Landsbergis papasakojo, kada Lietuvoje atsiras Imuniteto pasai

Autorius: SputnikNews.lt Šaltinis: https://sputniknews.lt/society... 2021-04-08 09:07:00, skaitė 1138, komentavo 8

Landsbergis papasakojo, kada Lietuvoje atsiras Imuniteto pasai

Užsienio reikalų ministras pažymėjo, kad Imuniteto pasų įvedimas priklausys nuo vakcinų nuo koronaviruso tiekimo

VILNIUS, balandžio 7 — Sputnik. Lietuviškasis imuniteto pasas pradės veikti tuomet, kai vakcina bus prieinama visiems gyventojams, sako užsienio reikalų ministras Gabrielius Landsbergis.

Apie tai spaudos konferencijoje po susitikimo su Ispanijos Karalystės užsienio, Europos Sąjungos reikalų ir bendradarbiavimo ministre Arancha González Laya pareiškė Lietuvos URM vadovas Gabrielius Landsbergis. 

"Tą dieną, kai turėsime vakcinas ir galėsime pasiūlyti visiems Lietuvos žmonėms, imuniteto pasas pradės veikti. Jis leis mums laisviau žiūrėti į naujas veiklas ir naujų veiklų atidarymą", – sakė ministras.

Gabrielius Landsbergis su Ispanijos Karalystės užsienio, Europos Sąjungos reikalų ir bendradarbiavimo ministre Arancha González Laya
Gabrielius Landsbergis su Ispanijos Karalystės užsienio, Europos Sąjungos reikalų ir bendradarbiavimo ministre Arancha González Laya

Jis pažymėjo, kad galimybė pasiūlyti vakcinas visiems žmonėms priklausys nuo vakcinų tiekimo, tačiau ministras tikisi, ką tą pavyks padaryti iki vasaros pradžios.

Landsbergis pažymėjo, kad šiuo metu dėl nacionalinio imuniteto paso Vyriausybėje vyksta "rimta diskusija".

"Kalbama apie realius instrumentus, kuriuos patvirtinus, galėtume užtikrinti žmonėms didesnę laisvę judėti ar kažkur dalyvauti", – sakė jis.

Kaip sakė González Laya, Ispanija nori, kad dokumentas veiktų visoje Europoje. "Tai yra būdas palengvinti grįžimą prie tvarkingo ir saugaus judėjimo", - paaiškino ji.

Ministrė pažymėjo, kad Ispanijai tokio dokumento įvedimas yra prioritetas, nes turizmas yra svarbi šalies ekonomikos dalis. 

Susitikime su Ispanijos ministre Lietuvos prezidentas Gitanas Nausėda pasisakė už šalių narių susitelkimą, šalinant trikdžius vakcinų tiekimo grandinėse, ir teigė palaikąs sprendimą nepanaudotą vakcinų kiekį paskirstyti ES šalims narėms pro rata principu. 

Lietuvos prezidentas Gitanas Nausėda su Ispanijos ministre
Lietuvos prezidentas Gitanas Nausėda su Ispanijos ministre

Šalies vadovas taip pat pasisakė už žaliojo sertifikato įvedimą, jei šis apims imuniteto nuo COVID-19 identifikavimą ir remsis Europos vaistų agentūros autorizuotomis vakcinomis.

Anksčiau ministrė pirmininkė Ingrida Šimonytė teigė, kad su ekspertais vis dar diskutuojama, kokį žmogų galima laikyti epidemiologiškai saugiu ir turinčiu teisę įgyti Imuniteto pasą.

Karantinas Lietuvoje pratęstas iki balandžio pabaigos. Tačiau nuo balandžio 7 dienos nutarta panaikinti judėjimo tarp savivaldybių apribojimus.

Per visą pandemijos laikotarpį Lietuvoje buvo nustatyta daugiau kaip 220 tūkstančių koronaviruso atvejų, mirė daugiau nei 3,6 tūkstančio žmonių.