame likusiame pasaulyje.

Kol Rusija naiviai bandys įrodinėti, kad ji yra Vakarų dalis, situacija nepasikeis, o Rusija visada būs pretendentės pozicijoje. Kremliui būtų naudinga Vašingtoną pastatyti į tokią padėtį. Viešai gerai nušviesta spaudoje Rusijos, Kinijos ir Irano savitarpio gynybos sutartis labai atvėsintų karštas galvas JAV ir Izraelyje. Be to, visais įmanomais būdais Kremlius privalo užkirsti kelią galimybėms JAV finansuoti penktą koloną Rusijos viduje. Aleksejus Navalnas ir jo šalininkai yra Vašingtono agentai. Jie vykdo tą pačią propagandą Rusijos viduje, kurią Vašingtonas ir NATO vykdo už jos ribų.

Panašu, kad Kremlius mano, kad tai demokratiška, tačiau iš tikrųjų jis tokiu būdu naikina paskutinius savo demokratiškos reputacijos likučius Vakarų akyse. Dauguma europiečių ir amerikiečių Rusiją suvokia kaip diktatūrą, kuri nuodija demokratinių jėgų lyderį. Ši propaganda yra pavojinga amerikiečiams, rusams ir visam pasauliui, nes sukuria melagingą tikrovę. Vieną dieną ši realybė gali pradėti gyventi savarankiškai ir galiausiai sukeltų globalinį karą.

Šaltinis: https://www.globalresearch.ca/how-long-before-washington-demonization-russia-china-iran-leads-war/5735638

Iš anglų kalbos vertė Jonas Kovalskis , 2021-02-05