Antroji per savaitę: į Lietuvą atkeliavo nauja Rusijos SGD partija

Autorius: SputnikNews.lt Šaltinis: https://sputniknews.lt/economi... 2021-03-08 18:10:00, skaitė 1277, komentavo 2

Antroji per savaitę: į Lietuvą atkeliavo nauja Rusijos SGD partija

Rusijos kroviniai nedidelėmis partijomis reguliariai atkeliauja į respubliką. Ankstesnis SGD vežėjas į šalį atvyko praėjusį trečiadienį

VILNIUS, kovo 8 — Sputnik. Į Klaipėdos uostą atvyko tanklaivis su Rusijos suskystintų gamtinių dujų (SGD) kroviniu iš Vysocko, praneša portalas "Marinetrafiic.com".

Su Olandijos vėliava plaukiojantis laivas "Coral Energy" sekmadienio vakarą įplaukė į uostą. Jis atkeliavo iš Vysocko uosto, kur yra Rusijos bendrovės "Novatek" SGD gamykla. Šiuo metu SGD vežėjas yra netoli Klaipėdos terminalo, kurį reikia gabenti.

Ankstesnė 15 tūkstančių kubinių metrų SGD partija atkeliavo kovo 3 dieną.

Lietuva SGD terminalą pastatė 2014 m. Valdžia tokį žingsnį pateisino noru atsikratyti Rusijos "Gazprom" "monopolijos".

Tačiau terminalas respublikai kainuoja brangiai: "Klaipėdos nafta" už nuomą Norvegijai kasmet sumoka 60 milijonų eurų. Dažniausiai Lietuva SGD gauna iš Norvegijos ir Rusijos, yra gana retų tiekimų iš JAV.

Spalį Lietuvos energetikos ministerija turėjo parengti įstatymo projektą, kurio tikslas — sumažinti suskystintų gamtinių dujų (SGD) tiekimo į Klaipėdos terminalą kainą.

Ekspertai ne kartą pabrėžė, kad Lietuvos valdžios noras atsisakyti rusiškų dujų nėra susijęs su ekonominiu tikslingumu. Be to, pasak Nepriklausomos kuro sąjungos viceprezidento Dmitrijaus Gusevo, Lietuva perka Amerikos SGD, įskaitant spaudimą iš Vašingtono, kuris nori reklamuoti savo kurą Europos rinkoje.