"Trūksta PKM": JAV kariuomenė susiduria su nauja problema

Autorius: SputnikNews.lt Šaltinis: https://sputniknews.lt/world/2... 2021-05-08 17:13:00, skaitė 3119, komentavo 1

Dirbtinis intelektas, darbas bet kokiomis oro sąlygomis, didelis manevringumas ir ugnies jėga — Pentagonas iškėlė naujus reikalavimus perspektyviai pėstininkų kovos mašinai

Tikimasi, kad naujas PKM pakeis pasenusią "M2 Bradley". Kada tai įvyks — nežinoma. Programa stringa beveik 20 metų. Kodėl, aiškina RIA Novosti autorius Nikolajus Protopopovas.

Reikalingas intelektas

Pirkimuose pagal Optionally Manned Fighting Vehicle (OMFV) programą dalyvauja penkios įmonės. Darbai prasidėjo 2018 metais, tačiau buvo sustabdyti 2020-aisiais. Neseniai konkursas buvo atnaujintas.

PKM
PKM "M2 Bradley"

Programai OMFV buvo skirta daugiau nei 4,5 mlrd. USD. Tikimasi, kad iki 2025 metų trys finalininkai pateiks prototipus, o 2027 metais, po bandymų, Pentagonas išrinks nugalėtoją. Masinė produkcija numatyta 2029 metais.

Klientas pageidavo, kad naujasis PKM turėtų dirbtinį intelektą ir ją būtų galima valdyti nuotoliniu būdu. Įgula — tik du žmonės, vidinio šarvuoto skyriaus talpa - mažiausiai šeši desantininkai. 

PKM turėtų veikti bet kokiomis oro sąlygomis, gebėti kovoti dieną ir naktį. Ginkluotė – artilerijos ir raketų sistemos. Šaudymas yra vienodai tikslus tiek būnant vietoje, tiek judant. Numatyta įgulos sąveika su bepilotėmis sistemomis, kad būtų galima gauti užduotį ir kitą žvalgybinę informaciją.

Ypatingą dėmesį generolai prašo skirti transporto priemonės efektyvumui kovos mieste. Reikia užtikrinti galimybę vienu metu panaudoti pagrindinius ir papildomus ginklus, būtina padidinti ginklo pakėlimo kampą, kad galima būtų apšaudyti viršutinius aukštus. Nepamiršo ir apie aktyviosios apsaugos bei kitas gynybos sistemas.

Projekte amerikiečių generolai nori pamatyti išskirtinai modernias medžiagas, patikimus agregatus, ekonomišką ir netriukšmingą variklį. Priežiūros ir eksploatavimo išlaidos turi būti minimalūs. Tuo pačiu metu nereikėtų pamiršti ir kompaktiškumo - kad pagrindinis transportinis orlaivis C-17 galėtų pergabenti dvi mašinas vienu metu.

Nesibaigiantys bandymai

Ar pavyks įvykdyti visus kariuomenės reikalavimus, dar nėra aišku. Kelerius metus Pentagonas nesėkmingai ieškojo  pakaitalo "M2 Bradley".

2003 metais prasidėjo programa "Future Combat Systems" (FCS) - vienas didžiausių JAV armijos modernizavimo projektų nuo Antrojo pasaulinio karo. Buvo kalbama apie pilotuojamų ir robotizuotų šarvuotų transporto priemonių, veikiančių viename tinkle, "šeimos" sukūrimą. Daugiau nei dešimt unifikuotų pėstininkų kovos mašinų įvairiems tikslams: 120 mm platforma, savaeigis artilerijos įrenginys, skirtas šaudyti iš uždarų vietų, pėstininkų kovos mašina su 30 mm automatine patranka, žvalgybinė versija, medicinos ir personalo modelis ir išminavimo kompleksai.

Bendros FSC išlaidos viršijo 300 mlrd. USD. Pirmoji brigada su nauja įranga Pentagonas tikėjosi dislokuoti iki 2015 m., ir iki 2030 metų suformuoti 15 susivienijimų. Tačiau 2009 metais buvo sumažintas finansavimas, vėliau programa buvo visiškai uždaryta, o lėšos buvo nukreiptos kovai su terorizmu.

Projektas Ground Combat Vehicle (GCV) numatė naujo serijinio PKM modelio iki 2018 metų sukurimą. Armija planavo gauti du tūkstančius vienetų.

Veikė pagal modulinę schemą. Atsižvelgiant į užduočių pobūdį, ant kapsulės korpuso būtų uždėdami skirtingi šarvų komplektai. Talpa — mažiausiai devyni desantininkai. Mašina yra saugesnė nei "Bradley", manevringesnė ir atsparesnė mūšio lauke.

Pentagonui reikėjo universalios platformos - miestui ir atviroms vietovėms. Dalį technologijų ketinta pasiskolinti iš vokiško šarvuoto automobilio "Puma" projekto. Tuo pačiu metu inžinieriai nebuvo ribojami dydžiais, todėl, atsižvelgiant į visus kariškių norus, PKM masė viršijo 63 tonas.

2014 metais dėl staigaus finansavimo sumažinimo programa buvo uždaryta. Viena iš priežasčių yra per brangi masinė gamyba, vienas automobilis kainavo 20 milijonų dolerių, nors buvo numatyta ne daugiau kaip dešimt, o daugelis techninių sprendimų pasirodė atvirai grubūs.

Aštuntajame dešimtmetyje priimta į ginkluotę "Bradley" yra atvirai pasenusi, modernizavimo ir technologiniai ištekliai jau seniai išnaudoti. Visų pirma, PKM beveik neįmanoma aprūpinti šiuolaikinėmis aktyvios apsaugos sistemomis, nauja elektronika, o operacija Irake parodė jos nepakankamą išgyvenamumą ir silpną apsišarvavimą.

Akivaizdu, kad XXI amžiaus karams, apie kuriuos pastaraisiais metais tiek daug kalbama Pentagone, "Bradley" yra visiškai netinkami. Esant didelio masto konfliktui su rimtu priešu, pėstininkus paprasčiausiai nebus kuo gabenti.

Kitas požiūris

Rusijos gynybos pramonė taip pat kuria naujos kartos PKM. Ir su daug didesne sėkme.

PKM
PKM "Armata"

Sunkioji PKM "Armata" T-15 - jau praeina valstybinius bandymus. Pirmą kartą ji buvo viešai pademonstruota Pergalės dienos parade 2015 metais. O kitais metais ginkluotosios pajėgos gaus bandomąją pramoninę partiją.

Kūrėjai teigia, kad T-15 yra labiausiai apsaugotas PKM pasaulyje. Jo ypatybė yra priešmino korpuso konstrukcija, kuri gali atlaikyti net galingiausių sausumos minų sprogimą.  Aktyviosios apsaugos sistema „Afganistan“ automatiškai aptinka ir sunaikina prieštankinius sviedinius. 

Penkiasdešimt penkių tonų mašiną valdo trijų asmenų įgula, įsikūrusi izoliuotame skyriuje. Desantas - devyni žmonės. Kuro skyrius ir kovinio komplekto erdvė yra atskirta šarvuotomis pertvaromis. Tai praktiškai atmeta mirtinas pasekmes, net korpuso pramušimo atveju.

"Penkioliktoji" skirta pėstininkų ugnies palaikymui, gyvos jėgos ir lengvųjų šarvuočių sunaikinimui naudojant nuotoliniu būdu valdomą kovinį modulį su 57 mm automatine patranka.

Greitašauda viršija 80 šūvių per minutę, pradinis sviedinio greitis yra iki pusantro kilometro per sekundę. Ginklas pramuša 120 mm šarvus pusantro kilometro atstumu. Modulyje taip pat yra 7,62 mm kulkosvaidis PKTM ir prieštankinė raketų paleidimo priemonė. Be to, sraigtasparniams ir bepiločiams orlaiviams sunaikinti numatyti 57 mm sviediniai.

Ypač įdomi ugnies valdymo sistema su dirbtinio intelekto elementais. T-15 sugeba savarankiškai ieškoti taikinių mūšio lauke, juos atpažinti ir pasirinkti prioritetinius.

Dar viena perspektyvi kurinys — "Kurganets-25" PKM platformoje. Tai vidutinė pėstininkų kovos mašina, sverianti ne daugiau kaip 25 tonas. Desantas yra šarvuotoje kapsulėje, atskirtoje nuo kitų skyrių. Variklis ir transmisija yra priekyje dalyje. 

Ginkluotė —  30 mm automatinė patranka ir 7,62 mm kulkosvaidis. Be to, ant korpuso yra prieštankinio raketų komplekso "Kornet" paleidimo įrenginiai. Kovinis modulis valdomas nuotoliniu būdu. Be to, ginklas savarankiškai stebi taikinį ir apšaudo jį - šauliui pakanka nurodyti taikinį.

Valstybiniai bandymai baigsis 2022 metais. Ant šios platformos laikui bėgant planuojama sukurti pėstininkų kovos mašiną oro desanto pajėgoms, savaeigį 125 mm artilerijos įrenginį ir šarvuotąjį transporterį.