„Aš ne žudikas“: Slovakijos ministras pirmininkas sako, kad jis neatsisakys kokybiškos "Sputnik V" vakcinos

Autorius: BūkimeVieningi.lt Šaltinis: https://bukimevieningi.lt/as-n... 2021-03-06 20:40:00, skaitė 474, komentavo 0

„Aš ne žudikas“: Slovakijos ministras pirmininkas sako, kad jis neatsisakys kokybiškos

Slovakijos ministras pirmininkas Igoris Matovičius atsisakė galimybės grąžinti Rusijai „Sputnik V“ atsargas, sakydamas, kad jos bus naudojamos šalyje gelbėti gyvybes, nepaisant vyriausybės susiskaldymo.

„Sputnik“ negrįžta į Rusiją“, – rašė Matovičius savo „Facebook“ įraše didžiosiomis raidėmis.

Ministras Pirmininkas prisiminė, kaip jis buvo pavadintas „Putino šalininku“, kuris nusipelno vietos „gėdos salėje“ po to, kai pirmoji „Sputnik V“ partija atvyko į šalį šios savaitės pradžioje, o pati vakcina gavo tokias etiketes kaip „Rusijos geopolitinis ginklas“ ir „Kremliaus hibridinio karo įrankis.

 

Tačiau jis atkreipė dėmesį, kad jo oponentai kažkaip netikėtai nutilo po to, kai Rusijos tiesioginių investicijų fondas (RDIF), kuris remia „Sputnik V“ gamybą ir platinimą, pasiūlė atsiimti vakciną be jokių sankcijų Bratislavai, nepaisant to, kad prieš vakciną buvo labai priešiškai nusiteikta.

„Mes esame neatsiejama ES dalis, bet vis dėlto negaliu atsisakyti galimybės išgelbėti savo žmones kokybiška vakcina tik todėl, kad ji pagaminta Rusijoje… Aš nesu žudikas.“ – teigė Igoris Matovičius.

Slovakija tapo antrąja Europos Sąjungos šalimi po Vengrijos, užregistravusia „Sputnik V“ dėl Briuselio patvirtintų „Pfizer“, „Moderna“ ir „AstraZeneca“ vakcinų stygiaus. Rusijos vakcina, kurios veiksmingumas siekia 91 proc., vis dar laukia pagrindinio vakcinų reguliuotojo – Europos vaistų agentūros (EMA) – patvirtinimo.

 

Tačiau Europos Sąjungos šalims leidžiama teisėtai importuoti kitas vakcinas, jei tai yra skubus ir neatidėliotinas atvejis net jei vakcinos nėra pagamintos gamintojų, įtrauktų į vieningą ES vieningą imunizacijos viešųjų pirkimų planą.

BV inf