"Mus tiesiog sunaikins". Pentagonas atrado JAV saugumo pažeidžiamumą

Autorius: SputnikNews.lt Šaltinis: https://sputniknews.lt/columni... 2021-05-04 10:23:00, skaitė 2957, komentavo 1

Rusija ir Kinija strateginių ginklų srityje rimtai lenkia JAV. Šią Pentagonui nemalonią išvadą neseniai išsakė Amerikos strateginės vadovybės vadovas admirolas Čarlzas Ričardsas

Kalbėdamas per posėdį Senato ginkluotųjų pajėgų komitete, jis pripažino, kad Vašingtonas nebegali sutalpinti Maskvos ir Pekino su "Šaltojo karo reliktais" — tarpžemyninėmis balistinėmis raketomis (ICBM) "Minuteman III". Apie tai rašo RIA Novosti autorius Andrejus Kocas.

Pasenusios raketos

Pentagonas šiandien turi apie 450 "LGM-30G Minuteman III". Jungtinės Valstijos neturi kitų tarpžemyninių balistinių raketų.

Admirolas Čarlzas Ričardsas teisus: Minutininkai yra Šaltojo karo reliktas, pirmosios raketos budėjo daugiau nei prieš pusšimtį metų. Strateginė vadovybė taip pat turėjo galingesnes tarpžemynines balistines raketas — sunkųjį "LGM-118A", galintį gabenti dešimt kovinių galvučių, kurių kiekvienos talpa buvo 300 kilotonų. Tačiau jie buvo pašalinti pagal START II sutartį. Nuo to laiko amerikiečiai užsiima tik atskirų "Minuteman III" komponentų modernizavimu.

"Tai yra praėjusio amžiaus 70-ųjų ginklas. Ir kaip mes galime tikėtis, kad jis neutralizuos grėsmes 2020-2030-aisiais?" — klausia admirolas jis. — Daugelis šių raketų mechanizmų ir dalių nebegaminami. Niekas nežino, kaip Jie pasenę, įmonėms nėra pelninga stengtis atnaujinti gamybą. Mums reikia veiksmingų ginklų sistemų, kurios iš tikrųjų ten pateks.

JAV yra tarpžemyninių balistinių raketų projektai, skirti pakeisti "Minuteman III". Pagal GBSD ("Ground-Based Strategic Deterrent") programą pernai rugsėjo 8 dieną oro pajėgos įsakė sukurti naujas raketas "Northrop Grumman", kuri iš biudžeto gavo 13 mlrd ir visos perginklavimo išlaidos sieks 95 mlrd. USD.

"Veterano" pakeitimas

Šios raketos turėtų kelti pavojų šio dešimtmečio pabaigoje ir tarnauti iki 2080 metų. Apie jas dar nėra daug informacijos. Yra žinoma, kad svorio ir dydžio charakteristikos yra maždaug tokios pačios kaip "Minuteman III", nes jie neplanuoja žymiai modifikuoti paleidimo įrenginių. GBSD — trijų pakopų kietasis kuras, jo nuotolis yra mažiausiai 15 tūkstančių kilometrų. Šį diapazoną suteiks naujasis sudėtinis kuras. Natūralu, kad kuriant yra naudojama moderniausia elementų bazė, tikslumas bus žymiai padidintas dėl korekcijos, pagrįstos GPS signalu.

Būsimose raketose bus sumontuotos 475 kilotonų talpos termobranduolinės kovinės galvutės W87 mod 1. Kiek telpa vienoje ICBM, vis dar nežinoma. Bazės vietos nesikeis. "Minuteman III" yra dislokuotas trijose JAV oro pajėgų bazėse: Warren (Vajomingas), Malmstrom (Montana) ir Minot (Šiaurės Dakota). Kiekviena turi 150 raketų. Remiantis Pentagono planais, pirmieji GBSD projekto ICBM bus paleisti 2027 metais ir visiškai pakeis savo pirmtakus iki 2036 metų.

Reikia pasakyti, kad kai kurie Amerikos įstatymų leidėjai mano, kad JAV branduolinės triados antžeminė dalis yra nereikšminga. Jų nuomone, tolimų nuotolių bombonešių B-52 ir B-2 (ir perspektyvių B-21), taip pat Ohajo klasės branduolinių povandeninių laivų ir Kolumbijos tipo branduolinių povandeninių laivų visiškai pakanka strateginiam atgrasymui. Admirolas Čarlzas Ričardsas su tuo griežtai nesutinka ir nuosekliai pasisakė už GBSD programos finansavimo didinimą Senate.

Pasivyti Rusiją

Faktas tas, kad Pentagone ne viskas vyksta sklandžiai su tolimojo nuotolio bombonešiais ir strateginiais atominiais povandeniniais laivais.

JAV karinių oro pajėgų strateginis bombonešis B-52H Stratofortress
JAV karinių oro pajėgų strateginis bombonešis B-52H Stratofortress

Jungtinėse Valstijose yra apie 70 "B-52 Stratofortress", galinčių nešti branduolines raketas, taip pat 20 slaptų raketų nešėjų "B-2 Spirit". 62 šaltinių "B-1 Lancer" orlaivių parkas buvo paverstas įprastiniais ginklais pasibaigus Šaltajam karui. Be to, pasak Pentagono, tik kelios tokio tipo transporto priemonės yra visiškai parengtos kovai, nes B-1 buvo aktyviai naudojamas ginkluotuose konfliktuose Artimuosiuose Rytuose ir išnaudojo savo išteklius.

JAV karinis jūrų laivynas turi 18 Ohajo klasės strateginių povandeninių laivų, kurių kiekvienas gabena po 24 "Trident II" raketas. Strateginės vadovybės vadovas yra tikras, kad to nepakanka norint veiksmingai pasipriešinti Rusijai ir Kinijai.

JAV karinio jūrų laivyno povandeninis laivas
JAV karinio jūrų laivyno povandeninis laivas

"Branduolinė triada yra neveiksminga, jei bent viena jos sudedamoji dalis nėra pajėgi kovoti", — sakė jis. Pasak jo, be modernių, galingų ir patikimų minų pagrindu veikiančių ICBM, JAV rizikuoja pralaimėti trečiąjį pasaulinį karą. Jis pabrėžė, kad per pastaruosius dešimtmečius Rusija 80 proc. Modernizavo siloso pagrindu pagamintų ICBM arsenalą, o JAV užsiėmė išimtinai "kosmetiniu remontu".

Iš tiesų, strateginio ginklo srityje Maskva rimtai lenkia Vašingtoną. Kaip Vladimiras Putinas paskelbė balandžio 21 dieną, jau 2022 metais pirmasis pulkas su "Sarmat" ICBM imsis kovinės pareigos. Kiekviena tokia raketa yra pajėgi išmesti daugiau nei dešimt kovinių galvučių 16-18 tūkstančių kilometrų atstumu ir yra aprūpinta priemonėmis įveikti tiek esamą, tiek būsimą priešraketinę gynybos sistemą. Be to, Strateginių raketų pajėgos priėmė ICBM su "Avangard" hipergarsiniais sklandymo blokais, kurie keičia savo skrydžio trajektoriją, o tai apsunkina perėmimą.

Tuo pačiu metu net ICBM, kurie jau yra budrūs, kovos galimybėmis yra žymiai pranašesni už Amerikos "Minuteman III". Taigi vienas RS-24 "Jars" yra pasirengęs pristatyti į priešo teritoriją nuo trijų iki dešimties kovinių galvučių, kurių talpa yra nuo 150 iki 500 kilotonų, o vienintelis JAV strateginių pajėgų ICBM — tik po tris 300 kilotonų.