aKinija parodė Rusijai kaip reikia kirsti sankcijomis JevroSojūzui ir Pribaltikai

Autorius: Mindė Šaltinis: http://ldiena.lt/... 2021-03-25 00:19:00, skaitė 3023, komentavo 89

aKinija parodė Rusijai kaip reikia kirsti sankcijomis JevroSojūzui ir Pribaltikai

Kinija momentaliai ir griežtai sureagavo į JevroSojūzo bandymą lįsti prie jos su savo degradiška „vertybių politika“ ir mokyti žmogaus teisių. Dar tą pačią dieną buvo įvestos atsakomosios sankcijos prieš JevroSSojūzą, o smūgis buvo kirstas ne tik konkretiems žmonėms, bet ir "vieningos Europos"  valdžios organams. Lietuvai taip pat teko Pekino sankcijų, kuri nusprendė tapti pagrindiniu dainininku antikiniškame chore. Kinijos sankcijų fone Rusijos politika savo europietiškų kaimynių atžvilgiu atrodo neįtikėtinai švelni, taiki ir alsuojanti iki galo neišgyvendintomis 1990-ųjų metų iliuzijomis, kad galima su vakarais susidraugauti.

JevroSojūzas pirmą kartą po revoliucingų studentų išvaikymo Tianjanmenio aikštėje įvedė sankcijas Kinijai. Priežastim tapo „uigūrų teisės“: pilietinės, švietimo ir tautinės mažumos kalbinės teisės, kurios, europietiškų šalių nuomone, yra diskriminuojamos.

Briuselis ir JevroSojūzo valstybės narės pareiškia, kad autonominiame Sinczian-Uigūrų rajone daugelį metų buvo sistemingai pažeidžiamos žmogaus teisės: priverstinė uigūrų asimiliacija, jiems primetama oficiali ideologija, areštuojami ir kankinami jų lyderiai. Europietiška fake news juo labiau nesirenka išsireiškimų ir rašo apie „uigūrų genocidą“.

Aiškintis JevroSojūzo kaltinimus iš esmės  - tai reiškia parodyti jiems nepelnytą garbę.

Veidmainystėje paskendę europiečiai tūkstančius kartų įrodė, kad žmogaus teisės jiems - tai tik diplomatinis vėzdas, kurį jie naudoja arba nenaudoja priklausomai nuo politinio tikslingumo.

Kada jiems naudinga, jie mato žmogaus teisių pažeidimus ten, kur jų nėra. Kai tai nėra naudinga, jie nemato net ten, kur  jie akį rėžia. Jei Europa ramiai užmerkia akis prieš rusų diskriminaciją Pribaltikoje, tai ar jai kažką ten pezalioti apie uigurus. Pirmiausia pradžiai tegul išsiaiškina su žmogaus teisėmis savo „vertybių irštvoje“.

Kalbant apie realią politiką, JevroSojūzo sankcijos Kinijai - tai yra  iš tiesų svarbus momentas.  Po 30 metų trukusiu Pekino ir Vakarų santykių vystymosi etapu , kada pastarieji tikėjosi, kad Dangaus imperija taps globalaus pasaulio dalimi,  nubrėžta linija. USA šią liniją nubrėžė dar prieš kelerius metus, o pirmųjų Kinijos ir USA derybų žlugimas po D. Baideno administracijos atėjimo į Baltuosius rūmus tik patvirtino, kad Pekino paskelbimas priešu ir pagrindine strateginė grėsmė  - nėra asmeninis skandalingo Donaldo Trampo "kaprizas".

Dabar tai suprato ir Europa, kuri taip pat nubrėžia liniją, nors D.Trampo laikais tikėjosi, kad paaštrėjimas su KLR yra laikinas, ir bandė praslysti sausi „audrai siaučiant“, palaipsniui vystydama ekonominį bendradarbiavimą su Kinija. Tačiau strateginiai europietiški sąjungininkai visada plauks USA geopolitikos farvateryje. Jei Kinijos priešiškumas - tai ne Donaldo Trampo keistenybė, o „dvipartinis sutarimas“ Vašingtone, tada viskas: keliame sankcijų vėzdą ir kalbame apie uigūrų teises, kurių diskriminacijos niekada anksčiau kaip kokie užsispyrę nenorėjo matyti.

Tačiau yra neįdomu svarstyti apie europietišką politiką. Europiečių  elgesys yra labai nuspėjamas ir įprastas iki nuobodybės.

Išties kur kas įdomesnė yra Kinijos reakcija, kuri daug kam buvo netikėta. Pekinas į išpuolį prieš save sureagavo greitai ir griežtai.

Dar tą pačią dieną buvo įvestos atsakomosios sankcijos prieš jevroSojūzą, ir kinai jas nedelsdami išplėtė ištisoms JevroSojūzo institucijoms.

Sankcijos buvo pritaikytos politikos saugumo komitetui prie euro komisijos,   Europos parlamento žmogaus teisių pakomitečiui ir nekomercinėms organizacijoms, propaguojančioms europietišką politiką Kinijos atžvilgiu.

Kas liečia personalines sankcijas, tai Briuselio pareigūnams ir politikams iš JevroSojūzo šalių draudžiama ne tik atvykti į KLR, bet ir vykdyti verslą su Kinija. Verslo embargas taikomas viskam, kas siejama su nepageidaujamais asmenimis  įmonėse. Labai svarbi priemonė, turint omenyje, kad kalbama apie naują ekonominį pasaulio lyderį.

Be visų kitų, nuo kinietiškų atsakomųjų sankcijų kliuvo ir Lietuvai. Į sankcijų sąrašą buvo įtraukta seimo narė Dovilė Šakalienė. JevroSojūzo rezoliucijos dėl uigūrų tekstas buvo parengtas būtent Vilniuje: atrodo, kad Lietuvai nepakanka to, kad ji yra europietiško antirusiško choro pagrindinė “zavadyla” - ji be to nusprendė būti “zapepevala” dar ir anti kinietiškame chore..

Ir dabar Lietuvos URM kartu su kitais "nuskriaustais" iš JevroSojūzo patetiškai stena: o mus tai už ką ?

Kinijos sankcijos buvo pernelyg greitos ir netikėtos, kad europiečiai galėtų nuslėpti savo nuostabą. Kaip tai sankcijos? Sankcijos - ir prieš mus?

Pastaraisiais metais Kinija Vakarų atžvilgiu elgėsi santūriai ir ramiai, ir atsakomoji griežta reakcija,  ir dar per tokį rekordinį laiką tapo netikėtumu.  Su Kinija nenorėta nutraukti santykių - tai šiuolaikiniame pasaulyje tai tiesiog neįmanoma. Europa tiesiog norėjo toliau tęsti pokalbį savo mėgstamu tonu - iš aukšto ir susireikšminusiai-paniekinamai. Ir dėl to ji panaudojo savo standartinį būdą:  ji pareiškė apie savo „moralinį pranašumą“.

Reaguodamas į tai, Pekinas net nepradėjo, švelniai tariant, rodyti pirštu į pačio JevroSojūzo nepriekaištingumą dėl žmogaus teisių klausimuose, kaip tai daro Maskva. Jis tiesiog paėmė ir „įkirto atsakymą“.

Kinijos fone Rusijos reakcija į priešišką vakarų šalių politiką, kurią Pribaltikos spec. tarnybos pavaizduoja kaip „rusiškos agresijos“ apraišką, atrodo švelni, taikinga ir bestuburė. Ar tai yra iki galo neišgyvendintas dešimto dešimtmečio idealizmas apie draugiškų, lygių ir pagarbių santykių su vakarais galimybę, ar tai sentimentalūs snargliai apie tai, kaip kažkada-tai gyvenome vienoje šalyje su kai kuriais iš naujų sankcijų iniciatoriais. Bet kokiu atveju Rusijoje vis dar yra pakankamai tų, kurie į priešiškus išpuolius reaguoja katino Leopoldo žodžiais: vaikinai, gyvenkime draugiškai.

Kinija parodė, kaip reikia efektingai atsakyti į sankcijas. Iškart kirsti atgal: greitai, tiksliai ir kietai.

Kodėl tai efektinga ? Nes sankcijinio karo iniciatoriai iškart pradėjo žaisti atgal.

Štai, pavyzdžiui, čia yra Lietuvos URM reakcija į Kinijos sankcijas. „Ambasadoriui buvo priminta, kad asmenų, kuriems taikomos ribojamosios priemonės pagal globalinį sankcijų režimą už JevroSojūzo žmogaus teisių pažeidimus, patvirtinto vakar Briuselyje vykusiame JevroSojūzo užsienio reikalų sovieto posėdyje, sąrašas nėra nukreiptas prieš kurią nors šalį “, sakoma žinybos žinutėje apie Kinijos diplomatinio atstovo iškvietimą į URM.

Tai yra, Lietuva nevykdo anti kinietiškos politikos ir neturi nieko prieš KLR. Sankcijos buvo įvestos ne prieš Kiniją, o kai kuriems kiniečiams.

O štai jeigu taip pat atsakant į eilinį antirusišką išpuolį, momentaliai imti ir atjungti  Lietuva nuo BRELL žiedo dar iki jos sinchronizacijos su JevroSojūzo elektros tinklais, tai gali paaiškėti, kad Vilnius taip pat nevykdo ir antirusiškos politikos.

Na šiaip, tik įvedė sankcijas keliems pareigūnams už "Navalno bylą" ir Jurijui Meliui už 1991 metų sausio 13 dieną, o šiaip, bendrai paėmus, visas lietuviškas šūdelitis visada buvo vieni rusofilai. Prašom, bendradarbiaukime, derėkimės ir įjunkite mums šviesą, labai prašome.