I. Šimonytė: Lietuva yra didelės sėkmės istorija

Autorius: Ekspertai.eu Šaltinis: https://www.ekspertai.eu/isimo... 2021-05-21 12:47:00, skaitė 975, komentavo 16

I. Šimonytė: Lietuva yra didelės sėkmės istorija

Premjerė Ingrida Šimonytė skaitė pranešimą konferencijoje „Lietuvos Davosas 2021“, jame apžvelgė valstybės raidos tendencijas, svarbiausius Vyriausybės prioritetus, verslo bei ekonomikos potencialo didinimo perspektyvas. Apie tai skelbiama Vyriausybės pranešime visuomenei „Premjerė: pandemija – galimybė problemas spręsti greičiau“.

„Pandemija tik išryškino sistemines problemas ir ši situacija gali tik suteikti pagreitį jas spręsti efektyviai. Turime plėtoti tvarią ekonomiką, kuri atsilaikytų prieš įvairius iššūkius. Privalome pasinaudoti Europos Sąjungos sukurto fondo galimybėmis ir brėžti raidos perspektyvas 20–30 metų į priekį, kurti naujos kartos Lietuvą“, - pasakė I. Šimonytė.

Pasak Vyriausybės vadovės, žvelgiant į nepriklausomos valstybės raidą, Lietuva yra didelės sėkmės istorija. Per tris dešimtmečius tapome svarbiausių tarptautinių organizacijų nariai, sparčiai vejamės ES pagal bendrąjį vidaus produktą. Tačiau, be jokios abejonės, ateityje laukia daug darbų. Visų pirma, būtina įveikti socialinę atskirtį.

Kitas esminis iššūkis, kad demokratija ir rinkos ekonomika Lietuvoje (o ir Baltijos valstybėse) laikosi labiau dėl politinio elito sutarimo, o ne dėl įsišaknijimo plačiuose visuomenės sluoksniuose. Net 70 proc. Lietuvos gyventojų rinktųsi autoritariškai užtikrinamą ekonomikos augimą, užuot pasitenkinę mažesniu ekonomikos augimu visiškai demokratinėje santvarkoje. Anot premjerės, pamatinis vertybinis suartėjimas su senosiomis demokratijomis dar neįvyko – Berlyno siena, kalbant šiuo aspektu, vis dar tebestovi.

„Turime būti greitesni ir lankstesni už kitus. Todėl būtina stiprinti institucijas ir plėsti viešąsias paslaugas, atverti duomenis, kurti tvarią infrastruktūrą, ypač IT, energetikos, susisiekimo sektoriuose. Vyriausybės prioritetai ateičiai: kitokios kokybės valstybės tarnyba, reglamentavimo mažinimas, kokybiškos viešosios paslaugos, atviri duomenys, strateginės infrastruktūros kūrimas, švietimas ir mokslas, inovacijos – mokslo ir verslo sinergija, talentų susigrąžinimas ir pritraukimas, investicijos. Šios Vyriausybės kadencijos reformos ir strateginiai darbai – pamatai naujos kartos Lietuvai“, – parėžė Vyriausybės vadovė.

Žurnalas „Valstybė“ jau keturioliktus metus organizuoja renginį, skirtą Lietuvos verslo ir politikos lyderiams, kuriame aptariamos Lietuvos ir pasaulio ekonomikos raidos tendencijos.

Šaltinis: lrv.lt