Audrius Bačiulis: Tapino viešųjų ryšių aferos tęsinys

Autorius: Audriaus Bačiulio Facebook įrašas Šaltinis: https://minfo.lt/aktualijos/st... 2021-03-05 19:37:00, skaitė 1428, komentavo 6

Audrius Bačiulis: Tapino viešųjų ryšių aferos tęsinys

Taigi, Andrius Tapinas šiandien nutarė davesti savo "parašų po peticija atšaukti peticiją rinkimo" aferą iki galo, nors žadėto milijono ir nesurinko (nors gal kol rašau, dasuko iki reikiamo skaičiaus). Bet rytoj penktadienis ir žmonės galvos apie savaitgalį, ne apie politiką.

Tad nešti savo klastotę Seimo pirmininkei, beždžioniaudamas autorius peticijos už prie pavaldinių Lygių galimybių kontrolieriaus tarnyboje priekabiavusio profesionalaus gėjaus Vytauto Reskevičiaus atstatydinimą iš Seimo Žmogaus teisių komiteto pirmininkų, Tapinas nutarė šiandien. Kai prieš tris dienas rašiau apie šią Tapino aferą, mano išvada dėl planuojamo masinio parašų klastojimo įvairiais internetiniais generatoriais buvo paremta logine išvada iš turimų netiesioginių įrodymų: Tiek feisbuką komentarais užplūdusia trolių armija, aiškinančia, esą nėra jokių kliūčių Google Forms sufabrikuoti reikiamą kiekį parašų; Tiek paties Tapino isteriška parama esamai valdžiai, polinkiu trolinti bei moralinių stabdžių nebuvimu.

Bet po šio įrašo geri žmonės atsiuntė diskusijos Tapino vadovaujamos Laisvės TV uždaroje grupėje skrynus, vienareikšmiškai liudijančius, jog akcija Nacionalinė Peticija „Milijonas parašų: Pabudome ir Kelkimės“ buvo nuo pat pradžių suplanuota kaip klastotė.

Tai yra, Laisvės TV vadovas Andrius Tapinas, iš anksto susimokęs su mažosios bendrijos "Una technologija" direktoriumi programuotoju Vytautu Butėnu ir debesų kompiuterijos bendrovės Virtustream vyriausiu site reliability engineer (nežinau, kaip tai lietuviškai) Audriumi Blaževičiumi atsitiktinių vardų generatoriaus ir, tikėtina, vogtų asmens duomenų bazių pagalba suklastojo per 800 tūkstančių neva asmenų parašų įrašų Google Forms, kuriuos teikia Seimo pirmininkei Čmilytei-Nielsen kaip tikrą daiktą.

Apie iš anksto suplanuotą parašų klastojimą liudija ne tik ši diskusija Laisvės TV uždaroje grupėje, bet ir minėjoto Butėno įrašas jo FB profilyje: "Ar kas nors dar <...> tiki, kad visi tie „parašai“ - realūs? Aš tiek tokio patikimumo parašų galėčiau per keletą dienų suorganizuot. O jei būčiau spėjęs citybee duomenų bazę nusipirkt kai dar nebrangiai pardavinėjo, tai bent 100000 iš jų būtų netgi realūs asmenys." Kaip ir Blaževičiaus įrašas Laisvės TV diskusijoje "girdėjau, kažkas parduoda už 8 eur su asmens kodais virš 100 tūkst. tikrų duomenų".

Viską vainikavo Tapino sprendimas: "Pirmadienį duosiu saviškiams darbo, tai gal prašysime pagalbos, nes čia puikiai viskas. Čia daugiau nei pakankamai info, kad nunešti į Seimą".

Aš ne teisininkas, bet gal Dominykas Vanhara patars: Ar tokioje aferoje, imituojant piliečių peticiją Seimui ir galimai naudojant vogtas asmenų duomenų bazes viskas švaru jei ne BK, tai bent ATPK požiūriu?