Kovodama su koronavirusu ir Rusija ES prisiima lojančio šunyčio vaidmenį

Autorius: Irina Alksnis Šaltinis: https://sputniknews.lt/columni... 2021-03-10 14:45:00, skaitė 2121, komentavo 0

Kovodama su koronavirusu ir Rusija ES prisiima lojančio šunyčio vaidmenį

Krista Virtumer-Hohe, Europos vaistų agentūros (EVA) pirmininkė bei Austrijos sveikatos agentūros atstovė palygino galimybę skubiai patvirtinti "Sputnik V" vakciną su rusiška rulete

Tema kilo ne veltui: Austrija rodo neslepiamą susidomėjimą rusiška vakcina. Praėjusią savaitę Rusijos tiesioginių investicijų fondo (RDIF) delegacija surengė derybas su kancleriu Sebastianu Kurzu. Ir nors šalies vadovybė paskelbė, kad lauks leidimo vaistui patekti į Europos rinką iš EVA, stebėtojai vertina kaip reikšmingą faktą, kad kita įtakinga ir turtinga ES šalis yra pasirengusi bendradarbiauti vakcinų srityje su Maskva.

Po Virtumer-Hohe pareiškimo iškartsekė "Sputnik V" kūrėjų reakcija, kurie reikalavo viešo Europos pareigūnės atsiprašymo.

EVA vadovė iš tikrųjų gerokai peržengė ne tik savo formalių įgaliojimų, bet ir tik padorumo ribas. Pirmiausia ji šiurkščiai pažeidė profesinę etiką, kvestionuodama 46 šalių, kurios jau patvirtino "Sputnik V", nacionalinių reguliavimo institucijų kvalifikaciją. Be to, EVA iki šiol neleido sau panašiai kalbėti apie jokius kitus vaistus — tai suprantama, nes tokia pozicija yra akivaizdžiai neprofesionali. Na, o tai, kad agentūra negailėjo epitetų​​pareiškimuose apie Rusijos sukurtą vakciną, išduoda jos atvirą politinį šališkumą ir tuo pačiu banalų rasizmą, kuris nemato reikalo laikytis priimtų  taisyklių Rusijos atžvilgiu.

Tačiau Virtumer-Hohe elgesys yra visiškai suprantamas, atsižvelgiant į vis didėjančią vakcinacijos problemų bangą Briuselyje. Visi kruopščiai apgalvoti ir visiškai atitinkantys dabarties ideologiją europiniai planai suskaidyti į gabalus. Vietoj siūlomos griežtai centralizuotos procedūros, atmetant rusiškus ir kitus "neteisingus" vaistus, EVA buvo priversta pradėti "Sputnik V" patikrinimo procesą dėl sertifikavimo. Be to, vakcina turi labai įspūdingą paramos grupę, kuriai vadovauja Vokietija.

Vakcinacijos padėtis sąjungoje yra tokia sunki, kad Europos Komisija pripažino ES valstybių narių teisę savarankiškai pirkti vaistus iš gamintojų, kurie nebuvo patvirtinti Briuselyje.

O žiniasklaida jau atvirai rašo ne tik apie "Putino propagandinę sėkmę Europos širdyje", bet ir apie Europos strategijos nesėkmes. Vokietijos "Die Welt" atskleidė priežastis, kodėl mažytė San Marino valstija viena pirmųjų užregistravo "Sputnik V". Šalies, kurią labai paveikė pandemija, valdžia (pirmoji vieta pasaulyje pagal mirties nuo koronaviruso ir visų gyventojų santykį) teigė, kad bandydami gauti vakcinas centralizuotai, jie pavargo minti Briuselio slenksčius. Viskas buvo neveiksminga: "Todėl mes kreipėmės į Rusijos Federaciją ir taip gavome prieigą prie "Sputnik V".

Kitas pavyzdys, kai nacionalinės valdžios institucijos perėmė iniciatyvą iš Europos Sąjungos rankų, buvo aktyvūs Italijos veiksmai, kurie taip pat aiškiai suvokė, kad skęstančiųjų gelbėjimas yra pačių skęstančiųjų reikalas.

Prieš kelias savaites ES įvedė vakcinų eksporto blokavimo mechanizmą, o italai pirmieji taikė šią procedūrą. Bendrovė "AstraZeneca" planavo į Australiją išsiųsti 250 tūkstančių savo vaisto dozių, pagamintų įmonėje Italijos mieste Ananjyje.

Tuo tarpu Australijoje reikalai su COVID-19 yra daug geresni nei Europoje: susirgimų skaičius yra palyginti mažas, o šalis jau turi 300 tūkstančių vakcinos dozių, o tai leis jai atsilaikyti iki savo gamybos naudojant "AstraZeneca" technologiją jau šį mėnesį.

Taigi Italijos valdžios institucijos paprasčiausiai atmetė prašymą eksportuoti siuntą. Ir ministras pirmininkas Marijus Dragis paragino ES griežčiau veikti prieš įmones, kurios nevykdo savo sutartinių įsipareigojimų tiekti vakcinas ("AstraZeneca" pirmauja šiame antireitinge).

Tuo Italijos aktyvumas neapsiribojo: prieš dvi dienas tarp RDIF ir "Adienne Pharma & Biotech" buvo pasirašytas susitarimas dėl "Sputnik V" gamybos Italijoje, kas tapo pirmuoju tokio pobūdžio dokumentu Europoje.

Tačiau Briuseliui lyg ir mažai didėjančios ES narių "iniciatyvos" — ir kituose "frontuose", ypač ekonomikos, viskas ne ką geriau. Verslas labai niūriai žveldia į esamą padėtį ir ateities perspektyvas.

Europos ekonomikos atsigavimas vėluoja, nuolatiniai apribojimai sulėtina įmonių darbą, nuteka kapitalas, o artėjančiam turizmo sezonui gresia sutrikimai. "Bloomberg" skaičiavimais, dėl lėto skiepijimo tempo ES gali prarasti nuo 50 iki 100 milijardų eurų.

Nenuostabu, kad tokioje situacijoje Europos Sąjunga neturi laiko stiprinti disciplinos savo gretose. Ir ji priversta užmerkti akis į tai, kaip jos narės vis labiau persiorientuoja kovai su pandemija atsižvelgdamos į realybę, o ne ideologiškai patikrintą ir nepriekaištingą strategiją, egzistuojančią tik popieriuje.
Na, o Europos pareigūnams, kurie yra priversti keisti savo nuostatas ir veiksmų programą, lieka tik smulkūs "įkandimai", kaip Virtumer-Hohe pareiškimas apie "Sputnik V" ir "rusiška ruletę".

Autorės nuomonė gali nesutapti su redakcijos pozicija.