Lietuva taps dar labiau vakarietiška – Vyriausybė tikisi, kad plūstels daug darbo jėgos iš Baltarusijos

Autorius: Ekspertai.eu Šaltinis: https://www.ekspertai.eu/lietu... 2021-04-22 16:39:00, skaitė 1082, komentavo 3

Lietuva taps dar labiau vakarietiška – Vyriausybė tikisi, kad plūstels daug darbo jėgos iš Baltarusijos

Ekonomikos ir inovacijų ministrė Aušrinė Armonaitė. Nuotr. facebook.com

Vyriausybė balandžio 21 d. pritarė Ekonomikos ir inovacijų ministerijos inicijuotam įstatymų paketui, kuriuo sudaromos palankesnės sąlygos perkelti įmonės darbuotojus ir jų šeimos narius, perkeliant įmonės veiklą ar jos dalį iš trečiųjų šalių į Lietuvą. Apie tai skelbiama Vyriausybės pranešime visuomenei „Lietuvoje investuojančiam Baltarusijos verslui – lengvatos dėl darbuotojų perkėlimo“.

„Norėdami sustiprinti savo konkurencingumą, pritraukti dar daugiau tarptautinių investicijų ir talentų, turime jiems pasiūlyti patrauklias sąlygas. Tarp jų – patogų darbuotojų ir jų šeimos narių perkėlimą į Lietuvą. Tikiuosi, kad šia galimybe pasinaudos ir mūsų kaimynai baltarusiai, kurie galėtų saugiai tęsti savo veiklą Lietuvoje. Šiuo metu galimybėmis investuoti ir persikelti į Lietuvą domisi daugiau kaip 100 Baltarusijos įmonių“, - pasakė Ekonomikos ir inovacijų ministrė Aušrinė Armonaitė.

Investicijų, Užimtumo ir Užsieniečių teisinės padėties įstatymų pataisos numato, kad dėl leidimo gyventi Lietuvoje galėtų kreiptis ne tik aukštos kvalifikacijos, bet ir visi perkeliami darbuotojai. Užimtumo tarnyba nevertintų tokių darbuotojų kvalifikacijos ar darbo patirties – dėl jų tinkamumo dirbti spręstų pats investuotojas. Taip pat nebūtų vertinama, ar šeimos nariai atitinka darbo rinkos poreikius – jie turėtų teisę dirbti Lietuvoje ir gautų tokios pat trukmės leidimą gyventi.

Ši nuostata galiotų Lietuvoje investuojančioms įmonėms iš trečiųjų šalių, turinčioms įsipareigojimų dėl investicijų už ne mažesnę kaip 1,45 mln. eurų sumą ir ketinančioms sukurti ne mažiau kaip 20 darbo vietų. Siekdamas užkirsti kelią išnaudojimo atvejams, investuotojas įsipareigotų savo darbuotojams mokėti ne mažesnį kaip 1,5 vidutinį darbo užmokestį pagal savivaldybę, kurioje investuojama.

Įstatymų pakeitimus Seimas turėtų svarstyti pavasario sesijoje. Jei Seimas pritars, įstatymų pakeitimai įsigaliotų š. m. birželio 1 dieną.

Nuo pernai rugpjūčio, kai Baltarusijoje prasidėjo masiniai protestai prieš autoritarinį režimą, į Lietuvą persikėlė ne viena tos šalies ar jos verslininkų įkurta įmonė. Tarp jų – baltarusių įkurta JAV IT milžinė „Epam Systems”, populiaraus žaidimo „World of Tanks“ kūrėja „Wargaming”, moterų sveikatos programėlę kurianti „Flo Health“, programinės įrangos bendrovės „Coherent Solutions“ ir „Godel Technologies“.

Užsienio investicijų plėtros agentūros „Investuok Lietuvoje“ duomenimis, šiuo metu beveik 80 įmonių iš Baltarusijos jau pradėjusios veiklos perkėlimo procesus arba jau aktyviai svarsto perkelti savo veiklą į Lietuvą.

Šaltinis: lrv.lt