Seimo Laisvės frakcija po susitikimo su Arūnu Dulkiu: imuniteto pasas turėtų galioti didesnei visuomenės daliai

Autorius: BūkimeVieningi.lt Šaltinis: https://bukimevieningi.lt/seim... 2021-04-08 09:51:00, skaitė 665, komentavo 22

Seimo Laisvės frakcija po susitikimo su Arūnu Dulkiu: imuniteto pasas turėtų galioti didesnei visuomenės daliai

Antradienio popietę Seimo Laisvės frakcija nuotoliniu būdu susitiko su sveikatos apsaugos ministru Arūnu Dulkiu ir jo komandos nariais bei aptarė aktualiausius su pandemijos valdymu susijusius klausimus. Laisvės frakcijos narių teigimu, vis didesnei visuomenės daliai įgyjant imunitetą, būtina pasirengti įvairiems scenarijams, kaip Lietuvos gyventojai galės grįžti į įprastą socialinį gyvenimą.

Susitikimo metu kalbėta apie artimiausių veiksmų, valdant pandemiją, planą, vakcinacijos eigą, e. sveikatos sisteminius pajėgumus vykdant masinę vakcinaciją, imuniteto pasą ir visuomenės psichinės sveikatos būklę.

„Pandemijos valdymas yra itin kompleksiškas procesas, todėl pakvietėme sveikatos apsaugos ministrą diskusijai ir pasidalinome frakcijos įžvalgomis. Kova su pandemija įsibėgėja, auga vakcinacijos apimtys, vis didesnė gyventojų dalis įgyja imunitetą. Turime galvoti, kaip visuomenę grąžinti į viešąjį gyvenimą. Imuniteto pasą šalies viduje matome kaip tinkamą išeitį, ypač turint omenyje, kad panaši priemonė jau rengiama ir visos Europos Sąjungos lygmeniu“, – teigė Seimo Laisvės frakcijos seniūnė Ieva Pakarklytė.

Laisvės frakcija siūlo įvesti imuniteto pasą ir su juo susijusius karantino ribojimų atlaisvinamus, sietinus ne tik su vakcinacija, bet ir su įgytu imunitetu persirgus ar neigiamu testo, kompensuojamo valstybės, rezultatu.

Frakcijos nariai pritaria, kad, siekiant suvaldyti pandemiją, didžioji visuomenės dalis turi būti pasiskiepijusi, tačiau svarbu apgalvoti, kokie iššūkiai šiame procese gali kilti.

„Kad nešvaistytume laiko ir vakcinų, labai svarbu gebėti lanksčiai ir greitai judėti tarp vakcinacijos prioritetinių grupių. Jei matome, kad kažkurioje gyventojų grupėje skiepijimas vyksta vangiai ar laukiama konkrečios vakcinos, negalime užstrigti. Savivaldai turėtų būti suteikta daugiau galimybių lanksčiau judėti per prioritetines grupes. Taip pat ruošiantis masinei vakcinacijai, valstybė privalo užtikrinti sklandų e. sveikatos veikimą ir reikiamus sisteminius pajėgumus“, – kalbėjo I. Pakarklytė.

Susitikimo metu taip pat diskutuota apie šiuo metu taikomus suvaržymus. Frakcijos nariai akcentavo kylančius iššūkius švietimo sektoriuje ir pabrėžė, kad Sveikatos bei Švietimo, mokslo ir sporto ministerijos turėtų pateikti planą, suteikiantį moksleiviams galimybę nors trumpam sugrįžti į mokyklas dar šiais mokslo metais. Tai ypač aktualu galvojant ne tik apie mokinių pasiekimus, bet ir emocinę būklę.

Diskutuota, kad šiuo metu galiojantys bendravimo bei laisvalaikio suvaržymai daro neigiamą įtaką ir didesnės visuomenės dalies psichinei sveikatai.

„Nuo pirmojo karantino paskelbimo pradžios praėjo jau daugiau nei metai. Ypač didelį susirūpinimą kelia visuomenės emocinės ir psichikos sveikatos būklė. Jau anksčiau ne kartą kėlėme klausimą tiek dėl žmonių vis prastėjančios emocinės savijautos, tiek dėl sisteminių pertvarkų psichikos sveikatos srityje – psichikos sveikatos paslaugų pertvarkos ir plėtros plano bei jo vykdymo. Nuogąstaujame, kad dėl pandemijos valdymo į paraštes nebūtų nustumta visuomenės psichikos sveikata“, – sakė frakcijos narė Morgana Danielė.

Plačiau aptarti psichinės sveikatos klausimams sutarta organizuoti atskirą Laisvės frakcijos ir Sveikatos apsaugos ministerijos atstovų susitikimą. Frakcijos nariai yra pasirengę aktyviai įsitraukti į su šia sritimi susijusių problemų sprendimą.

LRS inf.